Life

Trucul pentru cel mai pufos aluat de post. Rețeta pe care multe gospodine nu o știu

Nu orice gospodină reușește să obțină mereu un aluat pufos. Sunt niște trucuri pe care doar unele persoane le cunosc în bucătărie.
07.04.2023 | 22:53
Trucul pentru cel mai pufos aluat de post Reteta pe care multe gospodine nu o stiu
Trucul pentru cel mai pufos aluat de post. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

În momentul în care vorbim despre dulciuri de post, un aluat pufos este cel la care se gândește toată lumea. Totuși, acesta nu este chiar atât de simplu de obținut. Ar fi bine să ne bazăm pe niște trucuri în momentul în care preparăm astfel de rețete.

Trucul pentru cel mai pufos aluat de post

Pentru cei care nu știu, aluatul de post este tot ceea ce avem nevoie într-o zi în care ne este poftă de dulce. Ne ajută să evităm dulciurile care au la bază lapte ori ouă și de asemenea, este și delicios. Să nu uită și că aluatul stă la baza diferitelor preparate dulci de post.

ADVERTISEMENT

Și totuși cum obținem un aluat pufos de post? Pentru textura mult dorită, moale, dar totuși fragedă, sunt niște pași esențiali de urmat. Iar aceștia se aplică atât în rândul preparatelor dulci de post, cât și în rândul celor sărate.

Putem să facem o pizza vegetariană, gogoși de post delicioase, ori chiar plăcinte sau sărățele. Secretul stă în ingrediente, dar și în modul atent de preparare. Să începem cu cea mai importantă regulă pentru aluatul pufos de post. În primul rând, este esențial să folosim apă călduță.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la ea se mai adaugă drojdie, dar și făină. Cam astea sunt ingredientele principale. Ce nu știu multe gospodine însă este că cel mai important factor este calitatea drojdiei. Dacă aceasta este proaspătă și aromată, atunci aluatul crește, devine pufos, dar și mia gustos.

În funcție de rețeta pe care vrei să o prepari, există numeroase metode. Spre exemplu, aluatul pentru prăjitura cu mese, stafide, nuci sau rahat poate avea un înlocuitor bun pentru drojdie. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu.

ADVERTISEMENT

Trucul care are la bază bicarbonat de sodiu

Probabil știi deja că acesta este un ingredient minune în bucătărie, atât în rețete cât și în alte operațiuni de curățenie. La o cantitate de făină de 500 de grame se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu, 200 de ml de apă călduță, șase linguri de zahăr și  200 de ml de ulei.

Pentru ca aluatul să crească mai repede se poate adăuga și o lingură de oțet. Acesta este un ingredient secret care va face aluatul să devină mult mai fraged. Poate fi utilizat inclusiv în rețetele pentru prăjiturile de post, spun marii bucătari.

ADVERTISEMENT

Iar un al truc esențial în bucătărie pentru un aluat de post pufos este cel care are la bază cartofi. Știai că poți să utilizezi apa în care au fiert cartofii decojiți pentru aluatul tău de post? Așteaptă ca apa să se răcească puțin până ajunge aproape de temperatura camerei.

Adaugă apoi drojdia în apă, alături de puțină sare, dar și făină. Amidonul din apă va face ca aluatul să se dezvolte mult mai repede. Aceste crește evident, într-un timp scurt și devine mult mai pufos. De asemenea, el va avea și un gust mai dulce.

ADVERTISEMENT