News

Turistă, moartă în Județul Alba. Aceasta a alunecat pe stânci pe un traseu ușor

O femeie și-a pierdut viața sâmbătă, în județul Alba, după ce a alunecat pe stânci în timpul unei drumeții pe un traseu turistic
02.09.2023 | 15:04
Turista moarta in Judetul Alba Aceasta a alunecat pe stanci pe un traseu usor
Femeie, moartă pe un traseu din Alba. Sursa foto: Salvamont
ADVERTISEMENT

O femeie și-a pierdut viața sâmbătă, după ce a alunecat pe stânci în Munții Piatra Secuiului, în apropierea localității Rîmetea. Localitatea, de unde și începe traseul în Piatra Secuiului, este considerată unul dintre cele mai frumoase sate din România, iar traseul, de 2,5-3 ore, este considerat de dificultate medie.

Turistă, moartă pe traseul Piatra Secuiului

Accidentul s-a produs pe traseul Piatra Secuiului, din județul Alba, în jurul orei 12.00. A femeie a alunecat pe stânci, intrând apoi în stop cardio-respirator. Un echipaj SMURD, alături de cei de la Salvamont au intervenit pentru acordarea primului ajutor.

ADVERTISEMENT

„Echipajul SMURD din cadrul Detașamentului de pompieri Aiud intervine în cooperare cu Salvamont Alba pentru acordarea primului ajutor medical calificat la un turist, care aflat în zona Piatra Secului ar fi alunecat de pe stânci. La momentul de față, persoana se află în stop cardio-respirator și i se aplică manevrele de resuscitare”, a fost comunicatul inițial al ISU Alba.

A fost trimis apoi în sprijin și un echipaj SMURD TIM – terapie intensivă mobilă cu un medic însă, din nefericire, femeie nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul acesteia. Pe site-urile de specialitate, traseul Piatra Secuilor este catalogat ca fiind de dificultate medie, însă destul de abrupt.

ADVERTISEMENT

Turiști decedați pe traseele montane în această vară

Din păcate acesta nu a fost singurul caz tragic petrecut în munții din România în această vară. La începutul lunii iunie, tot salvamontiștii din Sibiu au luat parte la o operațiune prin care au coborât din Munții Făgăraș trupul unui turist mort de mai multe zile. Persoana decedată se afla pe vârful Puha, din Munții Făgăraș, iar trupul acesteia se afla în stare de putrefacție. Echipajelor de salvare le-au trebuit peste nouă ore pentru întreaga operațiune.

Tot în primele zile de vară, în data de 7 iunie, un bărbat de 67 de ani și-a pierdut viața pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Acesta suferea de afecțiuni cardiace și a suferit un infarct în timp ce urca pe acest traseu solicitant. Bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, echipajele de salvare declarând decesul acestuia.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână un alt turist și-a pierdut viața în Munții Bucegi după ce a căzut în gol circa 100 de metri. S-a întâmplat pe Brâna Caraimanului, iar potrivit salvamontiștilor acesta nu era echipat corespunzător deși se aventurase pe un traseu dificil.

În primul weekend din luna august alți doi turiști și-au pierdut viața în Munții Făgăraș, unul dintre aceștia, cu cetățenie poloneză, suferind un infarct. De altfel, salvamontiști au spus că luna august este una dintre cele mai dificile luni pe munte, fiind perioada când se înregistrează cele mai multe accidente.

ADVERTISEMENT

De altfel, în weekendul de Sfânta Maria, salvamontiștii de pe Valea Prahovei au spus că au bătut toate recordurile la numărul de intervenții. Atunci, tot pe traseul Jepii Mici, o femeie de 56 ani a căzut în gol circa 40 de metri. Ea s-a lovit la cap și a rămas inconștientă, fiind transportată cu targa la vale în condiții extrem de grele.

„Am stabilit un record negativ, am avut opt intervenții. Din păcate, sunt mulți care vin din zone unde nu au munte, deci cultura lor montană, educația, responsabilitatea față de munte sunt foarte scăzute, vin fără echipamente adecvate, încălțati ca de oraș”, declara Cătălin Petrescu, salvator montan din Poiana Brașov.

ADVERTISEMENT
Tags: