Life

Ucigașul tăcut care se ascunde în curtea ta. E greu de depistat și rezistă la numeroase medicamente

Există un ucigaș tăcut care se ascunde în curtea ta și care e greu de depistat. Interesant este că rezistă chiar și la medicamente.
22.07.2023 | 14:28
Ucigasul tacut care se ascunde in curtea ta E greu de depistat si rezista la numeroase medicamente
Ucigașul tăcut care se ascunde în curtea ta. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că un ucigaș tăcut se ascunde în curtea ta? E greu să îți dai seama dacă există sau nu în sol. Multe persoane se confruntă deja cu efectele lui, iar mai rău este faptul că el rezistă inclusiv la unele dintre cele mai bune tratamente.

Ucigașul tăcut care se ascunde în curtea ta

Este vorba despre mucegaiul rezistent la medicamente. Oamenii de știință spun că acesta s-a tot extins în ultima perioadă. Iar mulți grădinari au simți efectele sale chiar pe pielea lor, în curtea proprie. Cum se întâmplă totul și de ce vorbim despre un ucigaș tăcut?

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetătorilor, expunerea pe scară largă la această ciupercă, pe numele său complet aspergillus fumigatus, ar putea sta la originea a cel puțin două cincimi din infecțiile cu aspergiloză greu de tratat.

Microbul poate fi fatal dacă nu este tratat, iar persoanele imunodeprimate sunt cele mai expuse riscului. Dr. Jennifer Shelton, de la Imperial College London, a tras un semnal de alarmă în acest sens.

ADVERTISEMENT

“Este un agent patogen oportunist capabil să provoace un spectru de boli cronice și acute care pun viața în pericol la om. Numărul de pacienți din Marea Britanie care prezintă infecții rezistente la unul sau mai multe azoli clinice este în creștere în diverse grupuri de pacienți”, a explicat aceasta, potrivit The Sun.

Totodată, ea a mai adăugat și că aspergiloza este o infecție cauzată de inhalarea unor mici părți ale ciupercii. De altfel este cel mai frecvent diagnostic infecțios omis în cadrul terapiei intensive din Marea Britanie. Acesta afectează până la 4.250 de pacienți pe an.

ADVERTISEMENT

Grădinarii, cei mai afectați de efectele mucegaiului din sol

Cum te infectezi în curtea ta? Majoritatea oamenilor inhalează zilnic spori de ciupercă, dar nu toate varietățile provoacă infecții. Totuși apseriloza invazivă este întotdeauna fatală dacă medicii nu o tratează sau nu o pot trata.

Ea apare practic în momentul în car infecția se răspândește rapid din plămâni la creier, inimă, rinichi sau piele. Iar cel mai expuși la risc sunt grădinarii. Acești pot inhala cel mai ușor mucegaiul din sol, având în vedere frunzele în descompunere, dar și plantele, copacii, ori culturile afectate din curtea lor.

ADVERTISEMENT

Ucigașul tăcut nu stă însă doar în curtea ta, ci și prin casă. Mucegaiul poate fi găsit, de asemenea, în praf, în clădirile umede și în sistemele de aer condiționat. Medicii sunt îngrijorați de faptul că nivelurile crescute de rezistență la tratamentele antifungice ar putea limita capacitatea acestora de a trata infecțiile.

Experții cred că antifungicidele utilizate în agricultură ar putea alimenta rezistența. Studiul, publicat în revista Science Advances, a prelevat mostre de aer din toată Marea Britanie pentru a măsura nivelul sporilor fungici.

Aproximativ 485 de persoane din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au prelevat 1.894 de probe de aer pasive în patru zile, pe parcursul unui an. Ei au prelevat probe o singură dată vara, toamna, iarna și primăvara în perioada 2018-2019.

Probele au arătat că existau cantități “răspândite” de aspergillus fumigatus rezistent, au declarat cercetătorii. Din cele 2.366 de colonii fungice găsite în 919 probe, 99 erau rezistente la medicamente clinice utilizate frecvent pentru tratarea infecțiilor cu aspergiloză.

ADVERTISEMENT