News

Umilinţa la care a fost supus Regele Mihai. Ce i-au făcut comuniştii în urmă cu fix 74 de ani

Regele Mihai a fost supus la mai multe umilințe de regimul comunist. În urmă cu fix 74 de ani, pe 22 mai 1948, monarhului i se retrăgea cetățenia, una pe care a reprimit-o abia după Revoluție.
22.05.2022 | 09:35
Umilinta la care a fost supus Regele Mihai Ce iau facut comunistii in urma cu fix 74 de ani
Umilinţa la care a fost supus Regele Mihai de regimul comunist. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au existat de-a lungul timpului mai multe umilințe la care a fost supus Regele Mihai. Instaurarea regimului comunist a schimbat definitiv traiectoria țării, dar și pe cea a monarhului. Forțat să abdice, Regele a rămas și fără cetățenie. Se întâmpla pe 22 mai 1948.

Pe 22 mai 1948, comuniştii i-au retras cetăţenia Regelui Mihai

Totul a fost decis de Consiliul de Miniștri al Republicii Populare Române. Aceștia au decis ridicarea cetățeniei române pentru Regele Mihai, dar și pentru toți ceilalți membri ai Casei Regale. Era, de altfel, ultima lovitură pe care guvernul Petru Groza reușea să o aplice monarhiei.

ADVERTISEMENT

Interesant este că decizia a fost anunțată două zile mai târziu, mai exact pe data de 24 mai 1948 în ziarul Scânteia, adică publicația de casă a Partidului Comunist Român.

După alte patru zile, la 28 mai, ridicarea cetățeniei Regelui a fost publicată și în Monitorul Oficial. S-a spus atunci cî membri familiei regale „înteţesc uneltirile împotriva intereselor poporului român şi a Republicii Populare Române, prin acţiuni potrivnice îndatoririlor de fidelitate faţă de ţară”.

ADVERTISEMENT

De remarcat că ridicarea cetățeniei Regelui Mihai se petrecea la cinci luni după ce acesta fusese forțat să abdice.

Cum a fost prezentat Regele Mihai de propaganda comunistă

Încet, dar sigur propaganda comunistă și-a intrat în drepturi și Regele Mihai a devenit o persoană despre care nimeni nu mai avea voie să vorbească. Întreaga familie regală a avut parte decenii întregi de minciuni, adevăruri trunchiate și, mai ales, fapte reinterpretate după bunul plac al comuniștilor.

ADVERTISEMENT

Românii au fost învățați sistematic să nu-și mai iubească și respecte regii și generații întregi au trăit cu această teamă. Partidul Comunist Român nu a ezitat și a apelat chiar și la manualele școlare pentru a inocula o ură în mintea celor mici.

Despre Regele Mihai s-a scris că a plecat din țară cu un tren încărcat cu averi și că a lăsat România într-o sărăcie cruntă. Adevărul era cu totul altul și s-a aflat peste mai bine de cinci decenii. Plecarea Regelui s-a făcut din Gara Regală de la Sinaia, în Trenul Regal.

ADVERTISEMENT

Cu toții au fost controlați, atât membrii Familiei Regale, cât și personalul. Singurele bunuri de valoare permise au fost patru automobile, proprietatea personală a Regelui, care au fost încărcate pe un vagon separat.

Mai mult decât atât, pe peron, Familia Regală și însoțitorii ei au mers la tren printre două șiruri de militari ce au fost instruiți să stea cu spatele pentru a evita contactul vizual.

Regele Mihai avea să povestească faptul că, în tren, chiar și pâinea și fructele ce se găseau pe masa din vagonul destinat Reginei Elena au fost tăiate în bucăți, pentru a nu ascunde eventuale bijuterii sau alte obiecte personale de valoare.

Cum a plecat, de fapt, Regele Mihai din ţară. Primii ani în exil

Regele a avut mai multe runde de negocieri cu liderii comuniști. Monarhul dorea să-și recupereze averea, dar noua orânduire impusă de URSS nici nu a vrut să audă.

De altfel, atunci când a înțeles ce se întâmplă, Regele Mihai a denunțat întreaga abdicare la mai bine de două luni de la consemnarea acestui fapt. Acesta a mers chiar și în Statele Unite unde a avut o discuție personală cu președintele Truman.

Regele i-a prezentat în detaliu evenimentele care au precedat plecarea sa din România. Culmea, liderul de la Casa Albă și-a exprimat dorința ca monarhul să revină în curând în țară, dar nu s-a implicat mai mult.

Familia Regală a locuit inițial lângă Florența, apoi la Londra și la Lausanne. În cele din urmă, Regele și Regina României s-au stabilit din 1956 la Versoix, loc unde avea să-i prindă Revoluția din 1989.

În ciuda eliberării de sub jugul comunist, Regele Mihai nu a fost primit în țară de Ion Iliescu și guvernele pe care acesta le-a orchestrat. Abia în 1997, Executivul condus de Victor Ciorbea, în perioada în care România era condusă de Emil Constantinescu, i-a redat cetățenia monarhului.

ADVERTISEMENT