News

Un drog greu de detectat a pătruns și în România. Substanța poate fi ascunsă și în hârtie cartonată

Un drog sintetic a început să fie utilizat și în România, lucru facilitate de faptul că o simplă hârtie cartonată poate fi impregnată cu această substanță.
21.01.2024 | 17:54
Un drog greu de detectat a patruns si in Romania Substanta poate fi ascunsa si in hartie cartonata
Noul drog poate fi disimulat în hârtie cartonată/ Sursă foto: DIICOT
ADVERTISEMENT

Drogurile sintetice au devenit o problemă din ce în ce mai gravă în întreaga Europă, iar problema este amplificată de faptul că unele dintre ele sunt greu de detectat. De exemplu, un cannabinoid poate fi disimulat și prin impregnarea unei banale hârtii cartonate, scrie Adevărul.

Denumirea științifică a drogului este MDMB-4en-Pinaca, însă în lumea traficanților și a consumatorilor este cunoscut sub numele mai simplu de Pinaca. Extinderea utilizării sale este facilitată de faptul că substanța poate fi consumată și prin impregnarea unei coli de hârtii cartonate cu acest drog.

ADVERTISEMENT

Recent, un deținut de la penitenciarul din Aiud, care fusese condamnat pentru mai multe fapte comise cu violență, inclusiv o tentativă de omor, a fost prins cu acest nou drog și trimis din nou în judecată pentru deținere de droguri pentru consum propriu.

În rechizitoriul procuraturii se spune că, pe data de 5 septembrie 2023, deținutul a fost prins cu două bucățele de hârtie cartonată puse într-un șervețel și băgat într-un pachet gol de țigări. Analizele au arătat că hârtia era impregnată cu MDMB-4en-PINACA, drog aflat în categoria celor de mare risc.

ADVERTISEMENT

După ancheta derulată de către DIICOT, deținutul a fost trimis în judecată la Tribunalul Alba, iar acum riscă suplimentarea pedepselor deja primite cu încă trei ani de închisoare. Nu se știe cum au ajuns dorgurile în închisoare întrucât deținutul a refuzat să colaboreze cu anchetatorii.

Fără această faptă, bărbatul ar fi ieșit din închisoare după încă un an. Însă odată cu noua acuzație, a pierdut dreptul la eliberare condiționată, ținând seama că introducerea de substanțe interzise în penitenciare reprezintă o abatere gravă.

ADVERTISEMENT

Pinaca a fost descoperit prima dată în Statele Unite în anul 2017, de unde s-a răspândit în Marea Britanie și apoi în Europa continentală. De obicei, se regăsește sub formă de pulbere, dar poate fi diluat și apoi impregnat în diverse materiale. Praful este pulverizat pe un material vegetal sau pe o coală de hârtie și se fumează, însă este posibilă și inhalarea, injectarea sau consumul pe cale orală.

La nivel mondial, au fost înregistrate 15 decese asociate cu consumul acestui drog, iar SUA a anunțat că, în 2021, a fost drogul sintetic cel mai consumat. La nivel european, substanța a fost interzisă în martie 2021. Efectele sunt similare celor ale cannabisului obișnuit, dar toxicitatea este mult mai mare putând provoca atacuri de cord.

ADVERTISEMENT

În România, a ajuns foarte popular în ultimii doi, polițiștii raportând zeci de cazuri de confiscare a acestei substanțe. În noiembrie 2023 a fost identificată o rețea de 10 persoane implicată în traficul cu această substanță. De asemenea, Pinaca era vândută și de către cei doi profesori din Buzău arestați în septembrie 2023 pentru trafic de droguri.

ADVERTISEMENT