Sport

Un fost membru al CCA analizează arbitrajele și problema VAR: „Avem modelul britanic”

Un fost arbitru și membru al Comisiei Centrale a Arbitrilor a analizat prestația cavalerilor fluierului din acest sezon și problema VAR-ului și a fazelor analizate minute în șir.
11.04.2024 | 07:00
Un fost membru al CCA analizeaza arbitrajele si problema VAR Avem modelul britanic
Anton Heleșteanu a analizat imaginea de ansamblu a arbitrajului românesc și problema VAR. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anton Heleșteanu, fostul mare arbitru și membru al CCA, a analizat pentru FANATIK arbitrajele din SuperLiga și problema fazelor care opresc partidele până la zece minute, spre disperarea jucătorilor, a spectatorilor și telespectatorilor.

Anton Heleșteanu analizează arbitrajele din SuperLiga și problema VAR-ului

Anton Heleșteanu, fost arbitru și actual director sportiv la Corvinul Hunedoara, consideră că arbitrajele din România sunt pe un trend ascendent, în ciuda multor faze care stârnesc ample controverse, mai ales când vine vorba de VAR: „La Liga 2 arbitrajele au fost foarte bune. Noi nu am avut probleme. Am văzut arbitri tineri pe care nu îi cunoșteam și care au condus meciurile foarte bine și jos pălăria pentru ei. 

ADVERTISEMENT

La nivelul SuperLigii cred că pot să am o părere pertinentă pentru că pe foarte mulți dintre arbitri îi cunosc și am lucrat cu ei în perioada în care eram la Comisia Centrală a Arbitrilor. 

Mă încântă când văd că reprezintă România în număr atât de mare și când văd delegările la meciuri internaționale. Am văzut cu toții prezența lui Istvan Kovacs la Campionatul Mondial, chiar dacă din postura de arbitru de rezervă. 

ADVERTISEMENT

Acum vor fi din nou prezenți la Jocurile Olimpice. Din punctul meu de vedere arbitrajul românesc e pe un drum excelent, n-aș vrea să zic că este înaintea fotbalului. Rezultatele din cupele europene confirmă”.

Anton Heleșteanu e convins că arbitri români vor fi prezenți în semifinalele sau finalele cupelor europene: „Cel puțin o reprezentare”

Fostul arbitru FIFA exemplu prestațiile „cavalerilor fluierului” la partidele din Conference League, Europa League sau Champions League: „Avem totuși naționala României calificată la Campionatul European și avem arbitri care ne reprezintă aproape etapă de etapă la competițiile continentale.

ADVERTISEMENT

Sunt sigur că vom mai avea arbitri români în acest sezon în fazele finale ale cupelor europene. Cel puțin o reprezentare măcar până în semifinale”.

Fostul membru al CCA consideră că arbitri au un mare atu față de perioada în care el se afla la centru: „În ceea ce privește sistemul VAR, eu sunt oarecum împărțit: 50-50. E un aspect pozitiv faptul că la un moment dat se ia decizia practic cu monitorul în față. Ce nu mi-aș fi dorit și eu să am așa ceva măcar la 2-3 faze pe meci să pot să le văd”.

ADVERTISEMENT

De ce România ar trebui să adopte modelul Premier League: „Se intervine doar la lucruri litigioase, dar la maxim”

Anton Heleșteanu și-a exprimat și viziunea sa cu privire la sistemul VAR și dă un exemplu recent: „E un lucru pozitiv pentru fotbal să se poată lua decizia. Am văzut la Poli Iași – FC U Craiova cât de importante au fost cele două momente VAR în stabilirea rezultatului final. 

În același timp trebuie să recunosc că pentru cursivitatea și fluidizarea jocului, pentru spectacolul fotbalistic, eu aș recomanda o combinată VAR și un joc lăsat de arbitru mult, mult mai liber. Am văzut că deja se încearcă aspectul ăsta. 

Practic aș lua ca model fotbalul britanic. În Premier League se intervine la VAR doar la lucruri cu adevărat litigioase, dar la maxim! Îmi aduc aminte meciul dintre Liverpool și Manchester City. Nu o să îmi iasă din cap acest meci.

O fază 100% de penalty după manual pentru Liverpool în minutul 94. Nici măcar nu a suscitat arbitrul vizionarea la VAR. Cred că modelul britanic cu privire la VAR cred că ar împăca și luarea deciziilor corecte și s-ar păstra și spectacolul fotbalistic fluid.

„VAR-ul nu e ceva cochet, dar conducătorii de club sunt parcă mai liniștiți”

Trebuie să fiu corect și să spun că aceste momente lungi de întrerupere sunt greu de gestionat pentru jucători, pentru arbitri, dar și pentru spectatori să aștepte câte zece minute. 

VAR-ul nu e ceva cochet, dar e ceva care duce spre liniște. Conducătorii de club sunt parcă mai liniștiți și până la urmă se iau niște decizii corecte și asta e în interesul tuturor”, a mai spus Anton Heleșteanu pentru site-ul nostru.

  • 13 ani a arbitrat Anton Heleșteanu în Liga 1 (1994-2007)
ADVERTISEMENT
Tags: