News

Un bărbat și-a otrăvit ani de zile colegii de serviciu, unul dintre a și murit. Cum l-a descoperit o echipă de medici nefrologi

Cazul misterios care i-a transformat în detectivi pe medicii din Germania. Cum au descoperit că pacientul era otrăvit la serviciu
20.05.2023 | 06:00
Un barbat sia otravit ani de zile colegii de serviciu unul dintre a si murit Cum la descoperit o echipa de medici nefrologi
Un mister medical a necesitat o muncă de detectiv din partea medicilor Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un caz misterios de boală de rinichi de origine necunoscută i-a făcut pe medicii din Bielefeld, Germania, să caute un tratament timp de luni de zile. Abia când pacientul a raportat că vedea ocazional o pulbere albă care îi acoperea prânzul, pe care îl aducea de acasă, aceștia s-au putut apropia de un diagnostic.

Cazul misterios care i-a transformat în detectivi pe medicii din Germania

Cazul misterios a fost prezentat de dr. Mariam Abu-Tair, medic nefrolog la Spitalul Evanghelic Bethel din Bielefeld, în cadrul unui congres al Societății Germane de Medicină Internă. Investigația medicală a început în momentul în care un pacient de sex masculin, născut în 1991, a fost trimis de către furnizorul său de asistență medicală primară (echivalentul medicului de familie n.r.) la dr. Abu-Tair pentru o boală renală acută de origine necunoscută, care fusese diagnosticată ca o constatare incidentală.

ADVERTISEMENT

Bărbatul, care avea 25 de ani la momentul respectiv, a raportat că se simțea în general rău. “Era într-adevăr foarte palid”, le-a spus dr. Abu-Tair medicilor participanți la congres. Cu toate acestea, el nu a avut multe simptome la început, a adăugat ea, potrivit publicației medicale Medscape.

Semnele sale vitale la internare includeau o tensiune arterială ușor ridicată și temperatură, ritm cardiac, ritm respirator și saturație de oxigen normale. Examenul fizic a fost complet normal. “Chiar părea să nu fie nimic în neregulă cu el”, a spus dr. Abu-Tair.

ADVERTISEMENT

Testele de laborator au arătat o leucocitoză (număr crescut de globule albe n.r.) ușoară și un nivel ușor crescut al creatininei, însă niciun semn de acidoză metabolică (dereglare a echilibrului acido-bazic al organismului n.r.), ceea ce, potrivit medicului Abu-Tair, poate fi de așteptat în general în cazul unei boli renale acute.

Diagnostic aparent definitiv

Investigațiile care au urmat de laborator și imagistice (biopsie renală, ecografie abdominală, RMN abdominal) au revelat prezența unei mase, care a făcut echipa medicală să suspecteze un feocromocitom (o tumoră rară ce apare la nivelul glandelor suprarenale, în interiorul acestora n.r.).

ADVERTISEMENT

Totuși, efectuarea unor noi investigații de medicină nucleară a arătat existența unei alte mase, de această dată toracice. Atât masa toracică, cât și cea abdominală au fost îndepărtate chirurgical în etape. În ambele cazuri, examenul histologic a relevat un paragangliom (tumoră care se dezvoltă în exteriorul glandelor suprarenale n.r.).

Diagnosticul aparent definitiv a fost un sindrom ereditar de feocromocitom/paragangliom ereditar cu mutație SDHD (transmitere paternă). Echipa medicală a decis ca pacientul să fie supus unor verificări regulate ale parametrilor și să întrerupă utilizarea pantoprazolului și a suplimentelor pentru culturism pe care a relatat că le utiliza la momentul consultului inițial.

ADVERTISEMENT

O jumătate de an mai târziu, pacientul a revenit cu noi simptome. Acesta fusese anterior la spital de mai multe ori pentru îndepărtarea paragangliomului în etape și se afla încă în concediu medical. Acum se plângea de dureri paravertebrale recurente și de reducerea forței. De asemenea, lua din nou pantoprazol din cauza unor acuze stomacale repetate.

Echipa medicală condusă de dr. Abu-Tair a efectuat noi investigații de laborator și o nouă biopsie, iar rezultatele arătau în direcția unei afecțiuni cauzate de un medicament sau de o substanță toxică. Abu-Tair a explicat că, totuși, pantoprazolul nu ar fi putut fi vinovat în cazul tânărului. El luase aproximativ un comprimat pe săptămână, ceea ce era prea puțin pentru ca aceasta să fie cauza. Pacientul nu lua alte medicamente.

Cazul misterios a fost rezolvat

Pacientul a fost trimis din nou acasă. Acesta a intrat în concediu medical, din cauza oboselii continue. I-a fost imposibil să își continue munca, la o instalație de tratare a apei, în starea sa actuală. Cu timpul, valoarea creatininei a scăzut, astfel încât locul său de muncă a devenit din ce în ce mai suspect.

La o anamneză medicală extinsă, s-a luat în considerare posibilitatea ca el să fi lucrat direct cu substanțe chimice. Nu au fost găsite substanțe nefrotoxice. Dr. Abu-Tair l-a presat pe pacient să spună dacă ar fi putut intra în contact cu ceva neobișnuit. Pacientul a declarat că a găsit ocazional o pulbere care îi acoperea prânzul, pe care îl aducea cu el de acasă.

O anchetă a poliției, care a implicat înregistrări video, a dus la condamnarea unui coleg de serviciu în vârstă de 57 de ani, care presăra ceva pe pachetele de prânz ale colegilor săi. Analiza pulberii a arătat că, așa cum a descris ulterior un judecător, substanța de pe pachetele de prânz era mai toxică decât armele chimice folosite în Primul Război Mondial.

Probele de sânge ale pacientului au arătat concentrații semnificativ crescute – și variabile – de plumb și cadmiu. În cadrul prezentării sale de la congres, dr. Abu-Tair nu a precizat care este starea actuală a pacientului.

În plângerea din cadrul procedurilor judiciare ulterioare se preciza: “De-a lungul anilor, acuzatul s-a concentrat, de asemenea, în special asupra efectelor plumbului asupra formării sângelui și ale cadmiului asupra funcției renale, a argintului viu și a compușilor săi anorganici, a poloniului radioactiv […]”. Klaus O, tată a doi copii, ar fi amestecat substanțe din ce în ce mai otrăvitoare într-un laborator improvizat în pivnița casei sale din Bielefeld.

Unul dintre cei otrăviți a murit. Autorul, condamnat la închisoare pe viață

În timpul procedurilor judiciare, a ieșit la iveală faptul că bărbatul de 57 de ani a otrăvit și alți colegi, ale căror boli de cauze necunoscute au fost atribuite retrospectiv experimentelor colegului lor. Printre aceștia se număra un pacient care lucrase în aceeași unitate ca asistent universitar și care fusese diagnosticat cu otrăvire cu mercur de origine necunoscută la Spitalul Universitar Münster cu câteva luni înainte.

În 2020, una dintre persoanele otrăvite, un tânăr de 26 de ani, a murit la patru ani după ce a fost otrăvit Klaus O și a intrat în comă. Tribunalul de stat din Bielefeld, care l-a condamnat în 2019 pe suspectul în acest caz la închisoare pe viață pentru tentativă de omor, a confirmat decesul, a anunțat atunci agenția germană de presă dpa, citată de NBC News.

Autorul a presărat, timp de mai mulți ani, mercur și alte substanțe pe mâncarea colegilor de serviciu, băgându-l pe unul dintre ei în comă și pe provocându-le altor doi colegi leziuni renale grave. El a fost arestat în mai 2018, după ce o imaginile înregistrate de o cameră de supraveghere l-au arătat punând o pudră suspectă pe sandvișul unui coleg la locul lor de muncă din orașul german Schloss Holte-Stukenbrock.

ADVERTISEMENT
Tags: