News

Un nou tip de înșelătorie în România! Frauda cu facturi. Cum funcționează

12.01.2021 | 15:27
Un nou tip de înșelătorie în România! Frauda cu facturi. Cum funcționează
CERT-Ro avertizează asupra unui nou tip de fraudă. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Un nou tip de înșelătorie a apărut în România! chiar reprezentanții Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică au ținut să tragă un semnal de alarmă.

Aceștia au avertizat oamenii despre frauda cu facturi. Potrivit autorității, în spatele unei solicitări de tranzacţii este posibil să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu.

ADVERTISEMENT

„Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi!

Un nou tip de înșelătorie a apărut în România!

Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu”, recomandă specialiştii CERT-RO.

ADVERTISEMENT

De altfel, instituția a explicat printr-un infografic modul în care se poate derula o astfel de fraudă. De asemenea, CERT-RO a transmis și o serie de recomandări.

Concret, o firmă ar putea fi contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucişată – prin telefon, scrisoare, e-mail etc.

ADVERTISEMENT

În acel moment, interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plăţile viitoare. În mod evident, noul cont va fi acum deţinut/controlat de acesta.

Drept pentru care, CERT-RO le-a spus organizațiilor să se asigure că angajaţii sunt informaţi, recunosc acest tip de fraudă şi cum să o evite şi să sesizeze poliţia la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu au devenit victima acesteia.

„Instruiţi-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plăţile facturilor. Reanalizaţi informaţiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte şi furnizori. Limitaţi datele despre companie pe care angajaţii le pot posta pe reţele sociale. Implementaţi proceduri clare de verificare a legitimităţii plăţilor”, mai recomandă specialiştii CERT-RO.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există un sfat și pentru angajați. Instituția le cere acestora să verifice orice solicitare pretinsă a fi din partea creditorilor, în special dacă cer modificarea detaliilor bancare pentru viitoare plăţi.

„Pentru plăţi peste o anumită sumă, instituiţi o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuaţi o plată, trimiteţi un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranţă, includeţi denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale numărului de cont.

Stabiliţi puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuaţi plăţi regulate. Fiţi precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postaţi pe reţelele sociale”, mai spun specialiştii CERT-RO

ADVERTISEMENT

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri