News

Ultimă oră! Moderna, al doilea vaccin anti-COVID confirmat: are aproape 95% eficienţă

16.11.2020 | 14:46
ADVERTISEMENT

Un nou vaccin care protejează împotriva COVID-19 este aproape 95% eficient, arată datele timpurii ale companiei americane Moderna.

Rezultatele vin la scurtă vreme după cele similare ale Pfizer și sporesc încrederea în faptul că vaccinurile pot ajuta la oprirea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Nu au fost raportate probleme semnificative de siguranță, iar Moderna intenționează să solicite aprobarea utilizării vaccinului în următoarele săptămâni.

Vaccinul produs de Moderna rămâne stabil la minus 20 de grade Celsius

Studiul clinic ajuns la faza III implică 30.000 de persoane din SUA, jumătate primind două doze de vaccin, la patru săptămâni distanță. Restul au fost inoculate cu un placebo.

ADVERTISEMENT

Analiza s-a bazat pe primii 95 de participanți care au dezvoltat simptome COVID-19.

Doar cinci dintre cazurile de COVID au fost la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul, 90 au fost la cei cărora li s-a administrat placebo. Compania spune că vaccinul protejează 94,5%.

Datele arată, de asemenea, că au existat 11 cazuri severe de COVID în rândul participanților la studiu sever, dar niciunul la persoanele imunizate.

ADVERTISEMENT

“Eficacitatea generală a fost remarcabilă … este o zi minunată”, a declarat Tal Zaks, medicul șef la Moderna, pentru BBC News.

Încă nu se știe cât va dura imunitatea, deoarece voluntarii vor trebui să fie urmăriți mult mai mult timp înainte de a avea un răspuns.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor timpurii, vaccinul oferă o anumită protecție categoriilor de vârstă cele mai vulnerabile la COVID. Zaks a declarat că datele lor de până acum sugerează că vaccinul „nu pare să-și piardă potența” odată cu înaintarea în vârstă.

Nu au fost raportate probleme semnificative de siguranță. La unii pacienți s-au raportat oboseală de durată scurtă, dureri de cap și durere după injectare.

„Aceste efecte sunt ceea ce ne-am aștepta cu un vaccin care funcționează și induce un răspuns imun bun”, a spus prof. Peter Openshaw, de la Imperial College din Londra.

Atât vaccinul Moderna, cât și cel produs de Pfizer/BioNTech folosesc aceeași abordare de a injecta o parte din codul genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun.

Vaccinul Moderna pare a fi mai ușor de păstrat, deoarece rămâne stabil la minus 20 de grade C timp de până la șase luni și poate fi păstrat într-un frigider standard timp de până la o lună.

Vaccinul Pfizer are nevoie de depozitare ultra-rece la aproximativ minus 75 de grade C, dar poate fi păstrat la frigider timp de cinci zile.

Datele preliminare sunt foarte similare: în jur de 90% protecție pentru vaccinul Pfizer/BioNTech și aproximativ 95% pentru Moderna. Cu toate acestea, ambele teste clinice se desfășoară în continuare, iar numerele finale s-ar putea schimba.

Vaccinul Sputnik V, dezvoltat în Rusia, a publicat, de asemenea, date foarte timpurii care sugerează că este 92% eficient.

Moderna a anunțat că se va aplica pentru a obține autorizarea autorităților de reglementare din SUA în următoarele săptămâni. Se așteaptă să aibă 20 de milioane de doze disponibile în țară.

Compania speră să aibă până la un miliard de doze disponibile pentru utilizare în întreaga lume anul viitor și intenționează să solicite aprobare și în alte țări.

Afectare multiplă de organe la persoanele afectate de COVID-ul pe termen lung

Oamenii tineri și anterior sănătoși, cu simptome continue de COVID-19 (long COVID), prezintă semne de deteriorare a mai multor organe la patru luni după infecția inițială, sugerează un studiu britanic.

Studiul Coverscan își propune să evalueze impactul pe termen lung al COVID-19 asupra sănătății organelor la aproximativ 500 de indivizi „cu risc scăzut” – cei care sunt relativ tineri și fără probleme majore de sănătate anterioare – cu simptome COVID în curs, printr-o combinație de scanări RMN, analize de sânge, măsurători fizice și chestionare online.

Datele preliminare de la primii 200 de pacienți supuși screening-ului sugerează că aproape 70% au afectări la unul sau mai multe organe, inclusiv la inimă, plămâni, ficat și pancreas, la patru luni după boala inițială.

„Vestea bună este că afectarea este ușoară, însă la 25% dintre persoane afectează două sau mai multe organe”, a spus Amitava Banerjee, cardiolog și profesor asociat de științe clinice a datelor la University College London. „Acest lucru este de interes, deoarece trebuie să știm dacă [deficiențele] continuă sau se îmbunătățesc – sau dacă există un subgrup de oameni la care s-ar putea agrava.”

Banerjee a avertizat, de asemenea, că niciunul dintre pacienți nu a fost scanat înainte de a dezvolta COVID-19, astfel încât unii dintre ei ar fi putut avea afecțiuni existente – deși acest lucru este puțin probabil având în vedere sănătatea lor anterioară și vârsta medie a participanților, care a fost de 44 de ani.

Aceștia vor continua să fie monitorizați, iar cercetătorii scanează, de asemenea, persoane care nu au avut COVID-19 sau care au experimentat alte infecții virale, cum ar fi gripa, pentru comparație.

Datele preliminare dintr-un studiu separat pe 58 de pacienți care au fost spitalizați cu COVID-19 au constatat în mod similar anomalii în plămâni de 60%; în rinichi de 29%; cardiace la 26%; și la ficat la 10% dintre pacienți, la două până la trei luni de la infecția inițială, precum și la modificările țesutului cerebral.

ADVERTISEMENT