News

Ultimul supraviețuitor al unui trib amazonian, ucis de COVID. Președintele și guvernul brazilian, considerați vinovați

18.03.2021 | 16:40
Ultimul supravietuitor al unui trib amazonian ucis de COVID Presedintele si guvernul brazilian considerati vinovati
ADVERTISEMENT

COVID-19 a dus la dispariția unui trib indigen amazonian după ce ultimul membru bărbat al tribului a fost ucis de boală. Decesul său marchează pierderea permanentă a tradițiilor și ritualurilor poporului său.

Criza coronavirusului a afectat puternic indigenii din Amazon. Se crede că virusul a fost răspândit de către persoanele neindigene care intră în teritoriile lor pentru a desfășura activități ilegale, precum exploatarea forestieră și exploatarea minieră. Președintele Bolsonaro și guvernul său sunt considerați vinovați pentru incapacitatea de a gestiona criza COVID.

ADVERTISEMENT

Jair Bolsonaro a numit cel de-al patrulea ministru al Sănătății de la începutul pandemiei, într-un moment în care Brazilia se confruntă cu o criză istorică a sistemului de sănătate.

Dispariția tribului Juma, “ajutată” de COVID-19

Aruká Juma, din tribul Juma, a murit la 17 februarie din cauza complicațiilor cauzate de coronavirus într-un spital din Pôrto Velho, capitala statului Rondônia din vestul Braziliei.

ADVERTISEMENT

Potrivit agenției de jurnalism de investigație Amazônia Real, citată de The Independent, criza coronavirusului a afectat puternic indigenii din Amazon. Se crede că virusul a fost răspândit de către persoanele neindigene care intră în teritoriile lor pentru a desfășura activități ilegale, precum exploatarea forestieră și exploatarea minieră.

Aruká Juma, despre care se estimează că avea vârsta cuprinsă între 86 și 90 de ani, avea trei fiice, toate căsătorite într-un trib diferit care nu vor putea să-i continue descendența, deoarece se transmite pe linie masculină.

ADVERTISEMENT

În secolul al XVIII-lea, în tribul Juma existau aproximativ 15.000 de membri, dar numărul acestora a scăzut drastic din cauza bolilor și a masacrelor.

Până în 1934, au rămas doar aproximativ 100 de membri. 30 de ani mai târziu, un masacru a lăsat în viață doar șase membri ai tribului, inclusiv pe Aruká Juma. După moartea cumnatului său în 1999, el a devenit ultimul membru bărbat în viață al tribului.

ADVERTISEMENT

Procuratura Federală din Rondonia a precizat într-o declarație cu privire la moartea lui Juma: „La mijlocul anilor ’60, membrii tribului Juma erau aproape dispăruți după ce au fost masacrați în deceniile anterioare de cei care recoltau arborii de cauciuc, tăietori de lemne și pescari care le-au invadat teritoriul, aflat pe malul râului Assuã, în Canutama. Aruká a fost unul dintre supraviețuitorii etniei sale. Bărbatul indigen lasă trei fiice, ultimii supraviețuitori ai grupului etnic Juma: Mandeí Juma, Maitá Juma și Boreha Juma”.

Grupurile care pledează pentru drepturile populației indigene au declarat că negarea COVID-19 de către președintele brazilian Jair Bolsonaro și lipsa politicilor pentru combaterea pandemiei, împreună cu provocările geografice, reprezintă o amenințare substanțială pentru supraviețuirea populațiilor indigene.

Indigenii sunt deosebit de vulnerabili la boli, deoarece trăiesc în comunități extrem de izolate și nu au aceeași imunitate împotriva agenților patogeni în comparație cu persoanele care trăiesc în zone mai urbane.

Au existat 50.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 900 de decese în rândul comunităților indigene.

Într-o declarație comună, organizațiile pentru drepturile indigene au condamnat guvernul brazilian pentru dispariția popoarelor indigene. „Ultimul supraviețuitor al poporului Juma a murit. Guvernul l-a ucis pe Aruká. Așa cum [i-a] ucis și strămoșii, este o pierdere devastatoare și ireparabilă.”

Brazilia are al patrulea ministru al Sănătății de la începutul pandemiei

În timp ce COVID-19 face ravagii în Brazilia, președintele Jair Bolsonaro și-a ales cel de-al patrulea ministru al Sănătății de la începutul pandemiei, de data aceasta șeful societății naționale de cardiologie, care în trecut a vorbit favorabil despre liderul conservator al țării.

Marcelo Queiroga îl va înlocui pe Eduardo Pazuello, un general de armată cu experiență în logistică, care a preluat mandatul în mai anul trecut, în ciuda faptului că nu avea experiență medicală anterioară.

Queiroga a declarat marți, într-o conferință de presă, în capitala Brasilia, că politica contra COVID-19 pe care o va pune în aplicare „este a administrației Bolsonaro, nu a ministrului Sănătății”.

„Am venit să lucrez pentru Brazilia și pentru alți miniștri ai administrației Bolsonaro. Președintele este foarte îngrijorat de situație”, a spus Queiroga, care a insistat că este împotriva oricărei măsuri de carantinare. Unele orașe braziliene implementează măsuri restrictive pentru a opri răspândirea virusului.

Oficialii din domeniul sănătății din cel mai populat stat brazilian, São Paulo, care marți a înregistrat un număr record de morți, au cerut noului ministru al Sănătății să ia în considerare impunerea unei carantine naționale.

Pazuello a condus ministerul Sănătății cea mai lungă perioadă dintre cei trei miniștri de la declararea pandemiei înainte de Queiroga. Schimbările reflectă provocările pentru guvernul celei mai mari națiuni din America Latină de a pune în aplicare măsuri eficiente pentru a controla răspândirea virusului.

Queiroga l-a numit deja pe Bolsonaro „un mare brazilian”. Canalele sale de socializare nu au făcut nicio critică cu privire la modul în care președintele a tratat pandemia și a solicitat o lansare rapidă a vaccinului.

Luni, Pazuello a recunoscut într-o conferință de presă că Bolsonaro își propune să îl înlocuiască.

Mandatul dezastruos al lui Pazuello

Cei doi predecesori ai lui Pazuello au părăsit poziția pe fondul dezacordurilor cu Bolsonaro, care a criticat distanțarea socială pe scară largă și a susținut utilizarea unui medicament antimalarie în tratarea bolii deși eficiența acestuia nu a fost dovedită. Bolsonaro își menține poziția, în ciuda avertismentelor experților în sănătate și a studiilor care arată că medicamentul nu are niciun efect asupra COVID-19.

Pazuello s-a dovedit mai ascultător. Imediat după preluarea mandatului, ministerul său a susținut utilizarea și distribuția pilulei contra malariei. De mai multe ori, el a declarat că șeful său îi spune ce să facă și el se supune.

Brazilia a înregistrat aproape 280.000 de decese cauzate de virus, dintre care aproape toate au fost în mandatul lui Pazuello. Bilanțul s-a înrăutățit în ultima perioadă, națiunea având în medie peste 1.800 de decese în fiecare zi. Sistemele de îngrijire a sănătății din marile orașe sunt la un pas de prăbușire, iar parlamentarii aliați cu Bolsonaro au propus înlocuitori pentru Pazuello, amenințând în același timp cu intensificarea presiunii pentru o investigație cu privire la gestionarea crizei.

Instanța superioară a țării îl investighează, de asemenea, pe Pazuello pentru presupusă neglijență care a contribuit la prăbușirea sistemului de sănătate din statul Amazonas la începutul acestui an. Dosarul va fi trimis unui judecător de la o instanță inferioară.

Într-un episod deosebit de jenant, ministerul său a trimis din greșeală un transport de vaccinuri destinate statului Amazonas către statul vecin Amapa și viceversa, după ce a confundat abrevierile pentru fiecare stat.

Pazuello a fost criticat intens pentru lansarea lentă a campaniei de vaccinare din Brazilia. Conform Our World in Data, doar 5,4% dintre brazilieni au fost vaccinați. Aproape toate dozele administrate au fost produse de compania biofarmaceutică chineză Sinovac, pe care Bolsonaro a pus-o la îndoială în mod repetat.

Singurul acord pentru achiziționarea de vaccin pe care Pazuello îl semnase la acea vreme, pentru 100 de milioane de doze de ser AstraZeneca, a adus la administrarea a puține doze până acum. Ministerul său s-a grăbit să încheie acorduri cu alți furnizori, încheind recent tranzacții pentru achiziționarea vaccinurilor Pfizer și Sputnik V.

ADVERTISEMENT