News

Turcia introduce taxa de cazare pentru turişti. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Se scumpesc serviciile turistice în Turcia, autorităţile anunţă că introduc taxa de cazare. Aceasta va fi aplicată în mai puţin de trei săptămâni
15.12.2022 | 16:31
Turcia introduce taxa de cazare pentru turisti Masura intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023
Turismul în Capadoccia a căpătat amploare în ultimii ani Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Turcia va începe să colecteze taxa turistică de la 1 ianuarie 2023, o decizie care trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei.

Turcia estimează venituri din turism de 46 miliarde de dolari în acest an

După cum se precizează în Monitorul Oficial al Turciei, cota impozitului de rezidență este stabilită la 2%.

ADVERTISEMENT

“Obiectul taxei de ședere îl constituie serviciul de înnoptări în unități de cazare precum hoteluri, moteluri, așezări turistice, pensiuni, tabere, cabane. Cetățenia sau statutul de rezidență al utilizatorului serviciului nu va fi luat în considerare la aplicarea taxei de vcazare”, se arată în anunț.

De asemenea, guvernul turc a anunțat că studenții care locuiesc în cămine, pensiuni și tabere, precum și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Turcia și ai organizațiilor internaționale cu statut diplomatic, vor fi scutiți de la plata acestei taxe.

ADVERTISEMENT

Taxa va fi afişată separat pe facturile şi documentele emise de unităţile de cazare şi nu va fi luată în calcul la calcularea TVA-ului final. În sfera acestei taxe intră inclusiv serviciile de tip all-inclusive.

De altfel, indiferent dacă persoanele sunt cazate în tabere sau dacă înnoptează prin mijloace proprii, precum corturile din campinguri, rulote, rulote, bungalouri, fie că sunt deținute de întreprindere sau nu, nu va afecta natura. a serviciului ca o noapte de cazare.

ADVERTISEMENT

Oficialii turci au subliniat că se așteaptă să vină în Turcia până la 60 de milioane de turiști în 2023. Cât priveşte anul pe care ne pregătim să-l încheiem, Turcia se așteaptă la un număr total de 51,5 milioane de turiști și 46 de miliarde de dolari în venituri din turism.

Reprezentanții industriei turistice din Turcia s-au opus iniţial introducerii taxei de cazare. Ei au remarcat că acest lucru ar putea slăbi poziția concurențială a țării, care, spre deosebire de multe altele, nu a încasat anterior astfel de taxe.

ADVERTISEMENT

Cazul Turciei nu este singular, Thailanda anunţând şi ea că introduce o taxă turistică, la sfârșitul acestui an, în valoare de 300 de baht (8 euro).

ADVERTISEMENT
Tags: