News

Un nou cutremur s-a produs în Vrancea, duminică. A fost al doilea cel mai puternic seism de luna aceasta

Cutremur în Vrancea, al şaptelea înregistrat în zonă de la începutul acestei luni. Ce magnitudine a avut seismul de duminică.
10.03.2024 | 12:35
Un nou cutremur sa produs in Vrancea duminica A fost al doilea cel mai puternic seism de luna aceasta
Cutremur în România, duminică, 10 martie 2024 Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs duminică dimineaţa în zona Vrancea, la ora 10.37. A fost al şaptelea seism înregistrat în această zonă de la începutul lunii martie (al doilea cel mai mare după cel de 3,9 din 5 martie) şi al 11-lea de pe teritoriul României.

Vrancea, unul dintre cele mai cunoscute cuiburi de cutremur de adâncime medie din lume

Cutremurul de duminică s-a produs la o adâncime de 110 km, iar epicentrul său a fost fixat la următoarele distanţe faţă de principalele oraşe: 28 km nord-vest de Focşani, 74 km nord de Buzău, 77 km sud-vest de Bârlad, 82 km sud de Bacău, 83 km est de Sfântu-Gheorghe şi 99 km est de Braşov.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare cutremur înregistrat în acest an pe teritoriul României a avut o magnitudine de 4,3 şi s-a produs în zona seismică Vrancea, la 74 km adâncime, în data de 15 ianuarie 2024.

Anul trecut cel mai mare cutremur a fost cel din zona Olteniei, judeţul Gorj, când pe data de 14 februarie a fost consemnat un seism cu magnitudinea 5,7. A fost un seism de suprafaţă, produs la doar 6,3 km, şi care a provocat daune materiale la Târgu Jiu şi în alte localităţi gorjene.

ADVERTISEMENT

Conform specialiştilor, seismitatea de adâncime intermediară din regiunea Vrancea se caracterizează prin activitate seismică localizată și persistentă, care culminează de aproximativ două sau trei ori într-un secol cu apariția unui cutremur major, cu magnitudine de peste 6,5.

Seismicitatea României este fie crustală, având loc la adâncimi relativ mici, în principal pe faliile situate de-a lungul Carpaților de Sud-Est și Depresiunii Panonice, fie subcrustală, cu cutremure care au loc la adâncimi între 60 și 180 km, în regiunea Vrancea, o zonă epicentrală relativ îngustă.

ADVERTISEMENT

În timp ce faliile crustale de mică adâncime se confruntă cu evenimente mari rare, cum ar fi recentul cutremur din februarie 2023, din Oltenia, cele mai puternice cutremure din România (M ≥ 6,5) au loc la adâncimi intermediare, între 60 și 180 km, în zona Carpaţilor de Curbură.

Zona Vrancea este unul dintre cele trei bine-cunoscute cuiburi de cutremur de adâncime medie din lume (zone cu seismicitate relativ mare, izolate de zonele seismice din apropiere), împreună cu regiunile Bucaramanga (Columbia) și Hindu-Kush (Afganistan).

ADVERTISEMENT

Histograma distribuției adâncimii cutremurelor în Vrancea are două vârfuri, unul la aproximativ 90 km și celălalt la 130–150 km. O histogramă de adâncime cu două vârfuri este cea mai clară în cazul cuibului Hindu-Kush, care se întinde pe un interval de adâncime cuprins între aproximativ 75–250 km, în timp ce cuibul Bucaramanga este cel mai concentrat.

ADVERTISEMENT