News

Un fenomen ciudat pune stăpânire pe Europa! Ce este, de fapt, zăpada de bere și unde lovește

Zăpada de bere este un fenomen mai puțin obișnuit, dar care apare tot mai des în ultima vreme. Care este cauza care duce la apariția acestui fenomen
14.01.2024 | 10:49
Un fenomen ciudat pune stapanire pe Europa Ce este de fapt zapada de bere si unde loveste
Zăpada de bere, un fenomen generat de activitatea umană Sursa foto: Julian Mayes via The Guardian
ADVERTISEMENT

Zăpada de bere este doar unul dintre numele pe care îl poartă fenomenul care, potrivit specialiștilor este cauzat de activitatea umană, mai precis de cea industrială.

Fenomenul ciudat care apare tot mai des în Europa

Fenomenul a fost observat recent în Marea Britanie, dar și în unele țări din nordul Europei situate în apropierea zonelor industriale. Potrivit unui studiu realizat de climatologul Julian Mayes această zăpadă nu este una naturală, ci antropică (rezultată din activitatea umană).

ADVERTISEMENT

Zăpada de bere este un fenomen meteorologic legat de activitatea umană, în special de activitatea industrială, care eliberează o gamă largă de gaze în atmosferă și provoacă căderi de zăpadă în avalul vântului, s arată în studiul publicat în decembrie 2023 în Royal Meteorological Society.

Julian Mayes a semnalat faptul că, deși în mod normal apare în condiții de umiditate anume, acest tip de zăpadă poate să cadă și în zilele secetoase, așa cum s-a întâmplat pe 23 ianuarie 2023 în comitatul Surrey, nu departe de Londra.

ADVERTISEMENT

Imaginile din satelit arată trei benzi mari, albe, pe sol în anumite părți din Surrey, în ciuda condițiilor relativ uscate din zonă la momentul respectiv. Zăpada, care a fost înregistrată pe 23 ianuarie, a fost distribuită în apropierea instalațiilor industriale la sud-est de aeroportul Heathrow. “Singura explicație reală” este că poluarea a declanșat ninsoarea, a declarat dr. Julian Mayes, potrivit The Guardian.

Ninsoarea antropogenă sau industrială poate apărea atunci când umiditatea din aer se condensează în jurul unor particule mici de poluare, de exemplu, formând fulgi de zăpadă. Condițiile trebuie să fie potrivite, cu temperaturi suficient de scăzute și o abundență de umiditate în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Zăpada de bere, observată în Elveția

Un alt studiu despre zăpada antropică care se întinde pe patru ierni consecutive din 1999 până în 2003, realizat în Elveția arată că acest fenomen ”apare în mod regulat în condiții de gheață pe platoul populat elvețian, cu o medie de 4,5 zile”.

De-a lungul anilor și deceniilor, au fost documentate multe alte cazuri de ninsori antropice, în special în centrul Elveției, dar și în Țările de Jos, Belgia, Germania, Franța, România, Marea Britanie și chiar Irlanda.

ADVERTISEMENT

La München (Germania), zăpada antropică este cunoscută colocvial sub denumirea de bierschnee, ‘zăpadă de bere’, datorită numeroaselor fabrici de bere aflate în vecinătatea orașului, în timp ce în Freiburg (Germania) se numește Rhodiaschnee, după Rhodia GmbH, o companie de producție a materialelor plastice din oraș”, explică Edward Graham, autorul studiului publicat în “Royal Meteorological Society” .

ADVERTISEMENT