News

UE taie numărul de pompieri în plin sezon de incendii și caniculă. „E rețeta pentru dezastru”. România, în topul reducerilor

Țările UE reduc numărul de pompieri, în ciuda crizei climatice. România, în topul țărilor cu cele mai mari tăieri de posturi: 4.250
09.08.2023 | 16:01
UE taie numarul de pompieri in plin sezon de incendii si canicula E reteta pentru dezastru Romania in topul reducerilor
Măsurile de austeritate afectează pregătirea pompierilor și se bat cap în cap cu alertele de caniculă și de incendii din această vară / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Numărul pompierilor a fost redus în zece state membre ale UE, inclusiv în România, în pofida creșterii riscului de incendii din cauza crizei climatice, potrivit unei analize a noilor date Eurostat efectuate de Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC). Având în vedere că în luna august sunt prognozate noi valuri de căldură, pompierii din Grecia, Italia și din cele mai afectate țări din sudul Europei au fost îndemnați să rămână în alertă maximă.

360.000 de pompieri în UE în 2022, mai puțini cu 2.800 decât în 2021

Țările UE reduc numărul de locuri de muncă în rândul pompierilor, în ciuda crizei climatice, arată noi date. Aceste reduceri de posturi, în plin sezon al temperaturilor extreme și al incendiilor, este o„ rețetă pentru dezastru”, a acuzat secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, într-un comunicat. Aceasta, în condițiile în care, în Uniunea Europeană, incendiile de pădure au devastat aproximativ 260.000 de hectare de teren de la începutul anului, deteriorând infrastructura, provocând evacuări și strămutând mii de persoane.

ADVERTISEMENT

Numărul pompierilor din UE este în scădere, chiar dacă blocul comunitar se confruntă cu mai multe incendii de vegetație și cu temperaturi extrem de ridicate, ca urmare a schimbărilor climatice. Blocul comunitar a contabilizat anul trecut un total de 360.000 de pompieri – cu 2.800 mai puțini decât în 2021, potrivit noilor date publicate de biroul de statistică al UE, Eurostat.

„Rețeta pentru un dezastru”

„Reducerea numărului de pompieri în mijlocul unei crize climatice este o rețetă pentru dezastru”, a declarat marți Esther Lynch, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor, într-un comunicat. „Riscul crescut de incendii cauzat de schimbările climatice a fost clar pentru toată lumea în această vară și trebuie să ne asigurăm că serviciile noastre de pompieri au personalul și resursele de care au nevoie pentru a-și putea face munca de salvare a vieților”, a adăugat ea, făcând apel la țări să stimuleze investițiile în deteșamentele lor de pompieri.

ADVERTISEMENT

4.250 de posturi reduse în România

Potrivit Eurostat, zece țări au redus numărul de locuri de muncă în domeniul pompierilor între 2021 și 2022, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Franța, România, Portugalia, Slovacia, Bulgaria și Belgia, scrie Politico. Numărul pompierilor din Franța a scăzut cu 5.400, în timp ce România și Portugalia au redus 4.250 și, respectiv, 2.907 locuri de muncă în domeniul pompierilor.

Cele mai mari reduceri procentuale în aceeași perioadă au fost înregistrate în Slovacia (-30%), Bulgaria (-22), Portugalia (-21) și Belgia (-19). Cu toate acestea, alte țări și-au sporit flotele: Spania a adăugat 617 pompieri în aceeași perioadă, în timp ce Italia a adăugat 546 de pompieri. Reducerile vor fi afectat gradul de pregătire a Europei pentru a face față incendiilor provocate de cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, iar sindicatele se tem că se vor face și alte reduceri dacă UE va reintroduce normele de austeritate în ianuarie.

ADVERTISEMENT

Austeritate vs urgența climatică

„Toate țările ar trebui să investească în serviciile lor de pompieri și în alte servicii publice pentru a face față sarcinii sporite care le va fi impusă de schimbările climatice”, arată ETUC. Dar din aceste cifre reiese clar că investițiile sunt deja insuficiente și suntem îngrijorați că ar putea urma și mai multe reduceri dacă UE reintroduce anul viitor regulile de austeritate”. Aceasta ar însemna că majoritatea statelor membre ar trebui să facă reduceri chiar în momentul în care UE le cere să crească investițiile în lupta împotriva schimbărilor climatice. Facem apel la Comisia Europeană să oprească planurile de austeritate și să construiască o economie care să funcționeze pentru oameni și pentru planetă.”

