News

Un cutremur puternic a lovit peninsula indoneziana Minahassa. Primele informații

23.06.2020 | 12:37
Un cutremur puternic a lovit peninsula indoneziana Minahassa Primele informatii
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur puternic a fost detectat în cursul zilei de marți, 23 iunie, în regiunea Sulawesi din Peninsula Minahassa, Indonezia. Potrivit Centrului German pentru Geoştiinţe (GFZ), acesta s-a produs la o adâncime de 114 kilometri și a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.

Concret, mișcarea plăcilor tectonice s-a produs la 97 de kilometri est-sud-est de localitatea Gorontalo, la ora 7:43 GMT. Din fericire, specialiștii au anunțat că nu există pericolul declanșării unui tsunami care să afecteze Oceanul Indian, cum se întâmplă de obicei în astfel de situații.

ADVERTISEMENT

Conform autorităților, nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Căutările vor continua, însă, pe tot parcursul zilei. Totodată, agenția de geofizică din Indonezia a detectat cel puțin o replică a seismului produs în această dimineață.

Cutremur puternic în Indonezia. Oamenii au intrat în panică

Având în vedere că se află pe „Inelul de foc” din Pacific, activ din punct de vedere seismic, Indonezia este „zguduită” adesea de cutremure, majoritatea declanșatoare ale unor tusnami-uri mortale. În aceste condiții, nu trebuie să ne mire că locuitorii intră în panică de fiecare dată când se confruntă cu un seism, fie și de o magnitudine redusă.

ADVERTISEMENT

Oamenii au intrat în panică şi au ieşit în fugă din clădiri. Cei care se rugau la o moschee au fugit cu toţii în afara clădirii” în momentul în care s-a produs cutremurul”, a declarat Maimun, un oficial din cadrul agenţiei de atenuare a dezastrelor de pe insula cea mai apropiată de epicentru.

Cel mai puternic cutremur produs vreodată în Indonezia a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter. Acesta a fost inregistrat pe data de 9 iunie 1943, în jurul orei 5:06 a dimineții. Ultimele cutremure înregistrate de lângă Indonezia:

ADVERTISEMENT
  • duminică, 21 iunie 2020 21:33 Magnitudinea: 5
  • miercuri, 17 iunie 2020 13:10 Magnitudinea: 4,9
  • marți, 16 iunie 2020 1:36 Magnitudinea: 4,9
  • duminică, 14 iunie 2020 5:35 Magnitudinea: 4,9
  • vineri, 12 iunie 2020 21:28 Magnitudinea: 4,4

Și România este posibil să se confrunte în curând cu un seism de proporțiile celui din 1944. Avertismentul lui Raed Arafat

Nici țara nostră nu traversează o perioadă tocmai bună din acest punct de vedere, mai ales dacă ne raportăm la frecvența cu care cutremurele continuă să se producă. De altfel, nu este exclus ca în viitorul apropiat să ne confruntăm cu un seism de proporțiile celui produs pe data de 4 martie 1977.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, Raed Arafat ne recomandă să descărcăm aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să ne informăm în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a explicat șeful DSU.

ADVERTISEMENT