News

Atenţie la rezervările de cazare pentru sărbători, hackerii au inventat o nouă metodă ca să vă golească conturile. Autoritățile trag un semnal de alarmă

O nouă metodă de înșelăciune. Autoritățile spun să acordăm mare atenție la rezervările de cazare pentru sărbători. Cum acționează hackerii
14.11.2023 | 16:28
Atentie la rezervarile de cazare pentru sarbatori hackerii au inventat o noua metoda ca sa va goleasca conturile Autoritatile trag un semnal de alarma
Atenţie la rezervările de cazare pentru sărbători. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Atenţie la rezervările de cazare pentru sărbători! Autoritățile atrag atenția asupra unei noi înșelăciuni prin care hackerii reușesc să golească conturile românilor. Situația a fost semnalată de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) și ING Bank.

Atenţie la rezervările de cazare pentru sărbători, o nouă metodă de înșelăciune

Potrivit reprezentanților instituțiilor, în această perioadă a apărut o campanie de phishing. În atenția atacatorilor cibernetici au intrat cei care își rezervă vacanțele pe platformele online.

ADVERTISEMENT

Hackerii reușesc să acceseze conturile făcute de proprietari pe astfel de site-uri unde se fac rezervările. În acest fel, obțin date de contact despre clienții acestora. Mai departe, ei trimit e-mail-uri cu lin-uri frauduloase respectivilor clienți.

Ei încearcă să convingă oamenii să acceseze acel link și să își introducă datele personale pe un site controlat de atacatori. Prin urmare, ei se folosesc de numele proprietarilor pentru a comite infracțiunile cibernetice.

ADVERTISEMENT

Cum ne putem proteja datele, recomandările specialiștilor

Cel mai adesea, hackerii solicită în e-mail-urile respective să fie introduse datele bancare pentru așa zisa confirmare a rezervării sau pentru validarea cardului. Ei adaugă faptul că dacă nu sunt urmați acești pași, clienților li se anulează rezervarea.

„Infractorii din mediul online vor încerca mereu să își adapteze scenariile de atac contextului actual. De Black Friday suntem bombardați cu oferte, promoții, concursuri false, în care atacatorii se deghizează în magazine online, bănci, servicii digitale, servicii de curierat sau chiar autorități, pentru a convinge utilizatorii să-și ofere date sensibile, sub diferite prextexte, de la caz la caz.

ADVERTISEMENT

Ca utilizatori obișnuiți nu trebuie să ne panicăm cu privire la potențialele amenințări, pentru că este destul de simplu să ne protejăm datele în mediul online, dacă migrăm principii ale securității fizice la mediul online”, a transmis Mihai Rotariu, coordonator al Direcției Comunicare, Marketing și Media din cadrul DNSC.

În acest context, românii sunt sfătuiți să acorde maximă atenție atunci când primesc astfel de solicitări pe e-mail, mai ales că urmează perioada sărbătorilor de iarnă, când foarte mulți rezervă vacanțe prin intermediul platformelor online.

ADVERTISEMENT

Specialiștii DNSC recomandă să nu accesăm niciodată link-uri sau atașamente care sunt trimise din surse necunoscute. În astfel de cazuri, cel mai bine ar fi să luăm legătura cu reprezentanții platformei unde a fost făcută rezervarea.

 

ADVERTISEMENT