News

Turiști atacați de urs pe Transfăgărășan. Au vrut să-și pozeze copiii cu animalul sălbatic

O ședință foto cu ursul din pădure se putea termina tragic pentru un grup de turiști pe Transfăgărășan, după ce oamenii au reușit să enerveze animalul.
02.10.2023 | 12:30
Turisti atacati de urs pe Transfagarasan Au vrut sasi pozeze copiii cu animalul salbatic
Turiști atacați de urs pe Transfăgărășan. Foto: BizBrașov
ADVERTISEMENT

Ignorând faptul că au de-a face cu un animal sălbatic, adulții din grup au crezut că e o idee bună să facă o poză cu ursul și, mai mult, și-au luat copiii cu ei pentru a amintire de neuitat. De neuitat a fost sperietura trasă, pentru că ursul s-a enervat și i-a fugărit pe turiști.

Turiști atacați de urs pe Transfăgărășan

Din fericire pentru aceștia, ursul s-a plictisit rapid și s-a oprit din urmărire, lucru confirmat de BizBrașov. Astfel de incidente au loc tot mai des în România în condițiile în care turiștii uită că urșii nu sunt animale domestice și deseori vor să îi hrănească sau să se pozeze cu animalele.

ADVERTISEMENT

România are oricum o mare problemă cu populația de urși, tot mai mulți și tot mai curajoși. Asta, după ce oamenii au invadat habitatul natural al urșilor și au defrișat pădurile, astfel că animalele rămân fără mâncare și au învățat că pot obține foarte ușor hrană dacă se apropie de așezările umane și caută prin gunoaie.

În aceste condiții, ciocnirea dintre urși și oameni e deseori violentă, cum e și cazul de acum o lună din comuna Izvoarele, Prahova, unde un bărbat de 70 de ani a fost atacat de un urs. E în viață doar pentru că a fost salvat de ”șase ciobănești care păzeau o stână din apropiere”, după cum explică Ilie Rizea, victima din această poveste.

ADVERTISEMENT

”Nea Ilie” se plimba liniștit cu vaca la păscut într-o zonă pe care o cunoaște foarte bine, ”ca pe propria palmă”. S-a trezit dintr-o dată cu ursoaica în spate, care l-a atacat fără să stea prea mult pe gânduri. ”Ia uitați-vă, tremur și acum. Mi-a atacat vaca, i-a băgat ghearele în burtă, apoi a sărit la mine.

Era imensă, vreo 300 de kile cred că avea. Puii… cam cât niște viței. M-a doborât și am zis că asta mi-a fost. Atâtea zile am avut. Norocul meu a fost că au sărit patru ciobani de la stâna care era în apropiere și șase ciobănești. Câinii m-au salvat. S-a speriat sălbăticiunea și a fugit. Altfel, azi nu mai eram, praf mă făcea”, povestește bărbatul pentru Observatorul Prahovean.

ADVERTISEMENT

Omul a ajuns acum la Spitalul de Psihiatrie din Câmpina, pentru că a rămas cu sechele după acest atac. ”Am un tremur pe mine de care nu mai scap. Mi-au dat niște pastile de calmare și merg acasă acum. Mi-e frică tare, dar, na, ce să fac? Unde să mă duc? Acolo e tot rostul meu, agoniseala de- o viață.

Când îi văd pe ăștia la televizor că, vezi Doamne, să protejăm urșii… Dar pe noi cine de protejează? Ce ușor le e să vorbească de pe scaunele alea înalte. Habar n-au pe ce lume trăiesc. Când s-or trezi cu o namilă de 300 de kg în spate, atunci să deschidă gura. Că între urs și om, cât ar fi el de necăjit, trebuie să protejeze omul. Eu, dacă nu erau ciobăneștii ăia, eram azi desfigurat, ca alții, sau mort”, se plânge Ilie, care a fost pădurar la viața sa.

ADVERTISEMENT

Prahova a fost invadat de urși în ultimii ani, astfel că animalele au ajuns chiar pe străzile din orașe, unde provoacă pagube materiale, atacând animale și păsări în gospodării, însă nu se feresc să atace oameni atunci când se simt amenințați. Potrivit legii, în Prahova vor fi împușcați în mod legal cinci urși în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT