News

Turcia a aprobat aderarea Suediei la NATO. Ungaria este singurul stat care încă nu și-a dat acordul

Turcia a votat aderarea Suediei la NATO. Stockholmul aşteaptă acordul Ungariei, fiind singura țară care nu și-a dat acordul.
24.01.2024 | 00:23
Turcia a aprobat aderarea Suediei la NATO Ungaria este singurul stat care inca nu sia dat acordul
Turcia a aprobat aderarea Suediei la NATO. Foto Reuters
ADVERTISEMENT

Turcia a aprobat aderarea Suediei la NATO, decizia fiind anunțată marți, 23 ianuarie, după votul dat în plenul Parlamentului. În următoarele zile, documentul va fi semnat de președintele Recep Erdogan.

Turcia a votat aderarea Suediei la NATO

După patru ore de dezbateri, aderarea Suediei la NATO a fost aprobată de Parlamentul de la Ankara, marți. De altfel, hotărârea a fost luată după circa 20 de luni de la solicitarea Suediei în acest sens.

ADVERTISEMENT

Amintim că Turcia susținea în 2022, atunci când Finlanda și Suedia au cerut să adere la NATO, faptul că cele două state ar proteja anumite grupuri teroriste. De altfel, a solicitat Stockholmului să ia măsuri privind Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat un grup terorist.

Prin urmare, suedezii sunt mai aproape de intrarea în Alianța Nord-Atlantică, însă mai au de obținut acordul Ungariei. Potrivit The Guardian, premierul Viktor Orban l-a invitat pe omologul său suedez la Budapesta.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban îl așteaptă pe premierul suedez la Budapesta

Cei doi urmează să discute despre aderarea la NATO. Totodată, directorul Institutului Universitar de Studii Turce din Stockholm a amintit că Ungaria a promis că nu va bloca aderarea țării la alianță.

După solicitarea Suediei, Ungaria a spus că nu va fi ultimul stat care își va da acordul pentru aderarea. Cu toate acestea, Budapesta nu și-a ținut promisiunea, rămânând singura țară care încă nu a aprobat cererea Suediei.

ADVERTISEMENT

Momentan, Parlamentul din Ungaria este în vacanță până la jumătatea lunii februarie. Cel mai probabil, o decizie va fi luată după această perioadă, iar Viktor Orban se va întâlni cu premierul suedez.

Solicitarea privind aderarea la NATO a fost făcută de Suedia și Finlanda în 2022, în urma războiului izbucnit în Ucraina. După invazia rușilor, cele două țări și-au schimbat politica de securitate.

ADVERTISEMENT

În 2023, Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, după ce a reușit să obțină acordul tuturor statelor membre. Rusia a avut o reacție dură, susținând că Finlanda „și-a pierdut identitatea și orice independență” și că „va schimba profund situația” în nordul Europei.

ADVERTISEMENT
Tags: