News

Un nou protest uriaş în Germania. 4.000 de tractoare şi 2.000 de camioane au blocat Berlinul

Mii de vehicule grele s-au adunat luni la Poarta Brandenburg, din Berlin, într-un protest al fermierilor germani împotriva reducerii subvențiilor de către guvernul federal.
15.01.2024 | 15:23
Un nou protest urias in Germania 4000 de tractoare si 2000 de camioane au blocat Berlinul
Protest uriaş al fermierilor, la Berlin Foto: X/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fermierii nemţi s-au adunat luni cu tractoarele, în centrul Berlinului. Ei au venit din toată Germania pentru a se alătura unui protest uriaș care cere o revizuire a planurilor de creștere a taxelor.

Guvernul german propune o taxă pentru bunăstarea animalelor

Aproximativ 4.000 de tractoare, 2.000 de camioane și peste 10.000 de oameni s-au adunat pe bulevardul care duce la Poarta Brandenburg din Berlin într-un miting masiv, la o săptămână de la declanşarea protestelor antiguvernamentale.

ADVERTISEMENT

Tractoarele și camioanele au fost parcate de-a lungul bulevardului, iar mii de fermieri au stat în în frigul pătrunzător, fluturând steaguri germane. Preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani, Joachim Rukwied, a declarat că nu știe numărul exact de participanți la miting, dar presupune că sunt aproximativ 30.000 de demonstranți.

Ministrul de finanţe Christian Lindner li s-a adresat protestatarilor chiar la Poarta Brandenburg şi le-a spus că nu vor exista noi concesii cu privire la reducerea subvențiilor. De asemenea, nu vor exista subvenții pentru motorina agricolă în viitor.

ADVERTISEMENT

“Nu vă pot promite mai mult ajutor guvernamental de la bugetul federal astăzi, dar putem lucra împreună pentru a ne asigura că veți obține din nou mai multă libertate și mai multă încredere pentru munca dvs”, a spus acesta.

“Guvernul federal a auzit argumentele dumneavoastră. Nu se schimbă nimic când vine vorba de taxa auto, rămâne plăcuța verde. Subvenţia la motorina agricolă nu va fi eliminată imediat. Ea va fi redusă treptat în următorii câțiva ani”, a explicat el.

ADVERTISEMENT

Fermierii care protestează nu sunt preocupați doar de eliminarea subvențiilor, după cum scrie presa germană. Mulți dintre ei cer organizarea de noi alegeri şi vor un guvern mai competent.

Ca soluţie de compromis, politicienii din SPD și FDP s-au pronunțat în favoarea unei taxe pentru bunăstarea animalelor, veniturile urmând să fie folosite pentru a sprijini fermierii în transformarea grajdurilor. Ministrul Agriculturii, Cem Özdemir, a declarat pentru Süddeutsche Zeitung: „Nu trebuie să reinventăm roata, trebuie să o montăm, în sfârșit, acum”.

ADVERTISEMENT

“Chiar și câțiva cenți în plus pe kilogram de carne ar însemna că fermierii noștri pot proteja mai bine animalele, clima și natura – așa cum o cere toată lumea”, a mai spus el. Taxa ar urma să fie de 40 de euocenţi pentru fiecare kilogram de carne.

ADVERTISEMENT