Iulie, cea mai călduroasă lună măsurată vreodată

Jan Willem Goudriaan, secretarul general al Federației Europene a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU) , care reprezintă pompierii și alți lucrători din serviciile publice, a declarat: „Având în vedere că luna iulie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată la nivel mondial, iar incendiile de pădure și inundațiile au afectat multe state membre, pericolele și volumul de muncă pentru pompieri și alți lucrători din serviciile de urgență au crescut”.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, „noile cifre reflectă experiențele afiliaților noștri: statele membre nu investesc suficient în echipamentele relevante și în dotarea cu personal a pompierilor profesioniști și voluntari”„UE a investit recent în echipamentele de stingere a incendiilor atât de necesare pentru statele membre; un pas binevenit. Cu toate acestea, suntem dezamăgiți de faptul că comisarul Janez Lenarcic, responsabil pentru gestionarea crizelor, nu acordă prioritate întâlnirii cu sindicatele europene care reprezintă pompierii pentru a aborda problemele urgente legate de personal. Îi solicităm să se întâlnească și să discute împreună ce se poate face.

„Orice acțiune trebuie să includă investiții în măsuri de adaptare la schimbările climatice, cum ar fi gestionarea pădurilor. Aceasta este cea mai bună măsură preventivă împotriva incendiilor, dar, după cum au demonstrat exemplele din Grecia și din alte părți, măsurile de austeritate impuse de UE au redus finanțarea și au creat probleme mult mai grave pentru comunitățile noastre”.

Incendii și pârjol în Spania și Portugalia

Bruxelles-ul a depus eforturi pentru a extinde rolul UE în răspunsul la dezastre și construiește o flotă permanentă de avioane de stingere a incendiilor care pot fi trimise în țările vulnerabile. Însă experții subliniază, de asemenea, necesitatea unor măsuri preventive, cum ar fi gestionarea activă a pădurilor, pentru a preveni și a limita mai bine incendiile devastatoare de vegetație.

Pentru a treia oară de la începutul verii, peninsula iberică se confruntă cu un val de căldură violent. În Spania, miercuri, mercurul nu este așteptat să coboare sub 35°C.
De mai multe zile, Spania și Portugalia se află prinse în mijocul unor temperaturi extreme și ale unui val de căldură severă. Mercurul urmează să atingă apogeul miercuri, când temperaturile vor depăși cu mult 40°C în unele zone, scrie BFM TV.

44°C în Andaluzia

Pentru ziua de miercuri, agenția spaniolă de meteorologie (Aemet) a plasat o duzină de provincii spaniole în alertă roșie, din Andaluzia până în regiunea Madrid, trecând prin Castilla-la-Mancha și Țara Bascilor. Acesta este deja al treilea val de căldură în Spania de la începutul verii. Potrivit previziunilor detaliate ale Aemet, temperaturile ar putea atinge local 44°C în Andaluzia, în zonele din jurul orașelor Granada și Jaen, în timp ce 42°C ar trebui să se înregistreze mai la nord, în Burgos, Madrid și pe coasta Valenciei.

În restul țării, mercurul nu va coborî niciodată sub 35°C. Alerta roșie a Institutului Meteorologic spaniol este în vigoare până miercuri, la ora 21:00, dar ar putea fi prelungită, iar valul de căldură s-ar putea încheia joi sau chiar vineri.

Recorduri de caniculă în Portugalia

În Portugalia, situația este, de asemenea, extrem de îngrijorătoare. Marți, temperaturile au atins pe alocuri 40°C, după ce luni, la Santarem, în centrul țării, a fost stabilit un record pentru anul 2023 (46,4°C), potrivit unei prime estimări a agenției portugheze de meteorologie. Tendința ar urma să rămână aceeași și miercuri. Potrivit Instituto Português do Mar e da Atmosfera (IPMA), temperaturile vor fi din nou cele mai ridicate de-a lungul frontierei cu Spania. Pe această bandă largă, temperaturile vor oscila între 32 și 38°C, cu vârfuri de până la 40°C pe plan local.

Aceste temperaturi extreme au consecințe. În Portugalia, sute de pompieri sunt încă mobilizați pentru a lupta împotriva unui incendiu care face ravagii de patru zile în sud-vestul țării. În total, de la izbucnirea incendiului au trebuit să fie evacuați aproape 1.500 de locuitori din aproximativ 20 de sate și turiști cazați în unități de turism rural și într-un camping, precum și peste o sută de animale.

ADVERTISEMENT