News

Un celebru hacker roman căutat de americani după ce a furat date de la NASA ar fi fost prins în Columbia

Autoritățile din Columbia susțin că l-ar fi arestat pe celebrul hacker român "Virus". Acesta a infectat peste un milion de computere în câțiva ani.
30.06.2021 | 16:32
Un celebru hacker roman cautat de americani dupa ce a furat date de la NASA ar fi fost prins in Columbia
Un celebru hacker roman căutat de americani după ce a furat date de la NASA ar fi fost prins în Columbia. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Virusul produs de Mihai Ionuț Păunescu a infectat calculatoare din opt țări, printre care Statele Unite, Germania sau Marea Britanie, în perioada 2007 – 2012. Victimele vizate au fost persoane fizice, companii și chiar NASA.

Românul ar fi unul dintre cei care a făcut virusul informatic “Gozi” cu ajutorul căruia ar fi furat date din peste un milion de computere.

ADVERTISEMENT

Un celebru hacker roman căutat de americani după ce a furat date de la NASA ar fi fost prins în Columbia

Autoritățile din Columbia susțin că l-au arestat pe Mihai Ionuț Păunescu, românul care este căutat de ani buni de Statele Unite. Acesta ar fi fost prins pe aeroportul El Dorado din Bogota.

Acuzațiile care i se aduc în SUA, încă din 2012 sunt crearea de viruși, hacking, fraude bancare și înșelăciune prin mijloace electronice. Românul este urmărit și de FBI, după ce s-a spus că el este unul dintre cei care a realizat virusul “Gozi”, apărut în anul 2007.

ADVERTISEMENT

Acesta era trimis pe mail, prin documente PDF. Dacă erau deschise, virusul se instala în calculator și permitea accesul hackerilor la toate datele. Curtea Districtuală de Sud din New York susține că astfel s-au furat zeci de milioane de dolari.

Mihai Ionuț Păunescu, arestat în România

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, virusul de tip troian a infectat computerele din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia. Printre victime au fost companii, bănci, dar și NASA.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii mai spun că românul a proiectat diverși viruși pentru a ajuta infractorii. El închiria virusul pe care îl făcea cu 500 de dolari pe săptămână.

După ce a fost arestat de poliția din Columbia a fost pus la dispoziția Procuraturii Generale. Imediat a fost contactată și Ambasada Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Mihai Ionuț Păunescu, zis “Virus” a fost arestat în anul 2012 în România, dar la vremea respectivă a reușit să evite extrădarea.  În anul 2016, o instanță federală din New York l-a condamnat la trei ani și o lună de închisoare. În acel dosar au mai fost condamnați încă doi cetățeni din Europa de Est.

Creatorul virusului, Nikita Kuzmin, a primit 37 de luni de închisoare și o amendă de 7 milioane de dolari, după ce a făcut o înțelegere.

Un alt programator leton a primit o condamnare de 21 de luni de închisoare după ce a fost extrădat în Statele Unite.

ADVERTISEMENT
Tags: