News

Un copil de 5 ani infectat cu COVID-19 a fost operat! Premiera a avut loc la Sibiu

21.05.2020 | 20:28
Un copil de 5 ani infectat cu COVID19 a fost operat Premiera a  avut loc la Sibiu
ADVERTISEMENT

Un copil de 5 ani din Braşov a fost operat la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, singurul cu patologie COVID-19 din ţară. Medici spun că intervenţia a fost una dificilă, în condiţiile în care micuţul este infectat cu coronavirus. 

Un copil de 5 ani infectat cu COVID-19 a fost operat! Premiera a avut loc la Sibiu

Băiatul a fost operat după ce a avut o fractură de antebraţ, iar când a ajuns la Spitalul din Braşov i s-a făcut testul pentru coronavirus, care a ieşit pozitiv, atât în cazul copilului, cât şi în cazul tatălui, susţine medicul Cristian Neamţiu, şeful secţiei de Chirurgie Pediatrică de la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.

ADVERTISEMENT

Intervenţia nu a fost una urgentă, astfel, copilul a fost transferat de la Braşov la Sibiu, singurul spital de pediatrie COVID-19 din ţară:

“Din punct de vedere ortopedic este bine, doar că nu va putea pleca decât când se negativează testele”

„Ne-am făcut meseria doar. Întâmplător, pacientul nostru era COVID pozitiv. E un copil de 5 ani, transferat de la Spitalul de Copii din Brașov cu fractură de antebraț, care a necesitat intervenție chirurgicală.

ADVERTISEMENT

Intervenția este una de rutină, pe care o facem în mod obișnuit în spitalul nostru, dar partea ieșită din rutină este cea cu echipatul și dezechipatul, ca să ne ferim de coronavirus. A trebuit să luăm combinezoane și ne să luăm toate măsurile de protecție împotriva coronavirusului.

A durat mai mult intervenția, cu tot cu echipat și dezechipat, cam trei ore. Copilul este bine, a rămas în supraveghere port-operatorie în zona de COVID a spitalului și va pleca la Brașov de îndată ce testele pentru COVID se vor negativa.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere ortopedic este bine, doar că nu va putea pleca decât când se negativează testele.

Nu mi-a fost teamă, nici mie, nici colegilor mei. Eu m-am oferit voluntar să fac parte din echipă, în așa fel încât medicii mai în vârstă să fie protejați”, a mai spus dr. Cristian Neamțiu.

ADVERTISEMENT

“Nu teamă, dar stres a fost. Condițiile de COVID cresc atât riscurile chirurgicale, cât și riscurile de contaminare a personalului”

Daniel Constantin, medic specialist ortoped, a spus, la rândul său, că intervenţia a fost una riscantă dat fiind faptul că era vorba de un copil confirmat cu noul coronavirus, dar patologia a fost una obişnuită:

„Este normal să ai un anumit stres. Nu teamă, dar stres a fost. Condițiile de COVID cresc atât riscurile chirurgicale, cât și riscurile de contaminare a personalului. Folosirea echipamentelor, a circuitelor, înseamnă un efort suplimentar. Ne bucurăm că acum copilul este bine din punct de vedere chirurgical”, a spus medicul ortoped.

Este primul caz cu COVID-19 pentru care a fost nevoie de o intervenţia chirurgicală, la Sibiu.

ADVERTISEMENT