News

Ucraina și-a enervat unul dintre principalii susținători. Motivul este legat de omagierea unui lider naționalist acuzat de crime de război

Relațiile dintre Polonia și Ucraina s-au tensionat brusc după ce mai multe instituții de la Kiev l-au omagiat pe Stepan Bandera, un lider naționalist ucrainean.
03.01.2023 | 17:58
Ucraina sia enervat unul dintre principalii sustinatori Motivul este legat de omagierea unui lider nationalist acuzat de crime de razboi
Monument al lui Stepan Bandera în orașul Ternopil/ Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Mai multe instituții ucrainene, printre care Rada Supremă, au aniversat pe 1 ianuarie 114 ani de la nașterea lui Stepan Bandera, liderul unei mișcări naționaliste din Al Doilea Război Mondial. Gestul a provocat revoltă la Varșovia, polonezii acuzându-l pe Bandera că ar fi ucis circa 100.000 de oameni în provincia Volânia, scrie EFE, preluată de Agerpres.

Pentru Polonia este inacceptabil să fie onorat Stepan Bandera, ideologul naţionaliştilor ucraineni care au asasinat zeci de mii de polonezi în Volânia”, a declarat Arkadiusz Mularczyk, adjunctul ministrului polonez de Externe.

ADVERTISEMENT

Mularczyk a afirmat că, în pofida susținerii ample oferite de către Polonia Ucrainei, autoritățile de la Kiev trebuie să țină seama de susceptibilitățile legate de istoria comună a celor două națiuni, care deseori s-au aflat în conflict.

Astăzi, prin atitudinea noastră, noi demonstrăm că sprijinim Ucraina. Iar Ucraina trebuie să respecte asta şi, desigur, aceste teme trebuie să se reflecte într-o anumită manieră în relaţiile polono-ucrainene”, a adăugat viceministrul polonez de externe.

ADVERTISEMENT

Un subiect sensibil pentru Polonia

Declarația acestuia survine la scurtă vreme după ce și premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a trimis un mesaj omologului său Denis Șmihal pe această temă. Șeful guvernului de la Varșovia amintește că membri ai familiei sale au avut de suferit în acei ani din cauza milițiilor naționaliste ale lui Bandera.

A fost un genocid în care între 100.000 şi 200.000 de polonezi au murit în mâinile naţionaliştilor ucraineni în zonele de graniţă în Al Doilea Război Mondial şi vom lupta pentru a ţine mereu memoria lor vie”, se spune în mesajul lui Morawiecki.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că în acest caz „nu pot exista nuanțe” și „nu poate exista indulgenţă faţă de cei care nu doresc să admită acest teribil genocid şi propria responsabilitate”.

Recent, au mai existat disensiuni între cele două țări pe această temă, după numirea ca viceministru de Externe a lui Andrii Melnik, fost ambasador al Ucrainei în Germania, care afirmase anterior că Bandera nu ar fi avut vreo responsabilitate în atrocitățile comise în Volânia.

ADVERTISEMENT

Incidentul a avut loc în noiembrie, iar guvernul de la Kiev a reușit să detensioneze situația afirmând că se delimitează de declarațiile lui Melnik.

Stepan Bandera a fost lider al Armatei Insurgente Ucrainene (UPA) care, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, a încercat să obțină independența Ucrainei luptând împotriva Armatei Roșii. În anii 1943-1945, cu sprijinul tacit al autorităților germane de ocupație, UPA a demarat o campanie de epurare etnică a provinciilor Volânia și Galiția de Est, cele mai multe victime fiind polonezii care trăiau în cele două provincii.

ADVERTISEMENT