News

SUA au blocat transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, la cererea Chinei. Dezvăluiri din culisele negocierilor

Ucraina, subiectul unor discuţii secrete între SUA şi China. Cum a reuşit Beijingul să blocheze transferul pe front al avioanelor de luptă din Polonia
25.11.2022 | 15:10
SUA au blocat transferul avioanelor de lupta poloneze in Ucraina la cererea Chinei Dezvaluiri din culisele negocierilor
China a insistat ca avioanele de luptă să nu ajungă în Ucraina Foto: Unian
ADVERTISEMENT

În urma intervenția Chinei, Statele Unite au interzis Poloniei să predea Ucrainei avioane de tip MiG-29 sovietice în schimbul promisiunii Beijingului de a neutraliza amenințarea nucleară a lui Putin.

China a promis că va face presiuni asupra lui Putin

După cum scrie jurnalistul britanic Owen Matthews în săptămânalul The Spectator, Polonia s-a oferit să predea Ucrainei avioanele de luptă, iar Washington-ul a fost inițial de acord, dar o zi mai târziu, pe 8 martie, și-au schimbat brusc poziția.

ADVERTISEMENT

Sursa unui jurnalist chinez susține că poziția Pentagonului s-a schimbat după contacte neoficiale cu Armata Populară Chineză de Eliberare. Părțile ar fi convenit în secret că SUA vor respinge oferta Poloniei de avioane de luptă pentru Ucraina, iar “generalii de la Beijing vor face tot posibilul pentru a neutraliza amenințarea nucleară a lui Putin, în viitorul apropiat”.

“Oferta a funcționat, iar SUA au decis că aprovizionarea ucrainei cu avioane de luptă este prea mult”, a spus sursa.

ADVERTISEMENT

Anterior, inclusiv The Washington Post a afirmat într-un editorial că Joe Biden a respins personal transferul avioanelor de luptă MiG-29 din Polonia către Forțele Armate ale Ucrainei, “pentru a nu-l provoca pe Putin”.

La vremea respectivă, începutul lunii martie, Polonia s-a oferit să transfere 26 până la 33 dintre avioanele sale MiG-29 către Ucraina. Avioanele au fost fabricate în anii 1980 pentru Forțele Aeriene ale Germaniei de Est. În 2003, avioanele au fost transferate în Polonia pentru o sumă simbolică, de un euro fiecare.

ADVERTISEMENT

În luna mai, Pentagonul, răspunzând la întrebările din presă despre motivul pentru care s-au oprit discuțiile publice privind transferul avioanelor de luptă în Ucraina, a spus că  în prezent Forțele Armate de la Kiev au nevoie de alte arme. În special, de artileria cu rază lungă de acțiune pentru bătăliile din Donbas.

În același timp, sprijinul chinez pentru Moscova a rămas la fel de precaut, se arată în materialul din The Spectator. Beijingul a oferit sprijin diplomatic și informațional – dar a exclus o cooperare militară semnificativă, forțând rușii să cumpere drone din Iran, să canibalizeze aparatele de uz casnic pentru cipuri de computer și să încerce să cumpere elicoptere, rachete și sisteme de apărare antirachetă de la clienții săi militari din ţările în curs de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

Totodată, amenințarea cu sancțiunile SUA asupra operațiunilor lor globale a determinat multe bănci chineze de top, cum ar fi ICBC, New Development Bank și Asian Infrastructure Investment Bank, să retragă credite și finanțări din Rusia.

Giganții energetici chinezi, cum ar fi Sinochem, au suspendat, de asemenea, toate investițiile și întreprinderile mixte chino-rusești. În august, UnionPay – echivalentul chinez al Visa și Mastercard – și-a încetat, de asemenea, cooperarea cu băncile rusești, invocând sancțiunile impuse Moscovei.

ADVERTISEMENT