Life

Semnele care îți arată că telefonul tău a fost spart de hackeri. La ce să fie atenți cei care au iPhone sau Android

Cele patru semne care îți arată că telefonul tău a fost spart de hackeri. Acestea sunt lucrurile la care trebuie să fii atent.
25.10.2023 | 16:48
Semnele care iti arata ca telefonul tau a fost spart de hackeri La ce sa fie atenti cei care au iPhone sau Android
Cum îți dai seama că telefonul tău a fost spart de hackeri. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Experții în securitate cibernetică au explicat care sunt principalele semne care demonstrează că un telefon a fost spart de hackeri. Semnalele de alarmă sunt valabile atât pentru iPhone, cât și pentru Android.

Care sunt semnele care arată că un telefon a fost spart de hackeri

Dacă ai observat că pe telefonul să se întâmplă lucruri ciudate și ai impresia că a fost spart de cineva rău intenționat, atunci este bine să ții cont de ceea ce au descoeprit experții în securitate cibernetică.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre patru semne care îți pot arăta dacă ai fost sau nu victima hackerilor. Aceștia devin tot mai pricepuți și se pot folosi de programe malware prin intermediul cărora obțin acces la datele personale. 

Natalie Maxfield, expert cibernetic al McAfee, a explicat că principalul semn că un telefon a fost spart de hackeri se ascunde în jurnalul apelurilor efectuate. Deoarece este posibil ca în listă să apare niște numere pe care nu-ți amintești să le fi apelat.

ADVERTISEMENT

„Un potențial semn revelator că telefonul a fost piratat este apariția unor aplicații noi pe care nu le-ai descărcat. De asemenea, dacă observi în jurnalul de apeluri al telefonului apeluri pe care nu le-ai efectuat, acesta este și el un avertisment”, a declarat directorul de marketing pentru consumatori.

Un alt indiciu constă în apariția ferestrelor de tip pop-up care apar brusc. „Dacă vezi mai multe reclame pop-up decât de obicei sau dacă le vezi pentru prima dată, ar putea fi un semn că telefonul tău a fost lovit de un adware.

ADVERTISEMENT

Acesta este un tip de aplicație malițioasă pe care hackerii o folosesc pentru a genera venituri prin distribuirea de reclame fără consimțământul utilizatorului”, a spus Natalie, conform The Sun. 

Ce alte indicii îți arată ca smartphone-ul tău a fost prădat de hackeri

Totodată, este cazul să-și faci griji serioase dacă observi că datele tale au dispărut în mod misterios. De altfel, dacă existe taxe necunoscute pe factura de telefonie, atunci este posibil că telefonul tău să fi fost spart de hackeri.

ADVERTISEMENT

„Acesta este un posibil semn că un hacker v-a spart telefonul și îl folosește pentru a transfera date, a face achiziții, a trimite mesaje sau a efectua apeluri prin intermediul acestuia”, a adăugat Natalie.

În cele din urmă, studiază activitatea de pe rețelele sociale. Dacă telefonul ți-a fost spart de hackeri, aceștia se pot conecta pe conturile tale. Cel mai bine este să elimini orice aplicație suspectă, să schimbi parolele și să-i dai dizpozitivului o resetare din fabrică.

ADVERTISEMENT
Tags: