News

Un nor de praf saharian ajunge în Europa. Ce se va întâmpla în România

Alertă meteo. Nor de praf saharian „excepțional de dens” amenință vizibilitatea și calitatea aerului din Europa
09.04.2024 | 20:56
Un nor de praf saharian ajunge in Europa Ce se va intampla in Romania
Avertisment meteorologic. Un nor dens de praf saharian se apropie de Europa, iar România va fi și ea afectată. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O masă densă de particule de praf saharian se deplasează către Europa în aceste zile, generând îngrijorare printre specialiști. Aceștia spun că afectează calitatea aerului.

Un nor de praf saharian ajunge în Europa din nou

Conform anunțului făcut marți de Administrația Națională de Meteorologie, fluxul de aer nu permite ca masa de praf saharian să ajungă deasupra teritoriului României în perioada 9 aprilie ora 17 – 11 aprilie ora 18. De asemenea, potrivit meteorologilor, în intervalul menționat nu se așteaptă precipitații.

ADVERTISEMENT

„În perioada 9 aprilie ora 17 – 11 aprilie ora 18 circulația aerului deasupra continentului European nu va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României”, potrivit informațiilor transmise de ANM.

Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene a emis un avertisment luni, menționând că un nor de praf saharian „excepțional de dens” va acoperi zonele exterioare ale Europei, afectând vizibilitatea și calitatea aerului.

ADVERTISEMENT

Acest nor de praf este al treilea care ajunge în Europa în ultimele săptămâni, fiind primul cu o densitate excepțională, potrivit informațiilor oferite de Sky News. Conform specialiștilor, în unele regiuni se vor înregistra depășiri ale limitelor maxime privind calitatea aerului.

„Deși nu este neobișnuit ca norii de praf din Sahara să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită modificărilor tiparelor de circulație atmosferică”, arată Mark Parrington, om de știință la CAMS.

ADVERTISEMENT

De ce se răspândește praful saharian

În prezent, se înregistrează niveluri extrem de ridicate de PM10, particule periculoase pentru sănătatea oamenilor, deoarece absorb în mod excesiv dioxidul de carbon și particulele de praf din aerul pe care îl inhalăm.

Această situație este legată de temperaturile mai crescute decât în mod obișnuit pentru luna aprilie. Sahara este principalul furnizor de praf mineral, eliberând anual între 60 și 200 de milioane de tone. În timp ce particulele mai mari cad rapid pe sol, cele mai mici pot fi transportate pe distanțe considerabile și ajung în întreaga Europă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, praful saharian contribuie la apusurile de soare spectaculoase, care colorează cerul în nuanțe de roșu sau portocaliu. Experții de la Copernicus, serviciul meteorologic european, au remarcat că producția de energie a fost afectată în zilele recente, deoarece eficiența panourilor solare a fost redusă.

ADVERTISEMENT