Life

Câți bani câștigă un medic de familie lunar, în 2023, în România. Suma este ireală

Câți bani câștigă un medic de familie lunar în 2023, la noi în țară. Suma este cu adevărat ireală în comparație cu salariile muncitorilor de rând.
13.04.2023 | 10:10
Cati bani castiga un medic de familie lunar in 2023 in Romania Suma este ireala
Câți bani câștigă un medic de familie lunar, în 2023, în România. Suma este ireală. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Câți bani câștigă un medic de familie la noi în țară lunar. Suna este de-a dreptul ireală, mai ales dacă o comparăm cu cât câștigă un om de rând.

Câți bani câștigă un medic de familie lunar în 2023, în România

Medicii sunt unii dintre cei mai bine plătiți angajați. Sumele sunt cu adevărat ireale și pot să ajungă la câteva zeci de mii de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Suma la care poate ajunge un medic care locuiește în România, lunar, este și de 40.000 de lei pe lună. Salariul minim brut de la noi din țară este de 3.000 de lei.

Medicii primesc banide la încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Fiecare dintre acestea reprezintă circa 50% din salariul total.

ADVERTISEMENT

Iar legea arată că orice medic de familie trebuie să aibă în evidență câteva sute de pacienți. Numărul este diferit pentru cei din mediul rural față de cei din mediul urban.

Astfel, un medic de la oraș trebuie să aibă 800 de pacienți în evidență, în timp ce un medic de la țară trebuie să aibă 450. Nu există un maximum de pacienți însă și de aici vin câștigurile extrem de mari ale unor medici.

ADVERTISEMENT

Un medic poate câștiga lunar venituri de peste 45.000 de lei

Spre exemplu, în Iași, medicul care câștigă cele mai mari venituri a primit peste 46.000 de lei pe lună, scrie BZI. Dintre acestea circa 22.000 de lei sunt venituri per capita, iar restul de circa 24.000 de lei sunt servicii medicale oferite în decursul lunii.

Sumele pot fi chiar și mai mari de atât. Același medic din Iași a încasat în luna octombrie 2022 suma de peste 47.300 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Pentru pacienții neasigurați, medicul nu primește plată per capita, astfel că interesul acestora ar fi să aibă numai pacienți asigurați. Din suma primită per capita, medicul trebuie să plătească și tot ce ține de cabinetul său medical – de la utilități la consumabile.

Zilnic se pot deconta 24 de consultații efectuate de medicii, iar fiecare valorează 5,5 lei. Un medic care oferă zilnic toate consultațiile posibile va încasa 528 de lei. Pentru vizitele la domiciliu, medicii primesc și mai mulți bani. Aceștia pot obține zilnic câte 60 de lei cu ele.

ADVERTISEMENT
Tags: