În acest context, Polonia a început să verifice starea tuturor adăposturilor anti-bombardament pentru a se pregăti de ”cel mai sumbru scenariu”. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct de interne al Poloniei.
”Avem 62.000 de astfel de facilităţi în toată ţara. Pompierii verifică starea lor, dacă sunt echipate şi dacă sunt pot fi utilizate. Dacă nu, vom lua măsuri pentru a le adapta”, a transmis Maciej Wasik.
Mai mult, Polonia a cerut tuturor cetățenilor săi să părăsească de urgență Belarusul, un semnal că situația dintre cele două țări vecine devine tot mai tensionată, conform Digi 24.
“Cetăţenii polonezi din Belarus ar trebui să părăsească ţara”, au transmis autoritățile de la Varșovia. O recomandare similară a fost făcută cetățenilor polonezi aflați în Rusia, în luna septembrie.
”Recomandăm cetăţenilor polonezi care se află pe teritoriul Republicii Belarus să părăsească teritoriul acesteia cu mijloacele comerciale şi private disponibile”, a transmis guvernul polonez.
Relațiile dintre Varșovia și Minsk sunt extrem de tensionate în special din 2021, când guvernul de la Minsk a încercat să trimită valuri de migranți spre Polonia. În ultimele zile, președintele belarus Alexandr Lukașenko s-a întâlnit cu generalii săi și a anunțat că Polonia își ține armata la 100 de kilometri de graniță, înarmată până în dinți cu armament NATO.
Mai mult, președintele crede că Polonia plănuiește ceva, inclusiv atacuri teroriste pentru a destabiliza Belarusul.
”Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali bieloruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă.
Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest pentru a deschide un al doilea front acolo”, s-a plâns Lukașenko.