News

Tulpina britanică de coronavirus, tot mai prezentă în România. Au fost depistate alte 45 de cazuri

18.02.2021 | 14:27
Tulpina britanică de coronavirus, tot mai prezentă în România. Au fost depistate alte 45 de cazuri
Tulpina britanică se răspândește rapid în România. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

45 de cazuri noi de persoane infectate cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 au fost depistate de specialiștii MedLife, din 90 de probe prelevate aleatoriu. Numărul total ajunge astfel la 124, dintre care 79 au fost identificate în decurs de doar două luni de divizia de cercetare a acestei clinici.

Potrivit comunicatului transmis joi, 18 februarie, probele respective au fost prelevate de la pacienți testați pozitiv cu RT-PCR în București, Brăila , Galați, Timișoara, Cluj,  Focșani, Ploiești, Pitești, Turda, Târgu Jiu și Vaslui.

ADVERTISEMENT

Previziunele colegilor mei din ultimele săptămâni s-au confirmat. Se pare că tulpina britanică a devenit deja dominantă cel puțin la nivelul marilor orașe”, anunță Mihai Marcu, CEO al grupului MedLife.

Încă 45 de cazuri cu tulpina britanică au fost descoperite în România

Sistemul Medical MedLife continuă studiul de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 și anunță noi rezultate privind cazurile de infectare cu tulpina britanică depistate pe teritoriul României. În această etapă a cercetării, specialiștii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienți testați pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conțin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Acestea provin de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz”, se arată în comunicatul transmis de MedLife.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu varianta britanică a coronavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge astfel la 79, în mai puțin de două luni. Cât despre bilanțul total, acesta a atins pragul de 124.

Dacă în urmă cu două săptămâni anunțam că prevalența cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conținând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național.

Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronavirusului.

Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități, respectiv carantinarea pe zone în funcție de prevalența locală a infectărilor, au funcționat și probabil vor trebui menținute în continuare”, a explicat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri