Sport

Ucigașul lui Marian Cozma, eliberat de Viktor Orban! Atac la adresa premierului Ungariei

02.08.2018 | 15:26
Un politician maghiar îl acuză pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că a pus umărul la eliberarea ucigașului lui Marian Cozma
ADVERTISEMENT

Unul dintre condamnații în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma, Sztojka Ivan, a fost eliberat, iar liderul unui important partid din Ungaria îl arată cu degetul pe premierul Viktor Orban. Laszlo Toroczkai acuză guvernul Orban că în trecut a luat mai multe măsuri în privinţa condamnărilor.

În urma acestor decizii luate de Guvernul de la Budapesta s-ar fi creat premisele ca unii dintre încarceraţi să iasă mai devreme pentru bună purtare. De aceste legi a beneficiat şi cel care l-a ucis pe Marian Cozma, iar ieşirea lui din închisoare a creat un climat politic încins.

ADVERTISEMENT

Ucigașul lui Marian Cozma, eliberat de Viktor Orban: ”Trebuia trimis în Siberia”

”Cu amendamentele adoptate în timpul celei de-a doua guvernări a lui Viktor Orban, i s-a permis ucigaşului lui Marian Cozma, Sztojka Ivan să fie eliberat înainte de termen. Un astfel de om ar fi trebuit trimis în Siberia”, a scris Laszlo Toroczkai pe o rețea de socializare.

Afirmațiile politicianului din Ungaria au fost preluate de site-ul sztarklikk.com sub titlul: ”Sztojka Ivan să îi mulţumească lui Orban”. Ivan Sztojka a ieşit din închisoare cu patru ani mai devreme, fiind eliberat pentru bună purtare. Acesta a părăsit puşcăria încă de săptămâna trecută, însă informaţia a fost aflată abia miercuri.

ADVERTISEMENT
Un politician maghiar îl acuză pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că a pus umărul la eliberarea ucigașului lui Marian Cozma
Un politician maghiar îl acuză pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că a pus umărul la eliberarea ucigașului lui Marian Cozma

Asasinul fusese condamnat la 20 de ani de închisoare, însă o decizie a instanţei din 2011 i-a redus pedeapsa, acesta fiind nevoit să mai efectueze doar opt ani din sentinţă. “Vă rog să nu menționați numele meu, mă tem să nu am probleme. Sztojka a fost eliberat joia trecută, dar publicul larg nu a știut, totul a fost ținut secret. Imediat după eliberare, familia a dat petrecere. Și-a luat și un BMW nou. S-a dus la Budapesta, la Siofok, se simte bine”, a declarat un martor pentru presa din Ungaria.

Petre Cozma a suferit al patrulea infarct când a aflat de eliberarea ucigașului

Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo au fost condamnaţi, în primă fază, la închisoare pe viaţă, însă o decizie a instanţei din 2011 le-a redus pedeapsa la 18 ani. Pal Gabor, implicat la rândul lui în crimă, a părăsit închisoarea pe 4 martie 2016, după ce a fost condamnat la cinci ani, fiind eliberat pentru bună purtare. Alți complici, Csaba Bihari (4 ani de închisoare), Gergely Peterne (3 ani de închisoare) și Antalik Leszlo (2 ani și 8 luni închisoare) sunt deja liberi.

ADVERTISEMENT

Petre Cozma a fost devastat când a auzit că ucigaşul fiului său a fost eliberat și a suferit al patrulea infarct. “Am auzit că Ivan Sztojka se plimbă cu un BMW decapotabil prin Veszprem. Să nu facă vreun accident! Nu ştiu cum sunt legile din Ungaria, ce importanţă acordă ei criminalilor fiului meu, dar e posibil ca el să-şi fi cumpărat libertatea. Eu şi familia mea suntem distruşi pe viaţă. Nimeni şi nimic nu ni-l mai poate aduce înapoi pe Marian! Ne-a luat sufletul cel mai drag şi am momente când îmi vine să… Ce mi-au făcut ei, mie şi familiei mele, le doresc să păţească şi ei”, a declarat Petre Cozma.

În noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, Marian Cozma se afla în discoteca Patriota Lokal, din orașul maghiar Veszprem, împreună cu alți coechipieri, pentru a sărbători nașterea copilului unuia dintre colegii săi. În urma unei altercații, Cozma a fost atacat de un grup de trei persoane, cunoscute ca având conexiuni în lumea interlopă, fiind înjunghiat de trei ori, inclusiv în inimă, plagă care i-a adus decesul. Alți doi colegi, croatul Ivan Pesic și sârbul Zarko Sesum au fost și ei atacați, primul fiind înjunghiat în rinichi, în timp al doilea a suferit un traumatism cranio-cerebral.

ADVERTISEMENT
Tags: