News

Turcia forțează ușa UE cu „cheia suedeză”. Erdogan bagă zâzanie între Comisia Europeană și Consiliul European, în plin summit NATO

Aderarea Turciei la UE și „modelul suedez” al lui Erdogan. Consiliul European întredeschide ușa Ankarei, Comisia Europeană i-o trântește în nas.
11.07.2023 | 13:23
Turcia forteaza usa UE cu cheia suedeza Erdogan baga zazanie intre Comisia Europeana si Consiliul European in plin summit NATO
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și liderul de la Ankara, Recep Erdogan, la summit-ul NATo de la Vilnius / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Charles Michel, președintele Consiliului European (șefii de stat sau de guvern) a declarat că vrea să „redinamizeze” viitorul european al Turciei și contrazice Comisia Europeană, care a respins cererea Ankarei de aderare la Uniunea Europeană. Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a ridicat veto-ul privind intrarea Suediei în NATO cerând la schimb aderarea Turciei la blocul comunitar.

Erdogan încaieră Bruxelles-ul

În cadrul unei întâlniri  „deconcertante” cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, șeful Consiliului European, Charles Michel, a promis să „revigoreze” viitorul european al Turciei, în timp ce, cu doar câteva ore mai devreme, Comisia Europeană de la Bruxelles a respins cererea Ankarei de a debloca negocierile de aderare la UE.

ADVERTISEMENT

Turcia așteaptă de amar de ani la ușa UE din cauza derivei autoritare a președintelui Recep Tayyip Erdogan ( a chestiunii cipriote, etc) , potrivit Bruxelles-ului, și în ciuda poziției strategice a țării, ca pilon NATO. De partea sa, „Reis” consideră că Ankara îndeplinește toate condițiile și că Occidentul este orb și islamofob. Erdogan și-a completat argumentele și cu insulte la adresa liderilor UE, considerând în final că nu-i nici o pagubă dacă țara sa rămâne pe afară.

Verde pentru Suedia în NATO

Acum, înaintea summit-ului NATO de la Vilnius, Erdogan a încercat să joace ceea ce probabil a considerat a fi un as din mânecă. Astfel, Ankara va susține aderarea Suediei la NATO dacă Uniunea Europeană va redeschide negocierile privind aderarea Turciei, a declarant luni Erdogan. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a grăbit să salute faptul că Turcia și-a ridicat veto-ul în privința Suediei.

ADVERTISEMENT

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de mai bine de un an, a anunțat luni, Stoltenberg, care a salutat „o zi istorică”, după o întâlnire cu liderul turc și premierul suedez Ulf Kristersson în ajunul summit-ului NATO.

„Finalizarea aderării Suediei la NATO este un pas istoric care aduce beneficii securității tuturor aliaților NATO în acest moment critic. Ne face pe toți mai puternici și mai siguri”, a salutat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Negocieri în punctul mort

Mai devreme în cursul zilei, Jens Stoltenberg își exprimase optimismul că impasul dintre Turcia și Suedia ar putea fi rezolvat, chiar dacă președintele Erdogan tocmai legase în mod neașteptat această problemă de intrarea Turciei în Uniunea Europeană. Turcia, care este încă un candidat oficial, și-a depus cererea de aderare la Comunitatea Economică Europeană în 1987 și la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile de aderare la UE, începute în 2005, sunt în punct mort de mai mulți ani.

Discuția cu Charles Michel

Erdogan se afla în mijlocul unei întâlniri cu Jens Stoltenberg, și cu Ulf Kristersson pentru a discuta despre candidatura Suediei la NATO, când a ieșit afară pentru a se întâlni cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Decizia Turciei de a debloca aderarea Suediei a venit la scurt timp după aceea, ridicând mai multe întrebări cu privire la ceea ce a fost spus sau promis și la rolul lui Charles Michel, notează Euractiv.

ADVERTISEMENT

După ce a vorbit cu Erdogan, Michel a scris pe Twitter că au avut o „întâlnire bună”, în timpul căreia au explorat viitoarele oportunități de a readuce cooperarea UE-Turcia „în prim-plan și de a revigora relațiile noastre”. De asemenea, Michel a declarat că Consiliul UE a invitat Înaltul Reprezentant și Comisia Europeană să prezinte un raport pentru a proceda „într-o manieră strategică și orientată spre viitor”.

Comisia vs Consiliul

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au salutat pe Twitter „veștile bune” de la Vilnius, fără a comenta propunerea de „revigorare” a relațiilor Ankara-Bruxelles a lui Charles Michel. Cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre Michel și Erdogan, Comisia Europeană respinsese însă cererea Turciei de redeschidere a negocierilor de aderare la UE – înghețate din 2018 – pentru ca Ankara să dea undă verde aderării Suediei la NATO.

Comisia a precizat că este vorba de două proceduri diferite. În plus, raportul de țară 2022 al Comisiei Europene a arătat că Turcia continuă să rămână în urmă într-o serie de domenii, de la tensiunile cu Grecia și Cipru – două state membre ale UE – la regresele democratice, inclusiv un sistem judiciar controlat de guvern.

Nu se știe dacă Charles Michel s-a consultat cu alți lideri europeni, cum ar fi Ursula von der Leyen, înainte de a-și lua angajamentul față de Ankara. De asemenea, nu este clar nici dacă promisiunile lui Michel au fost o iluzie, menită să îi permită lui Erdogan să își satisfacă publicul partizan și să justifice lumina verde pentru Suedia, sau ceva mai concret.

Germania: „Cererea lui Erdogan este o insultă pe față”

Ceea ce este sigur este că Recep Erdogan nu și-a luat nici un angajament privind un calendar specific pentru aderarea Suediei la NATO. Iar încercarea sa de a condiționa aderarea Suediei la NATO de aderarea Turciei la UE a provocat frustrare și iritare în rândul statelor membre ale UE, în special în Germania. „Nu cred că acest lucru ar trebui să fie văzut ca o chestiune legată”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz jurnaliștilor din Berlin. Alți politicieni germani au fost mult mai puțin diplomați. „Cererea domnului Erdogan este o insultă pe față”, a declarat deputatul liberal FDP Thomas Hacker.

„Turcia nu are nici o șansă în UE”

Unii au criticat guvernul turc pentru că încearcă să ocolească criteriile UE prin intermediul negocierilor de aderare la NATO, mai ales că cele două organizații nu sunt legate între ele. ”Domnul Erdogan știe că la baza negocierilor de aderare a Turciei se află criteriile de la Copenhaga (ale UE) și nu discuțiile privind aderarea Suediei la NATO”, a subliniat Max Lucks, specialist în politică externă din partea Verzilor.

Nici NATO și nici UE „nu ar trebui să se lase influențate de tentativa de șantaj a lui Erdogan”, a insistat Florian Hahn, purtător de cuvânt pentru politica de securitate al partidului conservator CSU. „Pentru că un lucru este clar: Turcia nu are nici o șansă în UE în viitorul previzibil”, a adăugat el. Norbert Rottgen, un expert în politică externă din partea CDU (centru-dreapta) , a subliniat că „UE și NATO sunt două organizații distincte”. Dar ceea ce au în comun este faptul că „șantajul nu este un mod acceptabil de a face afaceri”, a adăugat el.

F-16 pentru Ankara, F-35 pentru Atena

Atena, care și-a ridicat opoziția față de intrarea Ankarei în UE în 1999, urmărește îndeaproape evoluțiile cu Turcia, care a adăugat o altă problemă la divergențele sale cu Occidentul, și anume cererea de lungă durată adresată Washingtonului de a-și moderniza flota de avioane de luptă F-16. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat la începutul acestei săptămâni că „Turcia dorește să își modernizeze avioanele F-16”. „Iar premierul grec Kyriakos Mitsotakis caută, de asemenea, ajutor”. „Ajutorul” la care a făcut referire Biden este solicitarea Greciei către Washington de a cumpăra avioane de luptă F-35 pentru a-și consolida securitatea în regiune.

„Ceea ce încerc să fac, sincer, este să alcătuiesc un consorțiu care să consolideze NATO în ceea ce privește capacitatea militară a Greciei și a Turciei și să permită Suediei să intervină. Dar aceasta este o lucrare în desfășurare. Nu este încă gata”, a continuat dl Biden. Atena dorește să obțină garanții din partea SUA că flota de avioane F-16 modernizată a Turciei nu va reprezenta o amenințare în Marea Egee, ca parte a unei dispute maritime în curs în care Turcia contestă în mod deschis suveranitatea insulelor grecești.

Resetarea relațiilor Turcia-Grecia

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, Bob Menendez, care în trecut s-a opus vânzării de F-16 către Turcia din cauza poziției agresive a acesteia în Mediterana, a declarat luni că discuțiile privind modernizarea avioanelor F-16 ale Turciei sunt încă în curs de desfășurare. „Purtăm discuții cu administrația Biden. Dacă pot găsi o modalitate de a ne asigura că agresiunea Turciei împotriva vecinilor săi se oprește, observând o acalmie în ultimele luni, este minunat, dar trebuie să existe o realitate permanentă”, a declarat el. Mitsotakis și Erdogan sunt așteptați să aibă o întâlnire bilaterală la summit-ul NATO. Informațiile din presa greacă sugerează că cele două țări urmăresc o „resetare” a relațiilor lor, lucru pe care Washingtonul îl dorește în mod deosebit.

 

ADVERTISEMENT
Tags: