News

Ucigașul de copii care a îngrozit România, la un pas de eliberare, după 23 de ani. Cum arată viața în închisoare a unui violator în serie

Viorel Chirilă, criminal și violator copii, dar și protagonistul uneia dintre cele mai controversate decizii ale justiției române, vrea să scape din închisoare.
09.11.2023 | 09:33
Ucigasul de copii care a ingrozit Romania la un pas de eliberare dupa 23 de ani Cum arata viata in inchisoare a unui violator in serie
Viorel Chirila, ucigașul de copii condamnat la închisoare pe viață, cere să fie eliberat / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Jurnalul
ADVERTISEMENT

Viorel Chirilă, unul dintre cei mai siniștri ucigași de copii din România ultimelor decenii, este la un pas de eliberarea condiționată. Deși este condamnat pe viață, Chirilă a obținut deja acordul comisiei din cadrul Penitenciarului Botoșani pentru reintegrarea în societate, decizie cu care judecătorii nu au fost de acord.

Nici azi nu se știe cât de lungă e lista victimelor lui Viorel Chirilă

Viorel Chirilă a fost condamnat în anul 2001 pentru ”omor deosebit de grav”, după ce fusese trimis în judecată pentru cinci capete de acuzare: omor prin cruzime, tentativă de omor, tâlhărie, relații sexuale cu o persoană de același sex în formă agravantă și lipsire de libertate.

ADVERTISEMENT

În vârstă de 34 de ani, la acea vreme, Chirilă a fost judecat pentru uciderea unui copil și violarea altor șapte, însă unii dintre specialiștii care au lucrat la caz cred că lista victimelor este mult mai mare și că pentru acestea ar fi plătit un bărbat nevinovat, Mihai Olariu, supranumit ”pedofilul din Burdujeni”.

Mihai Olariu
Mihai Olariu nu a fost niciodată reabilitat / Foto: Adevarul

Olariu a fost condamnat în anul 2000 pentru violarea a nouă copii, dintre care doi au fost și uciși. Toate victimele erau din Suceava, iar polițiștii din județ s-au grăbit să-l aresteze pe Mihai Olariu, un om al străzii cu probleme psihice, care corespundea descrierii agresorului.

ADVERTISEMENT

În dorința de a închide cât mai repede cazul, anchetatorii au închis ochii la asemănarea evidentă dintre cazul lui Olariu și cel al lui Chirilă, ale cărui victime erau din Iași și Bistrița Năsăud. Condamnat la 30 de ani de închisoare, Mihai Olariu a murit în 2003, în închisoare, trăgând astfel linie peste unul dintre cele mai controversate episoade din istoria justiției românești.

Cum a ajuns un condamnat pe viață să aibă dreptul la libertate

Anul acesta Viorel Chirilă a depus o nouă cerere, a cincea, de ieșire din închisoare, pe care comisia de liberare condiționată din Penitenciarul Botoșani a aprobat-o. Solicitarea a ajuns în instanță, acolo unde judecătorii au infirmat-o.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor consultate de FANATIK din dosarul lui Viorel Chirilă, condamnatul avea, la ora depunerii cererii, un număr de 8.637 de zile executate și alte 330 de zile acordate pe baza legii recursului compensatoriu.

Oficial, condamnarea lui Chirilă se va încheia pe data de 12 mai 2098, pentru că pedeapsa pe viață i-a fost schimbată în 99 de ani de închisoare (se include aici și perioada în care a fost arestat preventiv). Asta înseamnă că ucigașul a executat fracția legală care-i permite să părăsească penitenciarul, adică 7.306 zile.

ADVERTISEMENT

Chirilă este luat în evidență cu afecțiuni psihice

Potrivit analizei comisiei de liberare condiționată, Chirilă nu a lucrat nicio zi, din cauza stării precare de sănătate, acesta suferind de hipoacuzie și deficiențe de vedere, și fiind luat în evidență cu afecțiuni psihice.

În total, Chirilă a cumulat 21 de sancțiuni pentru abateri disciplinare foarte grave și de două ori pentru abateri ușoare. De asemenea, el a fost recompensat de patru ori, ultima dată în cursul anului 2018.

”Înscrisurile ataşate la dosar indică săvârşirea a numeroase abateri disciplinare de către condamnat, multe constând în acte de violenţă comise asupra altor deţinuţi sau asupra cadrelor. În condiţiile în care aceste sancţiuni acoperă mare parte din parcursul execuţional (ultima datând din 2 martie 2021), se constată o menţinere a predispoziţiei spre violenţă chiar şi după condamnare”, se arată în dosar.

Judecătorii cred că riscul comiterii de noi infracțiuni a rămas ridicat

Instanța a reținut că persoana condamnată are un nivel de școlarizare primar (8 clase), nu are familie și că și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în mediul carceral (23 de ani). Tocmai de aceea, mai spun judecătorii, eliberarea s-a ar reprezenta ”un risc ridicat pentru societate”, și este obligatoriu să fie supus unui control social post-detenție.

În plus, mai arată magistrații, ”pedeapsa poate acţiona şi prin funcţia sa de eliminare temporară a condamnatului din societate. Izolarea de societate reprezintă un şoc moralmente dureros, dar necesar pentru schimbarea unei mentalităţi profund antisociale şi pentru a pune la adăpost societatea, cel puţin temporar, împotriva periculozităţii infractorului, a cărui reeducare urmează să se facă, spre exemplu, în condiţiile privaţiunii de libertate”, după cum se arată în motivarea instanței.

Acest argument, coroborat cu lipsa dovezilor de îndreptare, au dus la respingerea cererii de liberare condiționată a condamnatului Viorel Chirilă, pe motiv că riscul săvârșirii de noi infracțiuni a rămas ridicat. Decizia este definitivă, însă Chirilă are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare, la începutul anului viitor.

Cum își ”semna” ucigașul de copii victimele

Viorel Chirilă a fost arestat pe 8 aprilie 2000, la capătul unei acțiuni complexe a polițiștilor ieșeni, care au interogat peste 500 de copii ai străzii. Doi dintre aceștia l-au identificat pe Chirilă dintr-un teanc de fotografii cu ”boschetari”.

Potrivit rechizitoriului, Viorel Chirilă a comis prima faptă în mai 1998, când a agresat sexual un băiat de 13 ani în apropiere de Autogara Năsăud. Victima a fost legată la mâini și violată. Un an mai târziu, el a atacat un alt minor de 13 ani, în Gara Burdujeni. Ulterior, alți copii cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani au fost violați și abandonați mai mult morți decât vii. După ce îi satisfăcea poftele bolnăvicioase, bărbatul le străpungea anusul victimelor cu un băț, aceasta fiind un fel de ”semnătură” a acestuia. Același detaliu sinistru a fost regăsit de legiști și în cazul victimelor lui Mihai Olariu.

”De câte ori s-a auzit de violuri cu băţul în anus? Coincidenţa ar fi prea mare pentru a fi doi autori ai unui asemenea tip de viol, urmat de asasinat. În cazul criminalilor în serie, faptele acestora se petrec foarte asemănator. Cei doi copii au fost violaţi şi ucişi în aceeaşi manieră. Este greu de presupus că, în timp ce Olariu se afla în închisoare, Viorel Chirilă ar fi urmărit în presă cazul şi ar fi repetat ceea ce ar fi făcut celălalt pedofil. La expertiză s-a dovedit că Viorel Chirilă nu este genul de om care să citească. El a acţionat în maniera sa personală”, spunea Petre Boișteanu, fost director al spitalului de psihiatrie Socola.

Crima din pădurea Bucium

În februarie 2000, Chirilă l-a acostat pe Andrei Adrian Cutca (15 ani) în Piața Nicolina din Iași. Sub diferite pretexte, acesta l-a atras pe băiat în pădurea Bucium, acolo unde l-a agresat sexual și l-a lăsat în agonie. Potrivit informațiilor din presa vremii, Chirilă s-ar fi întors a doua zi și l-ar fi găsit pe tânăr în viață, așa că i-a legat o curea de gât, încercând să pună în scenă o sinucidere.

Victima a fost găsită câteva săptămâni mai târziu, cu trupul aproape înghețat. Legiștii au stabilit că tânărul murise sufocat.

“L-am găsit cu o bucata de curea înfășurata în jurul gâtului, iar cealaltă bucată era înnodată de trunchiul unui copăcel. Cele doua capete erau rupte. Stătea așa, într-o parte, pe dreapta. Avea un pulover tras peste cap și era îmbrăcat cu o pereche de pantaloni maronii în pătrățele mărunte. Prima data am crezut că doarme. Apoi am văzut ca nu mai sufla. Era un băiat înăltuț, cu fața rotundă și părul șaten, să fi avut până în 20 de ani. Nu i-am văzut ochii. Cre’ că l-a omorât cineva”, a povestit bărbatul care a descoperit cadavrul minorului.

Băiatul avea o familie și fusese dat dispărut de rude cu două săptămâni înainte.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza...
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza găștilor sângeroase. O adevărată capitală a infracțiunilor
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Trabant
Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri
Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin...
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro