News

Un nou tip de pensie rotunjeşte veniturile românilor. Cine şi în ce condiţii poate beneficia de ea

Românii au la dispoziţie un nou tip de pensie, indiferent de statul din Uniunea Europeană în care lucrează sau locuiesc.
04.03.2023 | 18:31
Un nou tip de pensie rotunjeste veniturile romanilor Cine si in ce conditii poate beneficia de ea
Apare un nou tip de pensie pentru români Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Parlamentul R0mâniei a adoptat în această săptămână, prin vot final, un nou tip de pensie de care pot beneficia românii. Cu acest nou cadru, oamenii vor avea mai multe opțiuni de a economisi pentru pensie și se vor bucura de garanții puternice în materie de protecție a consumatorilor.

Pensia paneuropeană este una de tip pilon 3

Regulamentul privind pensia peneuropeană (PEPP) a fost convenit la nivelul UE și adoptat la 25 iulie 2019 cu scopul de a contribui la crearea unei piețe interne a pensiilor personale, sporind posibilitățile furnizorilor de a oferi produse de pensii personale la nivel transfrontalier și oferindu-le consumatorilor o alternativă competitivă de a economisi pentru pensie.

ADVERTISEMENT

Regulamentul Uniunii Europene privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale a intrat în vigoare în primăvara anului trecut şi iată, după aproape un an, el este aplicabil şi în ţara noastră, devenind deja o certitudine.

Astfel, de acum încolo, românii care lucrează în alte state membre ale UE vor avea posibilitatea de a investi în pensia paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la o eventuală întoarcere acasă în România să poată solicita furnizorului deschiderea unui subcont în România sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.

ADVERTISEMENT

“Venind în completarea pensiilor publice, pensia paneuropeană răspunde nevoilor generației mai tinere de astăzi și le permite oamenilor să își planifice mai bine viitorul. Începând de astăzi, înregistrându-se o singură dată, furnizorii de pensii personale sunt în măsură să furnizeze pensia paneuropeană oriunde în UE”, spune Mairead McGuinness, comisara pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital.

Practic, pensia privată paneuropeană este una facultativă, de tip pilon 3, care vine în completarea sistemelor de pensii de stat și private obligatorii care se regăsesc acum pe piaţa din România. Cine optează pentru o astfel de pensie va putea să contribuie din orice stat membru al Uniunii Europene și va avea acces oricând la bani.

ADVERTISEMENT

Prima ţară care a adoptat sistemul paneuropean de pensii a fost Slovacia, în toamna anului trecut, iar la nivel comunitar nu mai puţin de 21 de companii au fost autorizate în Uniunea Europeană să furnizeze astfel de pensii.

“E un fel de roaming pentru pensie, adică dacă schimbi țara în care lucrezi sau în care locuiești, nu mai trebuie să schimbi și contractul de pensie, nu mai este grija ta care este sistemul din țara în care te duci sau din țara în care urmează să te întorci.

ADVERTISEMENT

Este problema provider-ului de serviciu, a firmei cu care ai contract și pe tine nu te interesează pentru că ai contract cu ei și contractul e valabil în toate țările UE”, explică europarlamentarul Vlad Gheorghe.

 

ADVERTISEMENT
Tags: