News

Un nou gest controversat făcut de George Simion. Liderul AUR alimentează conflictul dintre români și maghiari

George Simion a făcut un nou gest cu conotații naționaliste ca replică la o fotografie postată de președintele Ungariei, Katalin Novak, în timpul vizitei sale în România.
29.05.2022 | 15:17
Un nou gest controversat facut de George Simion Liderul AUR alimenteaza conflictul dintre romani si maghiari
Liderul AUR a reacționat în stilul caracteristic Foto: Facebook George Simion
ADVERTISEMENT

La acel moment, șefa statului maghiar a postat o fotografie cu o bornă de pe muntele Piatra Secuiului, care era vopsită în culorile naționale ale Ungariei.

Un nou gest controversat făcut de George Simion

Liderul AUR a publicat o fotografie cu aceeași bornă, dar vopsită în culorile drapelului românesc.

ADVERTISEMENT

”Problemă rezolvată!”, este mesajul care însoțește fotografia în care borna este vopsită în roșu, galben și albastru și are un drapel tricolor legat de ea.

Bornele de pe Piatra Secuiului, muntele de 1.130 de metri altitudine de la Rimetea, județul Alba, sunt, de zeci de ani, în centrul unei dispute între români şi maghiari.

ADVERTISEMENT

Sunt vopsite periodic, fie în culorile naţionale ale României, fie în cele ale Ungariei.

Katalin Novak a prezentat şi o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1.130 de metri şi transmis mesajul: ”Am ajuns pe vârf, la 1130 metri. M-am simţit bine să fac drumeţii după sărbătoarea comună”.

La doar o săptămână de la învestirea în funcţia de președinte al Ungariei, Katalin Novak a ajuns în România, la Alba Iulia, unde a participat la dezvelirea statuii unui principe maghiar.

ADVERTISEMENT

Ceremonia de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor a făcut parte din cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unității Reformate maghiare.

La festivitatea de sâmbătă din orașul Unirii Românilor nu au lipsit momentele de tensiune. În plin eveniment, senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a ajuns în preajma președintelui Ungariei.

ADVERTISEMENT

Politicianul social-democrat i-a dăruit acesteia un buchet de flori și un tricolor. Matieș a ținut să-i transmită oficialei de la Budapesta că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească.

Matieș a avut cu el și un portret al lui Avram Iancu pe care l-a așezat, simbolic, în fața statuii principelui maghiar.

”A fost un protest împotriva lipsei de patriotism și uitării identității naționale. În oraș avem tot mai multe străzi cu nume de maghiari, deși noi avem eroi și oameni de cultură români”, a declarat Călin Matieș pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT