News

Ucrainenii au început să construiască “racheta poporului”. Bomba Trembita poate încăpea într-un portbagaj

Bomba Trembita, supranumită "racheta poporului", a început să fie fabricată lângă Kiev. Coordonatorul proiectului este un fost parlamentar.
15.07.2023 | 20:30
Ucrainenii au inceput sa construiasca racheta poporului Bomba Trembita poate incapea intrun portbagaj
Trembita este numele unui instrument muzical Sursa foto: Alessio Mamo/The Guardian / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o zonă industrială de lângă Kiev, un grup de ingineri construiește o rachetă artizanală. Trembita, cunoscută și sub numele de “racheta poporului”, este răspunsul Ucrainei din secolul XXI la bomba zburătoare V-1, sau doodlebug, racheta cu rază lungă de acțiune folosită de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva țintelor din sud-estul Angliei. Versiunea ucraineană are o rază de acțiune de 140 de kilometri. Poate transporta 25 de kilograme de explozibil și funcționează cu motorină sau benzină.

Bomba Trembita, “racheta poporului”

Cel mai bun lucru pentru forțele armate ucrainene este că Trembita este ieftină. Costă aproximativ 3.000 de dolari pentru a construi racheta și încă 7.000 de dolari pentru a o echipa cu un sistem de navigație modern. Prețul este o fracțiune din costul rachetelor hipersonice și de croazieră ale Rusiei, Kinjal și Kalibr, al căror cost este estimat între 1 și 2 milioane de dolari fiecare. Moscova a folosit zeci de astfel de rachete în atacuri regulate asupra orașelor ucrainene, inclusiv Kiev.

ADVERTISEMENT

Inginerul-șef al proiectului, Akim Kleimenov, spune că bomba sa low-tech poate fi transportată în portbagajul unei mașini. Ea este lansată cu ajutorul unei catapulte pneumatice sau cu un propulsor cu combustibil solid. Trembita folosește un motor cu impulsuri cu reacție și transportă 30 de litri de combustibil. Acest lucru este suficient pentru a trimite racheta într-o călătorie de o jumătate de oră în teritoriul inamic, deși nu suficient de departe pentru a lovi podul care leagă Rusia de Crimeea ocupată, relatează The Guardian.

Potrivit lui Kleimenov, scopul primei rachete de croazieră autohtone a Ucrainei este de a copleși apărarea Rusiei. “Este simplă, ieftină și bună pentru a epuiza sistemele de apărare aeriană inamice”, explică el.

ADVERTISEMENT

Alte teste vor fi efectuate în curând la o bază de antrenament militar. Planul este de a lansa rachetele Trembita într-o baterie, cu 20 sau 30 de lansări simultane. Nu toate vor purta explozibili. Printre ținte se vor număra depozite de muniție și centre de comandă și control. Rachetele au un efect “psiho-emoțional negativ” asupra soldaților ruși, expunându-i la un zgomot asurzitor de 100 de decibeli, spune proiectantul său.

Organizatorul proiectului, Viktor Romaniuk, este un fost membru al parlamentului ucrainean. El a început să lucreze ca voluntar militar în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a început un război secret în regiunea Donbas, în estul țării. Romaniuk face apel la donații. El vrea să finanțeze prin crowdfunding producția a până la 1.000 de rachete de croazieră cu rază limitată de acțiune pe lună. Aceasta va costa între 350.000 și 600.000 de dolari, estimează el.

ADVERTISEMENT

Racheta poartă numele unui instrument muzical

Romaniuk spune că racheta poartă numele unui corn alpin lung din lemn la care cântau ciobanii ucraineni din munții Carpați de vest. Echipa sa de cercetare și dezvoltare este formată din opt persoane, care lucrează cu normă întreagă, spune el. Aceștia au construit, în plus, drone și un nou tip de mortier cu un sistem de țintire foarte precis. Acesta poate fi tras mai rapid decât un mortier obișnuit și apoi poate fi împachetat.

Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat partenerilor occidentali să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. În vara anului 2022, administrația Biden a livrat lansatoare de rachete Himars de înaltă precizie. Acestea au o rază de acțiune de 70-80 de kilometri și au fost utilizate intensiv de Kiev în contraofensivele sale de succes din toamna trecută în regiunile Herson și Harkov. Rusia a răspuns prin mutarea depozitelor sale logistice departe de linia de contact.

ADVERTISEMENT

În luna mai, Marea Britanie a trimis rachete de croazieră Storm Shadow în Ucraina, ceea ce a înfuriat Moscova. Acestea au o rază de acțiune de “peste 250 de kilometri”, potrivit producătorului său. Forțele armate ucrainene au folosit rachete Storm Shadow pentru a lovi centrele logistice rusești din teritoriile ocupate, care anterior erau de neatins, inclusiv orașul Luhansk, situat în estul țării, aproape de granița cu Rusia, și portul Berdiansk.

Casa Albă a refuzat până în prezent să ofere Kievului artileria ATACMS, care poate fi desfășurată în sistemele Himars și are o rază de acțiune de 300 de kilometri. Săptămâna trecută, Wall Street Journal a relatat că Washingtonul a fost pe punctul de a accepta să predea ATACMS, ca parte a unui nou pachet de asistență pentru securitate. Livrarea – dacă va avea loc – vine la mai bine de 16 luni după ce Vladimir Putin s-a angajat într-o invazie la scară largă și în timp ce ultima contraofensivă a Ucrainei înregistrează progrese lente.

Mini-linie de producție

Între timp, dezvoltatorii Trembita și-au înființat propria mini-linie de producție. Într-un colț al atelierului se află rachete Grad ucrainene defecte, stivuite alături de rachete Grad rusești capturate pe câmpul de luptă. Acestea sunt folosite ca sursă de accelerant valoros pentru combustibilul rachetelor. În apropiere se află o mitralieră ruginită. Întrebat dacă această unitate de producție improvizată este sigură, inginerul Serhii Biriukov răspunde: “Pentru noi, da. Pentru ruși, nu”.

Yuri Sak, consilier la Ministerul ucrainean al Apărării, spune că Trembita este unul dintre cele câteva proiecte interesante la nivel local, desfășurate de grupuri de voluntari, în paralel cu întreprinderile guvernamentale. “Nu ne putem baza la nesfârșit pe partenerii noștri occidentali pentru asistență militară și aprovizionare. Acesta este un exemplu de gândire strategică a Ucrainei și de punere în aplicare a unor idei care să construiască baza noastră industrială de apărare”, spune el.

Sak recunoaște că războiul ar putea continua o perioadă de timp. El spune că este încrezător că Ucraina va câștiga în cele din urmă, deoarece încurajează și salută inițiativele individuale și creativitatea tehnică de jos în sus. Societatea ucraineană este în rețea și orizontală, spre deosebire de sistemul feudal și represiv care există în Rusia totalitară, unde toată lumea se supune șefului, din lașitate și frică, spune el.

ADVERTISEMENT