News

Un nou concediu pentru angajații români. Cine poate beneficia de el

Un nou concediu pentru angajații români a fost aprobat de parlamentari. Cine poate beneficia de el. Nu mai puțin de 45 de zile ar putea sta acasă cei în cauză
16.04.2022 | 09:48
Un nou concediu pentru angajatii romani Cine poate beneficia de el
ADVERTISEMENT

O lege publicată deja în Monitorul Oficial a adus un nou concediu pentru angajații români. Astfel, persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor putea solicita concediu medical de 45 de zile calendaristice.

Un nou concediu pentru români

Totul se va putea întâmpla începând cu 16 aprilie 2022, dată de la care legea intră în vigoare în România.

ADVERTISEMENT

De remarcat că până acum, legislația prevedea indemnizații și concedii medicale doar pentru îngrijirea unui minor bolnav de cancer.

Parlamentarii au înțeles că trebuie să asigure condiții similare și pentru aparținătorii bolnavilor de peste 18 ani care au afecțiuni oncologice.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceste drepturi vor fi acordate pentru cel mult 45 de zile pe an. De asemenea, indemnizația pentru îngrijirea pacientului este de 85% din salariul brut.

Mai mult decât atât, dacă ne raportăm la noua lege, de la anul, vor fi asigurate și ședințe gratuite de evaluare și consiliere psihologică, atât bolnavilor, cât și celor care îi însoțesc la tratament sau intervenții chirurgicale.

ADVERTISEMENT

Interesant este că statul a ținut cont și de persoanele afecțiuni de auzi și de vorbire care la prezentarea la spital vor avea dreptul și la un interpret autorizat în limbajul mimico-gestual.

Atenție, însă pentru că acest nou concediu pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin jumătate de an în ultimele 12 luni.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că la nivelul Uniunii Europene există chiar și o directivă din 2019 ce obligă statele membre să reglementeze până în august 2022 inclusiv concediul de îngrijitor de cel puțin cinci zile lucrătoare pentru salariații care se ocupă de o persoană care suferă de orice boală gravă, nu numai de cancer

ADVERTISEMENT