News

UE vrea să accelereze dezvoltarea reactoarelor nucleare de mici dimensiuni. România, în clubul țărilor care se bazează pe energia atomului

UE aduce pe ordinea de zi finanțarea reactoarelor nucleare modulabile, SMR. România este în clubul țărilor care se bazează pe energia nucleară pentru tranziția energetică
07.11.2023 | 18:40
UE vrea sa accelereze dezvoltarea reactoarelor nucleare de mici dimensiuni Romania in clubul tarilor care se bazeaza pe energia atomului
Reactoarele modulare de mici dimensiuni sunt considerate viitorul energetic în tranziția „verde” / Foto; captură, YouTube
ADVERTISEMENT

Alianța nucleară s-a reunit din nou, marți, la Bratislava, în Slovacia. Țara gazdă dorește să discute despre rolul Comisiei Europene în accelerarea dezvoltării reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (Small Modular Reactors, SMR). Creată la inițiativa Franței, Alianța nucleară, din care face parte și România, își propune să reunească toate țările europene care doresc să se bazeze pe energia nucleară, alături de energiile regenerabile, pentru a-și finaliza cu succes tranziția energetică.

Contracararea ambițiilor americane

Reprezentanții țărilor participă la lucrările Forumului european pentru energie nucleară. Sub egida Comisiei Europene, acest forum reunește miniștri, industria și autoritățile de reglementare din acest sector. La sfârșitul lunii august, eurodeputatul conservator sloven Franc Bogovič (Partidul Popular European – PPE) a prezentat un raport din proprie inițiativă, care va fi votat în decembrie, privind contribuția UE la dezvoltarea SMR-urilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit susținătorilor acestora, reactoarele nucleare la scară mică – de la 10 MW la 300 MW, față de peste 700 MW pentru un reactor convențional – ar putea avea o contribuție majoră la decarbonizarea UE, în special a industriei sale mari consumatoare de energie și a zonelor cu acces fragmentat la rețeaua electrică europeană.

În același timp, în luna iunie, actori din industrie, cercetători, organisme de reglementare, potențiali clienți și Comisia Europeană au înființat un „preparteneriat european SMR”. Este, de asemenea, o modalitate de a contracara ambițiile americane, deoarece proiectele de peste ocean ar putea apărea rapid pe teritoriul UE.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea reactoarelor de mici dimensiuni

Acum este rândul statelor membre să se implice. Pentru a transmite un mesaj comun cu privire la SMR, Alianța nucleară, inițiată de Franța în februarie, se întrunește pentru a cincea oară marți la Bratislava, în marja Forumului european pentru energie nucleară (ENEF), care a început luni seara.

Obiectivul principal al reuniunii este de a sprijini dezvoltarea reactoarelor nucleare de mici dimensiuni. Înaintea reuniunii, 12 miniștri europeni au trimis deja comisarilor europeni Maroš Šefčovič (Green Deal), Kadri Simson (energie), Thierry Breton (piața internă) și Iliana Ivanova (inovare și cercetare) o scrisoare comună pe această temă.

ADVERTISEMENT

Obținută de Euractiv France, scrisoarea comună solicită Comisiei Europene să „creeze o alianță industrial” pentru SMR la nivelul UE”. Scopul este de a îndemna Comisia să „stimuleze investițiile în capacitățile europene în domeniul SMR și dezvoltarea unui lanț valoric european”. În acest scop, sprijinul Comisiei Europene trebuie „să garanteze că aceste proiecte inovatoare beneficiază de legislația europeană existentă și viitoare”, notează semnatarii.

La jumătatea lunii septembrie, Bogovič a declarat că sprijinul european pentru investiții poate fi utilizat pentru a încuraja cercetarea, colaborările internaționale și parteneriatele public-privat; dezvoltarea competențelor, a forței de muncă, a proiectelor demonstrative și a infrastructurii pentru a găzdui viitoarele SMR; reducerea incertitudinilor de reglementare pentru investiții și promovarea mecanismelor de finanțare stimulative (subvenții, împrumuturi cu dobândă redusă etc.).

ADVERTISEMENT

În plus, la începutul lunii septembrie, eurodeputatul a propus ca sursă de inspirație modelul american, care autorizează credite fiscale pentru SMR și alocă 700 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de noi forme de uraniu destinate să fie utilizate de aceste reactoare.

„Credibilitate climatică”

Cu alte cuvinte, cu această nouă reuniune, executivului european i se cere „să dea dovadă de ambiție”, spune Agnes Pannier-Runacher, ministrul francez pentru tranziția energetică Până în prezent, 14 țări europene sunt așteptate să fie reprezentate la Bratislava – Slovacia, Franța, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Belgia, România, Olanda, Croația, Ungaria, Bulgaria, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.

Spre deosebire de reuniunile anterioare ale alianței, Belgia nu va fi un observator, ci un participant cu drepturi depline. Italia va rămâne observator, în timp ce Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru energie, Kadri Simson. Conform scrisorii comune, membrii alianței nucleare intenționează să își folosească influența pentru „a readuce pe ordinea de zi chestiunea finanțării energiei nucleare cu fonduri europene”.

O chestiune de „credibilitate climatică” pentru unii, un afront pentru țările reticente la utilizarea energiei nucleare. Alianța nucleară nu include toate statele membre ale UE. Alte țări, cum ar fi Germania, Austria și Luxemburg, preferă să participe la un grup rival, „Prietenii energiilor regenerabile”, înființat contra Alianței nucleare.

Cele două grupuri nu se exclud, iar Franța, care a inițiat Alianța nucleară, și Austria, inițiativa „Prietenii energiilor regenerabile”, au asigurat acest lucru încă de la crearea lor. Cu toate acestea, Franța nu a participat niciodată la reuniunea privind energiile regenerabile, spre deosebire de Belgia și Olanda.

Competențe și finanțare

Comisia Europeană s-a pronunțat deja în favoarea dezvoltării reactoarelor nucleare de generația a treia și a patra, inclusiv a SMR, ca parte a Net-Zero Industry Act. Textul este în prezent în curs de negociere de către instituțiile UE. Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, care este responsabilă de acest dosar, și-a exprimat deja poziția, incluzând domeniul nuclear pe lista tehnologiilor pentru industria „verde”, în așteptarea unui vot în plen.

După acest vot, textul va trebui să fie negociat între instituțiile europene. Statele membre nu au emis încă o poziție comună, deși multe dintre ele sunt interesate de tehnologia SMR. Suedia și Finlanda sunt în curs de a defini o foaie de parcurs, în timp ce Republica Cehă identifică în prezent potențiale amplasamente. Estonia, Bulgaria și România și-au exprimat deja interesul pentru SMR.

Între timp, Franța a definit obiective de dezvoltare a SMR și a alocat 1,2 miliarde de euro pentru finanțarea publică a proiectelor. Reuniunea de marți va oferi, de asemenea, o oportunitate de a coordona și de a formaliza nevoile de resurse umane ale industriei SMR. Potrivit biroului lui Agnes Pannier-Runacher, în UE sunt așteptate 300.000 de locuri de muncă în domeniul nuclear până în 2050, dintre care 100.000 numai în Franța. Biroul menționează, de asemenea, că viitoarele discuții privind energia nucleară ar putea fi abordate în cadrul COP28. Acesta precizează că întâlniri de promovare pe această temă vor avea loc într-adevăr la Dubai.

ADVERTISEMENT