News

Un extremist sârb expulzat din România sub acuzația de spionaj, în primele rânduri la discursul lui Vladimir Putin. Video

Bratislav Zivkovic, un extremist sârb expulzat din România sub acuzația de spionaj, a fost surprins, marți, în primele rânduri la discursul lui Vladimir Putin de la Moscova.
22.02.2023 | 12:56
Un extremist sarb expulzat din Romania sub acuzatia de spionaj in primele randuri la discursul lui Vladimir Putin Video
Bratislav Zivkovic, sârbul expulzat din România sub acuzații de spionaj, prezent la discursul lui Vladimir Putin. Sursa foto: Twitter.com . colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În anul 2017, România expulza un extremis sârb pro-rus și îi interzicea să intre în țară pe o perioadă de 15 ani. Același personaj a apărut, marți, în primele rânduri ale sălii din Moscova în care Vladimir Putin susținea un discurs în fața națiunii ruse.

Bratislav Zivkovic, sârbul expulzat din România sub acuzații de spionaj, prezent la discursul lui Vladimir Putin

În urmă cu 24 de ore, Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor Rusiei, într-un discurs televizat de circa două ore. În sala de la Moscova au fost prezente personalități de prim-rang din subordinea dictatorului de la Kremlin, precum oficiali din Duma de Stat a Rusiei, Guvern, Armată și Biserică.

ADVERTISEMENT

La un moment dat, camerele de filmat l-au surprins în încăpere, chiar în primele rânduri, și pe Bratislav Zivkovic. Într-un interviu acordat presei sârbe în 2016, Zivkovic recunoștea că, alături de alți 15 voluntari din Serbia, a mers în 2014 în zona Lugansk, în estul Ucrainei, pentru a lupta de partea forțelor separatiste pro-ruse, scrie site-ul Nova.rs.

Peste doar un an, personajul avea probleme și în România. Pe 15 noiembrie 2017, Justiția din țara noastră decidea ca Zivkovic, care spiona pe teritoriul României, să fie declarat indezirabil. Cu alte cuvinte, acesta nu mai avea dreptul de a intra pe teritoriul național timp de 15 ani.

ADVERTISEMENT

Zivkovic a ajuns pentru prima dată în țara noastră în luna mai a anului 2017, potrivit informațiilor furnizate la acea vreme de autoritățile române. În același an, activitatea sa a devenit treptat una suspectă. Individul a început să facă vizite dese în zona Constanței. Extremistul este acuzat că a documentat baza româno-americană de la Mihail Kogălniceanu și instalațiile radar amplasate de-a lungul coastei.

Zivkovic (47 de ani) este liderul unei mișcari paramilitare, Cetnicii Pokret. El a participat activ la atrocitățile războiului de destrămare a fostei Iugoslavii. Ulterior, a luptat împotriva ucrainenilor în Crimeea și în Donbas, în estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

SRI, în 2017: ”Prezența lui Bratislav Zivkovic pe teritoriul național constituie un risc la adresa securității naționale”

În urmă cu șase ani, Bratislav Zivkovic a fost supravegheat o lungă perioadă de către Direcția de Contraspionaj a Serviciului Român de Informații. SRI a constatat că prezența lui Zivkovic pe teritoriul României reprezintă un risc de securitate națională.

”Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj. Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională.

ADVERTISEMENT

Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate. Evaluarea SRI arată că prezenţa lui Zivkovic Bratislav pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil”, informa SRI, într-un comunicat.

Zivkovic are mari probleme cu legea și în Ucraina. Aici a fost anchetat de Parchetul General de la Kiev, împreună cu alți cinci cetățeni ai Serbiei, pentru că ar fi atacat forțele ucrainene în regiunile Donețk și Lugansk.

ADVERTISEMENT