News

Viktor Orban, sperietoarea din fruntea Consiliului European? „Un post politic, agățat la brelocul UE”

Viktor Orban poate deveni mai rapid președintele Consiliului European, dar politologul Cătălin Avramescu consideră că e vorba despre un post onorific, agățat la brelocul UE.
08.01.2024 | 17:57
Viktor Orban sperietoarea din fruntea Consiliului European Un post politic agatat la brelocul UE
Umbra interimatului lui Viktor Orban plutește deja asupra Consiliului European (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Modul în care premierul ungur Viktor Orban ar putea deveni, mai rapid decât se scontase, deținătorul unei demnități importante în cadrul structurilor UE a luat prin surprindere multă lume și a trezit neliniște. Deși fiecare reacție a liderului executivului de la Budapesta provoacă valuri de comentarii, politologul Cătălin Avramescu îndeamnă la calm și subliniază că funcția pe care urmează să o ocupe Orban este mai mult onorifică, pe acesta considerându-l ca fiind „agățat la brelocul Uniunii Europene”.

Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, mereu atent la implicațiile politicii liderului de la Budapesta (sursa facebook.com)

Cătălin Avramescu: „Viktor Orban nu va provoca un dezastru. Președintele Consiliului European este un post politic, agățat la brelocul UE!”

Totul a pornit din momentul în care actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat pentru The Guardian, citat de FANATIK, că se gândește serios să candideze la vară pentru un loc în Parlamentul European. În această situație, oficialii UE vor fi nevoiți să găsească un lider interimar, începând cu luna iunie, până în iulie, când președinția Consiliului va reveni Ungariei, conform principiului rotației.

ADVERTISEMENT

Așadar, potrivit regulilor UE, există posibilitatea ca Viktor Orban să dețină, mai devreme decât era stabilit, respectiva demnitate. Cu toate acestea, profesorul universitar Cătălin Avramescu, analist politic care l-a criticat în mai multe rânduri pe șeful Guvernului de la Budapesta, îndeamnă la o reacție calmă.

„Am citit și eu anumite previziuni legate de această schimbare, însă nu se va întâmpla niciun dezastru. Sunt lucruri simbolice. Viktor Orban va ocupa această poziție din postura de șef de Guvern, înlocuindu-l pe Charles Michel într-o postură de… director politic, dacă îl putem numi astfel. Chiar dacă va accede la această poziție, mai mult una onorifică, Viktor Orban se va regăsi în postura de a fi agățat, din punct de vedere politic, la brelocul UE”, a declarat Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

De altfel, fostul ambasador al țării noastre în Finlanda a ținut să amintească faptul că, „indiferent dacă ne place sau nu această mutare, Viktor Orban are dreptul să dețină respectiva demnitate, pentru că vorbim despre o președinție rotativă. De fapt, nu el beneficiază de acest drept, ci Ungaria, țara pe care o reprezintă, iar din acest motiv nu putem discuta despre un declin al politicii europene”.

Charles Michel
Actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel (sursa hepta.ro)

Liderul care poate influența doar agenda de lucru

Altfel spus, fenomenul este unul cât se poate de firesc la nivelul structurilor europene: „Viktor Orban nu este ales sau numit în acest post, ci sunt respectate drepturile țării sale, iar, deocamdată, el este șeful Executivului. Ca urmare, Ungaria va deține președinția rotativă. Practic, nu este vorba despre vreo strategie sau despre un cadou special pentru liderul de la Budapesta”.

ADVERTISEMENT

Comentatorul politic a dorit să explice clar și ceea ce reprezintă viitoarea „fișă a postului” pentru Viktor Orban, în condițiile în care aminteam anterior de rolul acestuia, unul mai mult decorativ în ansamblul mecanismelor europene.

„În mod cert, președintele Consiliului European nu dispune de pârghii foarte mari, pentru că el nu poate influența decât agenda de lucru, neavând însă puteri speciale. De fiecare dată când s-a produs o asemenea „rocadă” la președinția Consiliului, fiecare țară a profitat de ocazie pentru a pune pe agendă chestiuni care, într-un fel sau altul, erau apropiate de interesele sale”, a continuat Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT

Amintiri de culoare din perioada președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Politologul a oferit, în acest sens, un exemplu din vremea în care țara noastră a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene, un organism diferit față de Consiliul European. Este vorba despre intervalul de timp 1 ianuarie – 30 iunie 2019, iar politologul a reamintit:

„Totuși, nici în cazul României, în perioada în care a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene, nu am constatat un efect special. Mai curând este vorba despre o declarație de principii. Evenimentele se petrec mai mult la nivelul retoricii, nu la cel al politicii reale. Totul seamănă cu ceea ce americanii definesc prin sintagma „bragging rights”, adică, în traducere liberă, „dreptul de a te lăuda”. Așadar, nu întrevăd nimic care să producă anumite consecințe dramatice…”.

Perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, când România a asigurat, pentru prima oară de la aderarea la UE, președinția rotativă a Uniunii Europene îi trezește și acum interlocutorului nostru o imagine plastică.  „Îmi amintesc că, la vremea respectivă, apăruse o siglă care înfățișa un steag dacic, îmbinat cu drapelele României și UE. Așa ar putea proceda și ungurii, punând acolo un honved maghiar dansând un ceardaș, care să-i enerveze pe membrii Consiliului European, dar, mai mult de atât, nu prea are ce face”, s-a amuzat Cătălin Avramescu.

