News

UE a ajuns la un acord. Telefoanele mobile și computerele trebuie protejate de atacurile hackerilor

Oficialii UE au ajuns la un acord ca să-i oblige prin lege pe producătorii de device-uri să-i protejeze pe consumatori de atacurile cibernetice.
01.12.2023 | 17:16
UE a ajuns la un acord Telefoanele mobile si computerele trebuie protejate de atacurile hackerilor
La Bruxelles s-a ajuns la un acord pentru protejarea utilizatorilor în faţa hackerilor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Negociatorii din statele membre UE și Parlamentul European au ajuns la un acord politic privind un nou act de reziliență cibernetică menit să protejeze dispozitivele electronice, precum computerele personale sau telefoanele mobile, de atacurile hackerilor, prima lege de acest fel din lume.

Producătorii au la dispoziţie trei ani pentru a se adapta noilor cerinţe

“Dispozitivele conectate trebuie să aibă un nivel de bază de securitate cibernetică atunci când sunt vândute în UE, pentru a asigura o protecție eficientă a întreprinderilor și a consumatorilor împotriva amenințărilor cibernetice și este exact ceea ce va realiza Actul Cyber ​​Resilience odată ce va intra în vigoare”, a declarat ministrul spaniol pentru transformarea digitală, Jose Luis Escriva.

ADVERTISEMENT

După acest acord politic, ambele instituții legislative, Consiliul și Parlamentul, vor trebui să adopte în mod oficial un regulament pentru punerea în aplicare.

Noile reguli vor începe să se aplice la trei ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, pentru a le oferi producătorilor suficient timp pentru a se adapta la noile cerințe.

ADVERTISEMENT

Noua lege introduce cerințe obligatorii de securitate cibernetică legate de proiectarea, dezvoltarea, producția și comercializarea produselor hardware și software.

Regulamentul li se va aplica tuturor produselor care sunt conectate direct sau indirect la alte dispozitive sau la rețea. Sunt prevăzute unele excepții pentru produsele pentru care cerințele de securitate cibernetică sunt deja stabilite în normele UE existente, de exemplu pentru produsele medicale, produsele aeronautice și mașinile.

ADVERTISEMENT

Noile reguli vor permite consumatorilor să ia în considerare securitatea cibernetică atunci când aleg și folosesc produse care conțin elemente digitale și să determine mai ușor ce produse hardware și software au caracteristici adecvate de securitate cibernetică.

Potrivit datelor Comisiei, la fiecare 11 secunde o organizație din lume face obiectul unui atac de șantaj, iar daunele globale cauzate de criminalitatea cibernetică în 2021 sunt estimate la 5,5 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că dispozitivele inteligente și conectate sunt din ce în ce mai numeroase, un incident cibernetic într-unul dintre ele poate afecta întregul lanț de aprovizionare și, astfel, poate duce la perturbări grave ale activităților economice și sociale pe întreaga piață internă, subminează securitatea sau chiar pune vieți umane în pericol, se arată în justificarea negociatorilor europeni.

ADVERTISEMENT