News

Un nou atac la Paris! Două persoane au fost tăiate cu o macetă lângă fostul sediu al revistei Charlie Hebdo. Poliția l-a prins pe atacator, un tânăr de 18 ani. Update

25.09.2020 | 19:01
Un nou atac la Paris Doua persoane au fost taiate cu o maceta langa fostul sediu al revistei Charlie Hebdo Politia la prins pe atacator un tanar de 18 ani Update
Pompierii transportă unul dintre răniți. Sursa foto: AFP
ADVERTISEMENT

Un nou atac sângeros a avut loc în cursul zilei de vineri, 25 septembrie, la Paris, chiar în preajma sediului publicației Charlie Hebdo, transformat într-un adevărat câmp de război în iarna lui 2015, când toți membrii redacției au fost uciși fără milă de teroriști. Aceștia s-au răzbunat astfel pentru caricaturile care îl luau în derâdere pe Mahomed, considerat de musulmani întemeietorul religiei islamice.

Potrivit autorităților, două persoane se află în stare foarte gravă la spital după ce au fost înjunghiate în plină stradă.

ADVERTISEMENT

Pentru moment, identitatea lor nu este cunoscută. O anchetă urmează să stabilească, însă, împrejurările exacte în care s-a produs atacul.

UPDATE: Mai mulți martori susțin că atacatorul avea o secure sau o macetă, lucru confirmat parțial de polițiști. Potrivit presei franceze, oamenii legii au confiscat ceea ce pare a fi o macetă sau un satâr. Una dintre victime ar fi fost tăiată pe față cu această armă, însă medicii au transmis că ambele victime ar fi în afara oricărui pericol.

ADVERTISEMENT

UPDATE: Autorul principal al atacului a fost reținut. Informația a fost confirmată de autoritățile franceze. Presa din Franța susține că atacatorul are 18 ani și era supravegheat de polițiști de mai multe luni.

UPDATE: Cele două persoane înjunghiate sunt în stare gravă. Între timp au fost reținuți doi suspecți, însă nu se cunosc detalii despre identitatea acestora. Circulația în zonă a fost blocată, iar mii de elevi sunt blocați în școlile din apropiere.

ADVERTISEMENT

UPDATE: Un reprezentant al poliţiei a anunţat că două persoane au fost înjunghiate, nu patru, cât s-a comunicat iniţial. Totodată, autoriăţile au precizat că este vorba de un singur atacator, şi nu de doi, cum s-a vehiculat.

În acest moment, poliţia face verificări ample, iar suspectul prins este interogat. Zona a fost izolată, inclusiv fostul sediu al Charlie Hebdo, în urma observării unui colet suspect în apropiere, potrivit oficialului citat.

ADVERTISEMENT

Motivul atacului  nu este încă cunoscut şi nu este clar nici dacă are o legătură cu Charlie Hebdo, care şi-a mutat sediul în urma atacurilor teroriste din 2015, soldate cu 12 morţi în redacţia săptămânalului satiric.

Poliţia nu a dezvăluit identitatea atacatorului şi a răniţilor, care se află în stare foarte gravă.

Premierul francez Jean Castex şi-a întrerupt o vizită la periferia de nord a Parisului şi s-a dus la sediul Ministerului de Interne în urma atacului.

UPDATE: Un posibil agresor a fost reţinut în jurul orei locale 12.45 (13.45, ora României) pe treptele Opéra Bastille. Bărbatul avea urme de sânge pe haine, iar poliţia franceză a precizat că acesta este suspect.

 


Atac cu armă albă la Paris, după ce revista Charlie Hebdo a publicat din nou caricaturile care au provocat tragedia din 2015

Cert este că în acel moment se desfășura în capitala Franței un proces pentru presupușii complici ai autorilor atacului din ianuarie 2015. Nu mai puțin de 12 persoane au fost împușcate mortal de indivizii înarmați care au pătruns la acea vreme în redacția revistei de satiră.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite zona care la ora redactării acestei știri este împânzită de oameni ai legii. În plus, presa locală relatează cu privire la existența unui pachet suspect în zonă. Informația nu este, însă, verificată.

De asemenea, școlile din zona locală au fost închise, iar copiii rămân, pentru moment, în interior, până ce suspecții vor fi prinși. Unul dintre aceștia ar fi încercat să scape de polițiști în sistemul de metrou.

Este vorba despre un bărbat „indo-pakistanez sau nord-african”, luat la întrebări de oamenii legii pe treptele operei Bastille, aflată în apropierea locului în care s-a produs atentatul.

Între timp, Gérald Darmanin, ministrul de Interne al Franței, a reunit o celulă de criză, la sediul insituției fiind aşteptat şi premierul Jean Castex. Atacul survine în plin proces al atentatelor din 7 ianuarie 2015, când fraţii islamişti Kouachi au ucis 8 membri ai redacţiei, plus alte 4 persoane care le-au ieșit în cale.

ADVERTISEMENT