News

Un profesor a fost ucis într-o școală din Franța. Atacatorul a strigat ”Allahu Akbar” înainte de crimă

Un profesor a fost ucis într-o școală publică din Franța, de către un tânăr care ar fi strigat înainte să comită crima ”Allahu Akbar”.
13.10.2023 | 14:24
Un profesor a fost ucis intro scoala din Franta Atacatorul a strigat Allahu Akbar inainte de crima
Un profesor a fost ucis într-o școală din Franța. Foto: Telegraph
ADVERTISEMENT

Pe lângă profesorul mort, două alte persoane au fost rănite de acest tânăr înarmat cu un cuțit, vineri dimineață la Liceul Gambetta din Arras. Atacatorul a fost reținut de forțele de ordine și din fericire niciun elev nu a fost rănit. Atacatorul ar fi pătruns în curtea școlii și ar fi comis crima, încă momentan nu se știe ce l-a determinat să recurgă la acest gest.

Un profesor a fost ucis într-o școală din Franța

Mai mult, autoritățile nu au menționat dacă tratează acest caz drept un atac terorist.“O operaţiune a poliţiei a avut loc la Liceul Gambetta din Arras. Agresorul a fost arestat de poliţie”, a scris pe Twitter Gérald Darmanin, ministrul de Interne, conform Euronews.com.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate cele două persoane rănite sunt un agent de securitate și un alt profesor, coleg cu victima. Palatul Elysee a transmis că președintele Emmanuel Macron și ministrul educației din Franța se vor deplasa la locul înjunghierii, însă momentan nu se cunosc mai multe detalii referitor la această tragedie.

E neclar dacă acest atac are legătură cu conflictul dintre Israel și Palestina, cert e că Franța a interzis manifestările pro-palestiniene, astfel că sunt așteptate lupte de stradă între susținătorii Hamas și forțele de ordine. Mai multe țări europene ar putea adopta această decizie.

ADVERTISEMENT

Asta, după ce atacul teroriștilor Hamas a fost sărbătorit în stradă în multe orașe civilizate din Europa, lucru considerat inacceptabil de autorități. Așadar, ministrul francez de interne Gerald Darmanin a ordonat interzicerea acestor proteste pro-palestiniene și de teama unor ”tulburări ale ordinii publice”.

Ordinul a fost transmis printr-o scrisoare adresată tuturor prefecților din Franța, în timp ce forțele de ordine au primit liber să aresteze organizatorii acestor proteste, dar și acele persoane care perturbă ordinea publică. Cu toate acestea, sute de manifestanți s-au adunat în Paris în ciuda acestor interdicții.

ADVERTISEMENT

Emmanuel Macron pare că se teme că Franța ar putea ”importa” conflictul dintre Palestina și Israel, astfel că e de așteptat ca președintele francez să se adreseze națiunii și să îndemne la unitate și pace. Franța are cea mai mare populație musulmană și evreiască din Europa, astfel că situația este cu adevărat tensionată.

Ministrul de interne francez Gerald Darmanin a recunoscut că Franța are o problemă reală cu antisemitismul, mai ales după atacurile Israelului din Fâșia Gaza, ca răspuns la atacurile teroriste ale Hamas.

ADVERTISEMENT

De sâmbătă şi de la masacrele teroriste din Israel, s-au înregistrat peste o sută de acte antisemite, în principal tag-uri şi svastici, dar şi insulte şi avem persoane arestate cu un cuţit la intrarea în şcoli sau a unei sinagogi şi o dronă care a survolat un lăcaş de cult evreiesc”, a declarat Darmanin.

Nu mai puțin de 24 de persoane au fost arestate în urma protestelor recente, în timp ce pe străzi au fost scoși peste 10.000 de polițiști care trebuie să protejeze 500 de locuri. ”Cauza palestiniană este una absolut respectabilă, Franţa a considerat întotdeauna că avem nevoie de două state, unul israelian şi unul palestinian, dar dacă este vorba de o demonstraţie de susţinere pentru Hamas, răspunsul este nu”, a explicat ministrul francez.

ADVERTISEMENT