News

Un medic ATI contrazice guvernanții: ”Se impune un lockdown”. Motivele enunțate

03.11.2020 | 17:30
Un medic ATI contrazice guvernantii Se impune un lockdown Motivele enuntate
ADVERTISEMENT

Lockdown-ul, un termen de care șeful statului și guvernanții se tem să-l pronunțe sau să-l aplice în această perioadă, este cerut cu o tot mai mare insistență de un medic ATI din România.

Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca, din București, consideră că suspendarea locală sau regională a activităților sociale și economice, atunci când pandemia scapă de sub control, este obligatorie.

ADVERTISEMENT

În comparație cu prima fază a pandemiei, cea din primăvară, medicul din Capitală consideră că nu mai poate fi aplicată o carantină națională, însă local, unde situația e gravă, măsurile restrictive trebuie să fie extrem de stricte.

Un medic primar ATI contrazice guvernanții și cere impunerea unui lockdown

Medicul Radu Țincu anunță că pandemia de COVID-19, chiar dacă va dura 1-2 ani, este una care lovește în valuri, iar lumea va răspunde cu greu în fața acesteia, dat fiind faptul că un vaccin lipsește.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, doctorul de la Florească este de părere că ”dacă avem trei valuri cu câte 14 zile de lockdown, nu putem vorbi de o tragedie socială sau economică”.

Fiind angrenat în prima linie a luptei cu COVID, mai exact în vindecarea celor aflați în stare gravă, Dr. Țincu dezvăluie că 50% dintre bolnavi pierd lupta cu boala.

ADVERTISEMENT

”Dacă nu respectăm regulile sanitare impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, fie ne îmbolnăvim noi, fie îi îmbolnăvim pe apropiați de-ai noștri.

Iar dacă aceștia din urmă se vor găsi în grupele vulnerabile, cel mai probabil se vor îmbolnăvi grav și îi vom trimite într-o secție de terapie intensivă. Știm că din cei ajunși la terapie intensivă doar 1 din 2 va supraviețui.

ADVERTISEMENT

Dacă populația nu vrea să accepte aceste măsuri de restricție, grele într-adevăr, autoritățile au responsabilitatea să corecteze derapajele sociale. Și în momentele în care pandemia scapă de sub control, să instituie anumite măsuri de restricție”, este opinia categorică făcută de către dr. Radu Țincu la NewsWeek.

Țincu, adeptul carantinei regionale sau locale

Lockdown-ul adus în discuție de Dr. Radu Țincu nu mai este unul general, așa cum a fost impus prin starea de urgență din martie, ci unul local sau regional, acolo unde situația epidemiologică o impune.

”Tipul de lockdown din martie nu mai este aplicabil, pentru că nu mai este necesar. Dacă mă întrebați, nici în martie nu era neapărat necesar din punct de vedere al evoluției pandemiei. Nu era atât de intensă. Dar atunci a fost util pentru că nu cunoșteam virusul și nu știam mai nimic despre cum se comportă.

Nu aveam pregătite sistemele sanitare în a face față unui număr mare de îmbolnăviri cu o boală infecto-contagioasă. Nu existau echipamente de protecție. Au trebuit implementate circuite speciale în spitale. Deci era nevoie de această pauză pentru a pregăti sistemul sanitar.

Acum, lockdown-ul nu va fi național, ci regional sau local, pe acele zone de focar unde avem o transmitere intra-comunitară accelerată, unde sistemele sanitare sunt deja la capacitate maximă și riscă să nu mai poată prelua pacienți cu coronavirus.”, a mai spus Radu Țincu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT