News

Ultima decizie a ministrului Sănătății înainte să fie demis. Beneficiul pe care îl au sportivii

14.04.2021 | 13:17
Ultima decizie a ministrului Sanatatii inainte sa fie demis Beneficiul pe care il au sportivii
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost revocat din funcție, miercuri, de prim-ministrul Florin Cîțu. Mai înainte ca documentele să ajungă pe masa președintelui Klaus Johannis, Voiculescu apucase să semneze un protocol care vine în sprijinul sportivilor.

Vlad Voiculescu și ministrul Tineretului și Sportului Eduard Novak au semnat documentația care legiferează posibilitatea ca sportivii să fie testați cu teste rapide pentru COVID-19 și nu exclusiv cu teste RT-PCR, care sunt mult mai scumpe.

ADVERTISEMENT

Miercuri dimineața, prim-ministrul Florin Cîțu a discutat cu șeful statului posibilitatea revocării din funcție a ministrului Sănătății, iar acesta din urmă a aprobat solicitarea lui Cîțu.

Cum ajută noul protocol sportivii

Protocolul semnat de Vlad Voiculescu și Eduard Novak era așteptat de toate cluburile sportive din România. Principalul beneficiu este scăderea semnificativă a cheltuielilor. Un test antigen costă aproximativ 30 de lei, pe când unul RT-PCR, singurele acceptate anterior semnării noului protocol, costă în jur de 300 de lei. Protocolul a fost publicat în Monitorul Oficial și intră în vigoare de  miercuri, 14 aprilie 2021.

ADVERTISEMENT

”Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun nr.197/462/2021, care va permite folosirea testelor rapide pentru sportivi. Testarea sportivilor se va putea face și prin metoda testelor rapide. Aceste teste sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști, fiind considerate valabile doar dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătății, prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020, la fel ca și testele RT-PCR.

Lista unităților avizate se regăsește pe pagina Ministerului Sănătății. Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care a generat constrângeri și dificultăți în lumea sportului, date fiind costurile semnificativ mai mici ale acestor teste, prin comparație cu cele RT-PCR”, a anunțat MTS.

ADVERTISEMENT

Ce sunt testele antigen

Testele antigen, care vor putea fi efectuate începând de miercuri de sportivi, detectează prezența virusului SARS-CoV-2, depistând infecția activa COVID-19 și funcționează cel mai bine dacă sunt utilizate în primele zile de la debutul simptomelor, când încărcătura virala este maximă și durează aproximativ 1-5 zile.

Testele rapide bazate pe detecția de antigen identifică prezența proteinelor coronavirusului (antigene virale), în probe de secreție naso-faringiana recoltate de la pacienți. Antigenele virale sunt proteine din structura virusului care determina răspunsul imun specific al organismului la acest virus.

ADVERTISEMENT

Secrețiile naso-faringiene de la pacient se pun pe o banda de hârtie pe care sunt fixați anticorpi specifici coronavirusului SARS- CoV-2. Daca secrețiile conțin antigen viral se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe banda de hârtie și antigenele virale din secreții.

Totuși, Organizația Mondială a Sănătății nu recomanda utilizarea acestor teste pentru diagnosticul și triajul pacienților datorită lipsei dovezilor privind performanța lor.

ADVERTISEMENT