News

Un fost prefect USR, demis de Guvernul Cîțu, revine în funcție. Cum a reușit să întoarcă decizia premierului

Un fost prefect USR, care a fost demis de Guvernul Cîțu, va putea reveni în funcție, după ce a atacat demiterea sa în contencios administrativ, iar instanța i-a dat câștig de cauză.  
17.01.2022 | 23:59
Un fost prefect USR demis de Guvernul Citu revine in functie Cum a reusit sa intoarca decizia premierului
ADVERTISEMENT

Fostul prefect de Galați este cel vizat de situația în cauză. Gabriel-Aurelian Panaitescu și-a pierdut funcția în luna septembrie, la decizia fostului premier, Florin Cîțu, după ce USR a ieșit de la guvernare.

Ulterior, el a atacat în contencios administrativ Hotărârea de Guvern (HG 937/09 septembrie 2021), care prevedea demiterea sa de la Prefectura Galați, iar, luni, 17 ianuarie 2022, instanța a suspendat hotărârea, informează presa locală, Monitorul de Galați.

ADVERTISEMENT

Decizia instanței nu este definitivă. Poate fi atacată

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi sunt, mai exact, cei care s-au pronunțat în favoarea lui Gabriel-Aurelian Panaitescu. Însă, decizia lor nu este definitivă, poate fi atacată prin recurs, care nu este suspensiv de executare.

”Respinge excepţiile invocate ca nefondate. Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării HG nr. 937/09.09.2021 publicată în M. Of. nr. 864/09.09.2021, până la soluţionarea litigiului în fond. Obligă pârâţii în solidar la plata cheltuielilor de judecată către reclamant în cuantum de 3050 lei.

ADVERTISEMENT

Cu recurs. pronunţată azi 17.01.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este pronunțarea magistraților Curții de Apel Galați.

Cine l-a înlocuit pe Gabriel Panaitescu după demiterea din funcția de prefect

Pe data de 3 martie 2021, susținut de USR, Gabriel Panaitescu a fost numit prefect al Galațiului. După ce în septembrie a fost demis de fostul Guvern, atribuțiile sale au fost preluate, temporar, de subprefectul Paul Cristea.

ADVERTISEMENT

După expirarea mandatului lui Paul Cristea, săptămâna trecută s-a pus în funcția de prefect al județului Claudiu Sorin Gavril, susținut de PSD. Joi, 13 ianuarie, el și-a depus și jurământul în cadrul unei ceremonii de învestire a unor noi demnitari gălățeni.

”Vom implementa toate măsurile Guvernului într-un mod transparent. Îmi doresc să avem cât mai puține situații de urgență, dar nu trebuie să uităm că suntem în valul al cincilea al pandemiei și sperăm ca acesta să fie ultimul”, a spus Claudiu Gavril în timpul ceremoniei.

ADVERTISEMENT

De altfel, la început de an, după o nouă învestire în funcții de prefecți și subprefecți, pe data de 6 ianuarie, ministrul MAI a ținut să transmită un mesaj ferm acestora:

”Le-am transmis, în cadrul ceremoniei de învestire, că funcţia de prefect şi subprefect nu este un cadou politic, ci reprezintă un angajament serios pe care l-au luat în faţa Guvernului României şi a cetăţenilor, pe care trebuie să îl onoreze exemplar.

Începând de azi fiecare dintre ei trebuie să îşi asume pe deplin rolul constituţional ce le revine şi să fie un factor de echilibru politic şi administrativ”, a scris pe facebook Lucian Bode.

Până să iasă din guvernarea cu PNL, USR avea 14 prefecți în țară, respectiv în București, iar restul în: Gorj, Galați, Argeș, Brăila, Bacău, Tulcea, Vaslui, Harghita, Ialomița, Maramureș, Suceava, Timiș, Buzău,.

ADVERTISEMENT