Sport

UEFA a anunțat schimbări radicale în formatul Champions League! Este o veste excelentă și pentru echipele din România

UEFA va extinde formatul grupelor Champions League din sezonul 2024/2025, de la 32 la 36 de echipe. Forul a anunțat care vor fi schimbările, un criteriu putând fi îndeplinit și de echipele din România.
30.03.2022 | 08:55
UEFA a anuntat schimbari radicale in formatul Champions League Este o veste excelenta si pentru echipele din Romania
Veste excelentă pentru echipele din România în ceea ce privește formatul Champions League. Sursa foto: uefa.com
ADVERTISEMENT

Champions League se va extinde din sezonul 2024/2025. Vor fi 36 de echipe, în loc de 32, iar cele patru care vor juca în competiție trebuie să îndeplinească anumite criterii. Unul dintre acestea poate fi realizat și de echipele din România.

UEFA a renunțat la cea mai controversată idee de modificare a Champions League

Ca parte a schimbării care se va face din sezonul 2024/2025, UEFA a propus să aloce două locuri echipelor care au cel mai bun coeficient în cupele europene. Asta ar fi în semnat, însă, să se ajungă la o situație cel puțin bizară.

ADVERTISEMENT

De exemplu, dacă Manchester United ar încheia sezonul 2023/2024 în Premier League după Tottenham, în afara primelor 4 locuri, putea juca în Champions League. Din acest motiv, forul continental a renuțat la această idee.

În prezent, Manchester United este pe locul 6 în Premier League, dar ocupă poziția a 9-a în ierarhia coeficienților. La rândul ei, Tottenham este pe 5 în campionatul Angliei, dar pe 13 în clasamentul coeficienților.

ADVERTISEMENT

Președintele forului european, Aleksander Ceferin, a venit cu unele completări. „Mai multe locuri pentru echipele din ligile mai mici”, a spus el, dar fără să dea alte detalii.

UEFA vrea să „invite” în grupele Champions League echipa de pe locul 3 din Ligue 1

Publicația engleză The Sun, care citează The Times, scrie că UEFA încă lucrează la criteriile de calificare directă în grupele Champions League din sezonul 2024/2025.

ADVERTISEMENT

Concret, coeficientul UEFA realizat în ultimele cinci sezoane rămâne valabil, dar forul se gândește și la alte condiții care trebuie îndeplinite. Asta pentru a nu se ajunge la situația bizară prezentată mai sus.

Două dintre cele patru locuri în plus vor fi ocupate în baza acestor condiții. UEFA vrea să dea un al treilea loc echipei clasată pe poziția a 3-a în Ligue 1 la finalul sezonului 2023/2024.

ADVERTISEMENT

România poate obține un loc în viitorul format al Champions League

În fine, al patrulea și ultimul loc suplimentar ar putea reveni campioanei țării care are cel mai bun coeficient, dar nu s-a calificat direct în grupele Champions League.

Acesta este și criteriul care poate ajuta echipele din România. Pentru asta, însă, este nevoie ca echipele de club care vor juca în cupele europene în sezoanele următoare să adune cât mai multe puncte, pentru a crește coeficientul de țară.

ADVERTISEMENT