Promovare România
Afișele de promovare ale României, deținătoarea președinției Consiliului Uniunii Europene, în anul 2019 (sursa hepta.ro)

Diferențele dintre Consiliul UE și cel European

Atunci când ne-am referit la România anului 2019, am specificat faptul că există mai multe diferențe majore între Consiliul Uniunii Europene și cel European. Asupra acestui aspect s-a aplecat și intervievatul nostru:

„Trebuie făcută o distincție între Consiliul Uniunii Europene și Consiliul European, al cărui președinte este, în momentul de față, Charles Michel. Președintele Consiliului Uniunii Europene reprezintă o altă demnitate. Deseori apare o confuzie între aceste două consilii diferite. Consiliul Uniunii Europene este socotit drept partea superioară a legislativului, așa cum Parlamentul European reprezintă partea inferioară. Consiliul UE este, de fapt, format din miniștri”.

„Consiliul European este colegiul șefilor de stat și de Guverne care dă direcția politică a UE, la fel ca și președintele Comisiei Europene. Practic, așa cum spuneam, mai ales în cazul lui Viktor Orban, postul de președinte este unul politic, agățat la brelocul Uniunii Europene, în timp ce în cazul celălalt vorbim despre un consiliu al miniștrilor”, a punctat politologul.

Obstrucționările privind aderarea Ucrainei revin în prim-plan

Cătălin Avramescu a pedalat pe ideea legată de președinția țării vecine în fruntea unui for european. Comentatorul politic nu a ratat ocazia unei noi comparații între Ungaria și România, amintind de contextul creat în anul 2019, atunci când țara noastră a fost desemnată, conform aceluiași principiu al rotației, să dețină președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Altfel spus, Ungaria ar fi fost oricum prezentă, doar că nu s-ar găsi în capul mesei, de unde va stabili agenda încă din timpul posibilului interimat al lui Viktor Orban. Însă Budapesta nu va alcătui nici măcar respectiva agendă de capul său. Inițial și noi am nutrit speranțe asemănătoare în momentul în care s-a făcut stema ridicolă la care mă refeream anterior, care combina steagul unui trib din Secolul I cu Uniunea Europeană. Nu exista niciun numitor comun!  În schimb, am bătut toba, iar rezultatul a fost nul…”, a mai declarat profesorul de științe politice.

În concluzie, acesta consideră că „este vorba exclusiv despre o poziție simbolică, una care revine de drept Ungariei și nu lui Viktor Orban, care nu are niciun motiv să se laude în mod special. Mai curând, consecințele vor apărea din pricina obstrucționărilor pe care observ că premierul maghiar este decis să le facă în continuare, și aici mă refer, în primul rând, la noile discuții privind ajutoarele pentru Ucraina”.

De altfel, potrivit FANATIK, nu mai devreme de finalul anului trecut, liderul pro-rus al Executivului de la Budapesta a lansat o nouă serie de piedici la adresa Ucrainei și a reafirmat că rămâne inflexibil la intenția Ucrainei de a deveni, în viitor, membră a Uniunii Europene.

Din acest punct de vedere, premierul maghiar rămâne singura personalitate marcantă din cadrul UE care se dovedește refractară la planurile de aderare ale Kievului. „Viktor Orban s-a așezat îndărăt împotriva întregii Uniuni Europene și probabil că, din acest punct de vedere, reacția lui va genera anumite consecințe”, a avertizat, la final, Cătălin Avramescu.

 

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Conturile mercenarului Horațiu Potra, blocate de CEC, cu două luni înainte de alegeri....
Conturile mercenarului Horațiu Potra, blocate de CEC, cu două luni înainte de alegeri. Suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Mercur retrograd și Saturn zdruncină viețile a două zodii
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Mercur retrograd și Saturn zdruncină viețile a două zodii
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și...
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și ea de-o palmă
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar...
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar fi finanțat campania cu peste 1 milion de euro. Uluitor, ce răspuns a dat, când a fost întrebat despre el: "Eu..."
Gina Pistol, schimbare totală de look. Cine este stilistul care se ocupă de...
Gina Pistol, schimbare totală de look. Cine este stilistul care se ocupă de ținutele vedetei
Cerere în căsătorie în platoul MasterChef 2024. Ce concurenți pleacă acasă? Chefii au...
Cerere în căsătorie în platoul MasterChef 2024. Ce concurenți pleacă acasă? Chefii au schimbat regula. Exclusiv
De ce alegerile parlamentare nu au fost anulate la fel ca prezidențialele. Explicația...
De ce alegerile parlamentare nu au fost anulate la fel ca prezidențialele. Explicația simplă care demontează un argument conspiraționist
Liderul Mișcării Legionare din România a scăpat de urmărirea penală, deși a fost...
Liderul Mișcării Legionare din România a scăpat de urmărirea penală, deși a fost acuzat că a răspândit doctrine fasciste. S-a constatat că faptele nu există
Serialul care a bulversat America. Zece episoade de dramă și acțiune pură
Serialul care a bulversat America. Zece episoade de dramă și acțiune pură
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
BOMBA MOMENTULUI. Anunţul lui Călin Georgescu privind retragerea din politică după dezvăluirile CSAT
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
NOUA DATĂ pentru ALEGERILE PREZIDENȚIALE! (SURSE) Răsturnare majoră de situație
NOUA DATĂ pentru ALEGERILE PREZIDENȚIALE! (SURSE) Răsturnare majoră de situație
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul...
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul de încredere al lui Călin Georgescu. Ce au aflat autoritățile
VIDEO. Femei și copii mici găsiți în „Abatorul de oameni”, închisoarea în care...
VIDEO. Femei și copii mici găsiți în „Abatorul de oameni”, închisoarea în care dictatorul sirian Bashar Al-Assad dusese tortura la un nivel „industrial”
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit,...
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit, la «Chefi la cuțite» avem..”