News

Avertismentul lui Raed Arafat la 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977. ”Bucureștiul rămâne cea mai vulnerabilă zonă”

Au trecut 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, prilej pentru autorități să tragă noi semnale de alarme în special pentru locuitorii din București.
04.03.2024 | 21:16
Avertismentul lui Raed Arafat la 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977 Bucurestiul ramane cea mai vulnerabila zona
Avertismentul lui Raed Arafat la 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977. ”Bucureștiul rămâne cea mai vulnerabilă zonă”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așadar, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Bucureștiul rămâne cea mai vulnerabilă zonă la un mare cutremur, în condițiile în care există un număr îngrijorător de mare de clădiri care necesită consolidare. În cazurile nefericite aceste clădiri au nevoie chiar de demolare sau reconstrucție.

Avertismentul lui Raed Arafat la 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977

În direct la Digi 24, Raed Arafat a atins fără menajamente acest subiect sensibil al vulnerabilității Capitalei în fața unui mare cutremur ca și cel din 1977. Partea proastă e că nimeni nu știe când va avea loc un cutremur, partea bună e că autoritățile estimează că ar mai avea cel puțin 10 ani la dispoziție pentru a se pregăti.

ADVERTISEMENT

“Da, fără discuţie, din cauza clădirilor care încă necesită consolidare sau dărâmare şi reconstrucţie – una din cele două soluţii, nu este un proces uşor, pentru că o clădire care trebuie consolidată trebuie analizat dacă merită consolidată sau merită dărâmată şi construită”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, secretarul de stat a punctat că țara noastră stă relativ bine când vine vorba de dotări și de capacitatea de intervenție în astfel de cazuri de dezastre naturale. “Din punct de vedere al dotării, stăm mult mai bine şi dotarea noastră este mult mai bună decât înainte, fără nicio discuţie.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere al dotării, stăm mult mai bine şi dotarea noastră este mult mai bună decât înainte, fără nicio discuţie“, a declarat şeful DSU. Mai mult, Raed Arafat anunță că va avea loc în 2025 un exercițiu major de pregătire pentru cutremur, pentru ca populația și salvatorii să fie mai bine pregătiți în acest caz.

Când va avea loc următorul mare cutremur în România? Ce spune Gheorghe Mărmureanu

“Urmează încă un exerciţiu major anul viitor. Asta ne ajută să fim pregătiţi şi să nu uităm că oamenii noştri au fost deja afară şi au dovedit că pot să se implice în astfel de situaţii. Din păcate, am fost în ultima perioadă în Albania, Turcia, cutremurul din Turcia a fost unul extrem de tragic şi devastator. România a trimis două echipe acolo“, a declarat secretarul de stat conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Cutremurul din martie 1977 a fost cel mai puternic cutremur înregistrat în istoria recentă a țării. Produs la ora 21:22:22 pe 4 martie 1977 cutremurul a avut efecte devastatoare asupra României și asupra Bucureștiului. Cu o magnitudine de 7,4 grade și o durată de 56 de secunde, cutremurul a produs 1.570 de victime, dintre care 1.391 doar în Capitală.

Desigur, veșnica întrebare de pe buzele bucureștenilor e: ”când va avea loc un nou cutremur asemănător celui din 1977?”. Gheorghe Mărmureanu, cel mai cunoscut expert seismolog din țară, crede că cel puțin 10-15 ani oamenii ar trebui să stea liniștiți. Din păcate următorul cutremur se va produce în viitor și nu poate fi evitat.

ADVERTISEMENT

”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040″, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

ADVERTISEMENT