Fotbal intern

Liga 2 a fost înghețată parțial. Se va juca doar un play-off de promovare, începând cu 4 iulie! Nu retrogradează nimeni!

13.05.2020 | 19:40
Liga 2 a fost inghetata partial Se va juca doar un playoff de promovare incepand cu 4 iulie Nu retrogradeaza nimeni
ADVERTISEMENT

Liga 2 a fost înghețată parțial. Așa a hotărât astăzi Federația Română de Fotbal, care a stabilit formatul în care se va desfășura în continuare cea de-a doua divizie.

În Liga 2 se va mai juca doar un play-off de promovare. Se înjumătățesc punctele, UTA e cea mai dezavantajată și ia în calcul acționarea Federației în Instanță

În urma consfătuirii cu reprezentanții cluburilor din cel de-al doilea eșalon, Federația Română de Fotbal a hotărât astăzi ca în Liga 2 să se mai joace în continuare doar un play-off de promovare, la care vor participa doar echipele clasate pe primele 6 locuri în momentul întreruperii campionatului.

ADVERTISEMENT

Acesta era scenariul 3 luat în calcul de oficiali și pentru el au votat reprezentanții a 15 cluburi din eșalonul secund. Meciurile se vor disputa într-o singură manșă, deci practic fiecare formație va disputa câte 5 partide.

Noutatea constă în faptul că cele 6 formații vor intra în acest play-off cu jumătate din punctele acumulate până în prezent. Ideea a fost susținută cu vehemență de Rapid și Petrolul, cluburile care au cel mai mult de câștigat de pe urma înjumătățirii punctelor, putând reintra în acest fel cu șanse reale în lupta pentru promovare.

ADVERTISEMENT

Cea mai dezavantajată echipă de acest sistem este UTA Arad, care avea un avans de 11 puncte în momentul întreruperii campionatului și era promovată în proporție de 90%, avans care se va reduce în acest moment la doar 5 puncte.

Echipele vor putea intra în cantonament închis, de izolare, începând de vineri, 15 mai, iar după acesta fiecare își va putea face programul așa cum crede de cuviință. Cele 5 etape  sunt programate pentru 4, 11, 18, 25 iulie și 1 august, iar barajul de retrogradare/promovare între ocupanta locului 12 din Liga 1 și ocupanta locului 3 din Liga 2 va fi pe 5 august.

ADVERTISEMENT

„UTA este cea mai dezavantajată de această decizie, ni s-au luat pe nedrept 6 puncte, pentru care s-au investit bani, energie, muncă… Din ce am vorbit cu cei din conducere, se ia în calcul foarte în serios acţionarea în instanţă a acestei decizii, pentru că prejudiciul este extrem de grav. Pentru că, atunci când s-a vehiculat înjumătăţirea punctelor, noi am avut discuţii cu doi avocaţi specialişti în legislaţia sportivă din România şi în cea internaţională şi ni s-a transmis clar că încalcă regulamentele, e ilegală şi în cazul în care am ataca decizia, am avea câştig de cauză.”, a spus Laszlo Balint, antrenorul liderului UTA, la Digi Sport.

Cum arăta TOP 6 după 24 de etape

  • 1. UTA 50 p;
  • 2. CS Mioveni 39 p;
  • 3. Turris Tr. Măgurele 39 p;
  • 4. FC Argeș 38 p;
  • 5. Petrolul 38 p;
  • 6. Rapid 37 p;
ADVERTISEMENT

Cum arată clasamentul după înjumătățirea punctelor

  • 1. UTA25 p;
  • 2. CS Mioveni 20* p;
  • 3. Turris Tr. Măgurele 20* p;
  • 4. FC Argeș 19 p;
  • 5. Petrolul 19 p;
  • 6. Rapid 19* p;

Echipele de pe locurile 7-18 intră în vacanță. Nu retrogradează nimeni

Echipele clasate pe locurile 7-18 în momentul întreruperii Ligii 2, care nu vor participa la play-off-ul de promovare, vor intra în vacanță până la începerea unui nou sezon. Nu va retrograda nimeni în acest an, astfel că în campionatul 2020/2021 eșalonul secund va fi format de un maxim de 23 de echipe, odată cu promovarea celor din Liga 3. Nu se știe încă dacă va fi o singură serie de 23 echipe sau Liga 2 va fi formată din două serii de 11-12 formații.

„Pe 4 iulie se va relua sezonul, toate echipele care și-au depus dosarul pentru Liga 1, care sunt în primele 6 clasate,  vor disputa un play-off. Meciurile primelor 3 echipe se vor juca pe terenul lor. Vom avea maximum 23 de echipe în sezonul viitor de Liga 2. N-am încheiat azi procedurile de licențiere. Pentru echipele de pe locurile 7-18, competiția se încheie, nicio echipă nu va retrograda. În Liga a treia nu va retrograda pe nimeni, iar din Liga a doua vor promova echipele de pe primele două locuri și învingătoarea barajului”, a spus Răzvan Burleanu, președintele FRF, la Digi Sport.

Care este situația la Liga 3 și Liga 4

Președintele FRF a explicat mai departe și ce se va întâmpla la Ligile 3 și 4: La nivelul Ligii 3 nu va retrograda nicio echipă , vom crește numărul de echipe din fiecare serie, din cele 5 serii, de la 16 la 18 echipe. Din liga a treia în liga a doua vor promova echipele clasate pe prima poziție în fiecare serie sau învingătoarele unui baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența dintre primele două echipe clasate este egală sau mai mică de 3 puncte. Mai erau 14 etape de jucat din Liga 3. Cum se promovează din liga a 4-a? Vor promova 15 echipe, se vor forma 14 minigrupe a câte 3 echipe, va fi un baraj în 3, între reprezentatele județelor, fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva celorlalte 2 echipe, astfel încât vor promova 14 campioane și cea mai bună echipă de pe locul 2” a spus Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT