News

Un avion de luptă bulgar MiG-29 s-a prăbușit în Marea Neagră. Pilotul este dat dispărut

Un avion de luptă MiG-29 aparținând forțelor aeriene din Bulgaria s-a prăbușit, miercuri, în Marea Neagră.
09.06.2021 | 14:24
Un avion de lupta bulgar MiG29 sa prabusit in Marea Neagra Pilotul este dat disparut
ADVERTISEMENT

Un avion militar MiG-29 din armata bulgară s-a prăbușit în Marea Neagră. Incidentul a fost consemnat miercuri, în zona peninsulei Shabla, în timpul exercițiilor militare Shabla 2021.

Evenimentul a fost confirmat de comandantul Forţelor navale bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov, informează DefenseRomânia.

ADVERTISEMENT

Un MiG-29, avion de luptă bulgar, s-a prăbușit în Marea Neagră

”În timpul efectuării unei misiuni de antrenament deasupra bazinului maritim al Republicii Bulgaria, un avion MiG-29 din Forţele aeriene bulgare a pierdut comunicarea radio şi a dispărut de pe radar la 00:45”, a informat Ministerul bulgar al Apărării.

Imediat, o operațiune de căutare și salvare a fost lansată și este încă în desfășurare, a declarat Ministerul Apărării din Bulgaria. De asemenea, exercițiile Shabla 21 au fost suspendate.

ADVERTISEMENT

Ministrul interimar al apărării de la Sofia, Georgi Panayotov, a declarat ulterior că zona în care s-a prăbușit avionul a fost localizată, dar nu și avionul în sine.

Publicația bulgară SofiaGlobe scrie că, la ora 10 dimineața, a fost găsită vesta de salvare a pilotului.

ADVERTISEMENT

Ministrul bulgar al Apărării: ”Nu avem informații că pilotul s-a catapultat”

Panayotov a mai spus că forțele armate bulgare nu au primit informații privind o eventuală catapultare a pilotului.

”Când apare un astfel de incident, pilotul ia măsuri de salvare. Nu avem informații despre faptul că pilotul a fost catapultat.

ADVERTISEMENT

În plus, catapulta, după ce a fost activată, declanșează un semnal radio și emite niște semnale radio pentru a fi localizate, pentru a fi detectate de radar, pentru a putea găsi unde se află. Astfel de semnale nu am primit”, a spus Panayotov.

Oficialul bulgar este de părere că s-a întâmplat ceva brusc, întrucât pilotul, care era unul cu experiență, s-ar fi catapultat fără probleme.

Aeronava prăbușită în Marea Neagră are ca dată de construcție sfârșitul anilor 1980. Aceasta avea o durată de funcționare medie până în anul 2030.

Alte două aeronave MiG-29, de fabricație sovietică, aparținând Bulgariei, țară membră NATO, s-au prăbușit în 1994 și în 2012.

În iulie 2019, Sofia a dat undă verde finală unui buget de 1,67 miliarde de dolari pentru achiziționarea a opt avioane de luptă F-16 din Statele Unite. Este cea mai mare achiziție militară a țării de la căderea comunismului la începutul anilor ’90. Avioanele vor fi livrate în Bulgaria în 2023 și 2024.

ADVERTISEMENT
Tags: