ADVERTISEMENT
News

Un avion de luptă bulgar MiG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Pilotul este dat dispărut

Un avion de luptă MiG-29 aparținând forțelor aeriene din Bulgaria s-a prăbușit, miercuri, în Marea Neagră.
Autor: Adrian Baciu | 09.06.2021 | 14:24
Un avion de luptă bulgar MiG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Pilotul este dat dispărut
Un avion de luptă bulgar MiG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Pilotul este dat dispărut. Sursa foto: topwar.ru

Un avion militar MiG-29 din armata bulgară s-a prăbușit în Marea Neagră. Incidentul a fost consemnat miercuri, în zona peninsulei Shabla, în timpul exercițiilor militare Shabla 2021.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a fost confirmat de comandantul Forţelor navale bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov, informează DefenseRomânia.

Un MiG-29, avion de luptă bulgar, s-a prăbușit în Marea Neagră

”În timpul efectuării unei misiuni de antrenament deasupra bazinului maritim al Republicii Bulgaria, un avion MiG-29 din Forţele aeriene bulgare a pierdut comunicarea radio şi a dispărut de pe radar la 00:45”, a informat Ministerul bulgar al Apărării.

Imediat, o operațiune de căutare și salvare a fost lansată și este încă în desfășurare, a declarat Ministerul Apărării din Bulgaria. De asemenea, exercițiile Shabla 21 au fost suspendate.

ADVERTISEMENT

Ministrul interimar al apărării de la Sofia, Georgi Panayotov, a declarat ulterior că zona în care s-a prăbușit avionul a fost localizată, dar nu și avionul în sine.

Publicația bulgară SofiaGlobe scrie că, la ora 10 dimineața, a fost găsită vesta de salvare a pilotului.

Ministrul bulgar al Apărării: ”Nu avem informații că pilotul s-a catapultat”

Panayotov a mai spus că forțele armate bulgare nu au primit informații privind o eventuală catapultare a pilotului.

ADVERTISEMENT

”Când apare un astfel de incident, pilotul ia măsuri de salvare. Nu avem informații despre faptul că pilotul a fost catapultat.

În plus, catapulta, după ce a fost activată, declanșează un semnal radio și emite niște semnale radio pentru a fi localizate, pentru a fi detectate de radar, pentru a putea găsi unde se află. Astfel de semnale nu am primit”, a spus Panayotov.

ADVERTISEMENT

Oficialul bulgar este de părere că s-a întâmplat ceva brusc, întrucât pilotul, care era unul cu experiență, s-ar fi catapultat fără probleme.

Aeronava prăbușită în Marea Neagră are ca dată de construcție sfârșitul anilor 1980. Aceasta avea o durată de funcționare medie până în anul 2030.

ADVERTISEMENT

Alte două aeronave MiG-29, de fabricație sovietică, aparținând Bulgariei, țară membră NATO, s-au prăbușit în 1994 și în 2012.

În iulie 2019, Sofia a dat undă verde finală unui buget de 1,67 miliarde de dolari pentru achiziționarea a opt avioane de luptă F-16 din Statele Unite. Este cea mai mare achiziție militară a țării de la căderea comunismului la începutul anilor ’90. Avioanele vor fi livrate în Bulgaria în 2023 și 2024.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT