News

Avortul medicamentos ar putea fi interzis în SUA. Mifepristona, pastila aprobată în peste 90 de țări, în centrul unui război în justiție

Pastila pentru avort, aflată în centrul unei bătălii în justiția americană, este aprobată în peste 90 de țări începând cu anul 1988.
19.05.2023 | 20:03
Avortul medicamentos ar putea fi interzis in SUA Mifepristona pastila aprobata in peste 90 de tari in centrul unui razboi in justitie
Avortul medicamentos, în centrul unei bătălii legale în SUA Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O hotărâre a Curții Supreme din aprilie a menținut temporar accesul la medicamentul pentru avort mifepristonă, care este utilizat în majoritatea avorturilor din Statele Unite, și a trimis cazul înapoi la o instanță federală.

Pastila care a învrăjbit SUA

Miercuri, Curtea de Apel a Statelor Unite pentru cel de-al cincilea circuit a deschis următoarea fază a bătăliei juridice și a început să judece contestația la o hotărâre anterioară privind aprobarea medicamentului de către Food and Drug Administration (FDA) în urmă cu mai bine de 20 de ani

ADVERTISEMENT

Bătălia juridică asupra medicamentului plasează Statele Unite într-o poziție unică în raport cu o mare parte a lumii în ceea ce privește sănătatea reproducerii. Această incertitudine juridică, la mai puțin de un an după ce instanța a eliminat dreptul la avort stabilit prin Roe vs. Wade, este în contradicție cu una dintre cele mai izbitoare tendințe globale din ultimele decenii privind abordările aprobate ale avortului: acceptarea rapidă și pe scară largă a avorturilor medicamentoase efectuate cu mifepristonă, adesea administrată în combinație cu medicamentul misoprostol, scrie The Washington Post.

În 1988, Franța și China au devenit primele țări care au autorizat utilizarea mifepristonei. Treizeci și cinci de ani mai târziu, cel puțin 94 de țări au aprobat medicamentul într-o anumită măsură, potrivit Gynuity Health Projects, o organizație de cercetare în domeniul sănătății reproductive care urmărește să îmbunătățească accesul la avort. Grupul a folosit date ale Organizației Mondiale a Sănătății, site-uri guvernamentale și propriile cercetări pentru a urmări aprobarea reglementărilor privind medicamentul de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT

În niciun alt caz în afară de Statele Unite – într-o decizie a unei curți federale din Texas din această lună, a cărei aplicare a suspendat-o Curtea Supremă – o țară nu a autorizat utilizarea medicamentului și apoi a revenit asupra acesteia, a declarat președintele Gynuity, Beverly Winikoff, profesor de sănătate clinică a populației și a familiei la Universitatea Columbia.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat mifepristona pentru utilizare limitată în 2000, la un an după ce multe țări europene au făcut acest lucru. De atunci, cel puțin o nouă țară pe an a aprobat-o, potrivit datelor Gynuity.

ADVERTISEMENT

FDA a lărgit accesul la mifepristonă de-a lungul anilor, pe măsură ce dovezile privind eficacitatea și siguranța acesteia au crescut, aprobând-o pentru utilizare la domiciliu. Agențiile de reglementare din străinătate au făcut același lucru, iar OMS a ajuns să o recomande și să o includă pe lista medicamentelor esențiale.

Marea Britanie a fost a treia țară care a aprobat medicamentul, în 1991. Până în 2021, procentul de avorturi efectuate doar prin medicamente, spre deosebire de procedurile chirurgicale, în Anglia și Țara Galilor a crescut la 87%, potrivit cifrelor guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Mifepristona, aprobată cel mai recent în Argentina

Argentina, care a legalizat avortul la sfârșitul anului 2020, este țara care a aprobat cel mai recent medicamentul. O companie farmaceutică argentiniană, cu sprijinul Ministerului Sănătății din Buenos Aires, are în plan să deschidă prima fabrică de mifepristonă din America Latină.

Decizia instanței din Texas a contrazis nu doar sute de studii științifice din Statele Unite, ci și perspectivele codificate rapid în comunitatea mondială a sănătății, care, de-a lungul timpului, a continuat să se îndrepte către un acces mai larg.

În 2002, OMS a sfătuit pentru prima dată utilizarea pilulelor abortive, dar numai sub îndrumarea unui medic care să fie disponibil în caz de complicații. În 2005, aceasta a adăugat pilulele pe o listă de medicamente secundare esențiale pe care agenția recomanda guvernelor să le furnizeze. De atunci, pastilele au migrat pe lista principală a OMS de medicamente esențiale. Până în 2022, OMS a aprobat telemedicina, atunci când este disponibilă, ca o opțiune sigură pentru avorturile autogestionate.

Cu toate acestea, aprobarea mifepristonei pe hârtie nu înseamnă neapărat că accesul este larg răspândit, a declarat Bela Ganatra, care conduce unitatea OMS pentru prevenirea avorturilor nesigure. Normele care restricționează momentul în care o persoană poate face avort și în ce condiții variază considerabil în funcție de țară și, uneori, de stat și provincie.

Atunci când mifepristona este disponibilă, medicamentul este luat împreună cu misoprostol, care este, de asemenea, utilizat pentru a trata hemoragiile postpartum și ulcerele gastrice, printre alte afecțiuni. Misoprostolul este mult mai larg disponibil și mai accesibil decât mifepristona, chiar și în țările care interzic sau restricționează puternic avorturile.

Atunci când mifepristona nu este disponibilă, așa cum se întâmplă adesea în regiunile cu venituri mici, OMS recomandă doar misoprostolul. În ciuda recunoașterii tot mai mari a mifepristonei ca parte a unui protocol eficient pentru avorturile medicamentoase, o doză doar de misoprostol rămâne încă norma în multe țări, a declarat Guillermo Ortiz, consilier medical principal la IPAS, o organizație non-profit pentru drepturile reproductive la nivel mondial.

Unul dintre beneficiile amestecului de mifepristonă cu misoprostol este că sunt necesare mai puține pastile în total, un factor important în locurile în care femeile sunt nevoite să se deplaseze la o unitate sanitară pentru fiecare doză, uneori timp de mai multe zile, a declarat Ann Moore, cercetător științific principal la Institutul Guttmacher, cu sediul în Washington, care militează pentru drepturile reproductive. Pentru unele femei, un avort poate fi mai dureros și poate dura mai mult timp doar cu misoprostol, a spus ea.

Un număr tot mai mare de țări pun pastilele pe lista medicamentelor esențiale

În timp ce datele naționale și regionale sunt limitate, a spus Ganatra, un număr tot mai mare de țări pun misoprostolul și mifepristona pe listele de medicamente esențiale – ceea ce indică angajamentul guvernului de a pune la dispoziție aceste medicamente.

În țările în care avorturile sunt interzise sau restricționate, dar misoprostolul este disponibil, pastilele sunt aduse prin contrabandă femeilor care doresc să întrerupă sarcina, a spus Ortiz. Timp de ani de zile, rețele clandestine de femei din întreaga Americă Latină au ajutat femeile să efectueze ilegal avorturi autogestionate cu misoprostol, care este disponibil fie ilegal, fie pentru alte utilizări decât avortul. În Uganda, unde avortul este, în general, ilegal, farmaciile țin misoprostolul sub cheie pentru a împiedica personalul să îl fure pentru a-l folosi sau distribui pentru avorturi, a declarat Moore.

Nu numai că mifepristona este sigură și eficientă, a spus Ganatra, dar accesul la servicii de avort sigure reduce rata femeilor care apelează la opțiuni ilegale nesigure și potențial periculoase pentru viață. La nivel mondial, avorturile nesigure reprezintă una dintre principalele cauze de deces matern, potrivit OMS. Dar decizii precum cele din Uganda și Statele Unite nu se încadrează în direcția unei tendințe globale clare.

“Pe măsură ce legile din această țară devin tot mai extreme și nu se bazează pe dovezi, Statele Unite devin tot mai mult un paria pe scena mondială” în ceea ce privește accesul la avorturi sigure prin metode recomandate de experți, a declarat Moore. “Țări care poate că înainte [priveau] Statele Unite ca pe un model de urmat privesc acum cu suspiciune la Statele Unite și spun: ‘Putem face mai bine decât atât’. Asta nu este ceea ce știm că este bun pentru sănătatea reproducerii’.”

Cum se utilizează mifepristona

Ce este mifepristona?

Mifepristona este unul dintre cele două medicamente care acționează împreună pentru a întrerupe o sarcină și este aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA până la 10 săptămâni de sarcină. Mifepristona a fost aprobată pentru prima dată pentru utilizare în Franța în 1988, iar în SUA a fost aprobată în 2000.

Cum funcționează un avort medicamentos?

O pacientă ia mai întâi mifepristona sub formă de o singură pilulă, care blochează hormonul progesteron, împiedicând evoluția unei sarcini. Aproximativ 24 de ore mai târziu, pacienta ia, de obicei, o doză de patru pastile de misoprostol pentru a provoca contracții care expulzează embrionul sau fătul.

Siguranță

Un număr mare de cercetări arată că mifepristona este sigură și eficientă. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor a analizat sute de studii publicate și a constatat că “efectele secundare grave apar la mai puțin de 1% dintre pacienți, iar evenimentele adverse majore – infecții semnificative, pierderi de sânge sau spitalizare – apar la mai puțin de 0,3%”.

Mifepristona și accesul la avort

Mifepristona este utilizat în mai mult de jumătate din avorturile din SUA, potrivit Institutului Guttmacher, un grup care susține dreptul la avort. Dacă mifepristona este retrasă de pe piață, furnizorii de avorturi vor trebui să ofere doar avorturi chirurgicale sau să folosească un regim de avorturi medicamentoase care să includă doar misoprostol.

Avortul medicamentos numai cu misoprostol

Un avort cu medicamente numai cu misoprostol necesită trei doze a câte patru pastile fiecare. În timp ce misoprostolul este utilizat pe scară largă ca atare pentru a efectua avorturi în întreaga lume, studiile arată că este mai puțin eficient decât regimul în două etape și, de obicei, provoacă mai multe crampe și potențiale efecte secundare, inclusiv diaree, febră și frisoane.

ADVERTISEMENT
Tags: