News

Turiști surprinși de viscol și ger, salvați de salvamontiști, în Ceahlău: ”Sfârșitul a aproape pe munte când nu mai poți”

Salvamontiștii din județul Neamț au fost la datorie și în această perioadă. Doi turiști din Bacău aventurați în Masivul Ceahlău au fost salvați după ce au fost surprinși de viscol și ger.
25.12.2021 | 16:10
Turisti surprinsi de viscol si ger salvati de salvamontisti in Ceahlau Sfarsitul a aproape pe munte cand nu mai poti
ADVERTISEMENT

În noaptea de Ajun, angajații de la Salvamont Neamț au fost solicitați să intervină pentru salvarea a doi turiști din Bacău care au fost surprinși, în zona înaltă a Masivului Ceahlău, de viscolul puternic, troienele de peste un metru și de ger.

Din fericire, intervenția promptă a salvamontiștilor a fost una de succes, iar turiștii sunt acum în siguranță.

ADVERTISEMENT

Intervenție dificilă a salvamontiștilor, în Ceahlău. Doi turiști, salvați după ce au intrat în epuizare din cauza viscolului

În ciuda avertizările meteorologilor emise în ultimele ore, doi turiști din Bacău au crezut că sunt în stare să înfrunte manifestările extreme.

Din păcate pentru ei, aceștia s-au convins că la munte iarna și-a intrat serios în drepturi. În timp ce se aflau în zona înaltă a munților Ceahlău, turiștii au întâmpinat mari probleme, astfel că avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor din cauza viscolului puternic și a troienelor de peste un metru.

ADVERTISEMENT

Echipele Salvamont Neamț au intervenit extrem de rapid, iar cei doi turiști sunt acum în afara oricărui pericol.

”Doi turiști din Bacău, bine echipați, au intrat în epuizare din cauza viscolului puternic și a troienelor de zăpadă de peste un metru. A intervenit echipa care asigură permanența la Baza Salvamont Dochia.

ADVERTISEMENT

Acțiunea a scos încă o dată în evidență importanța vitală a bazelor salvamont de altitudine și asigurarea permanenței în zonele cu potențial turistic.

Echipa de salvare a ajuns la victime în mai puțin de 30 de minute de la alarmarea directă, în condițiile în care un caz similar operat dintr-o bază de joasă altitudine ar fi durat peste cinci ore, cu un indice de supraviețuire a victimelor extrem de mic”, a precizat Salvamont România – Dispeceratul Național, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Avertismentul Salvamont: ”Pe munte, în momentul când nu mai poți, sfârșitul e aproape”

Șeful Salvamont Neamț lansează un avertisment pentru toți cei pasionați de munte și care, în acest sezon, au de gând să plece în aventură pe crestele înalte.

Raul Papalicef le transmite să nu se lase păcăliți de vremea din zonele joase. În zona înaltă, lucrurile sunt diferite, iar sfârșitul e aproape când te lasă puterile.

”Pentru noi, intervenţia nu a fost una grea. Numai că, în astfel de situaţii, când condiţiile meteo sunt total potrivnice, pe munte, în momentul când nu mai poţi, sfârşitul e aproape. Recomand turiştilor care vin pe Ceahlău în aceste zile să evite traseul care pleacă din staţiunea Durău spre cabana Fântânele – cabana Dochia.

Este lung şi o mare porţiune este expusă viscolului. Sunt de preferat cele prin Izvorul Muntelui, Lutul Roşu şi Jheabul cu Hotar”, a spus Raul Papalicef, conform Adevărul.

Acesta mai atrage atenţia celor care vor să urce în masiv să nu se lase păcăliţi de cum este vremea în zonele joase, unde s-a încălzit brusc. Lucrurile stau altfel pe Ceahlău, unde e iarnă autentică. Este foarte frig, stratul de zăpadă de pe trasee este consistent.

ADVERTISEMENT